måndag 9 september 2019

Att köra eller inte köra....bil


Det är nog många som borde ta sig en funderare på huruvida de är en bra bilförare eller inte. Det klagas ofta på kvinnors bilkörning, och många män gör sig roliga över att de flesta kvinnor väljer bort att fickparkera. Jag kan tala om att det är inte för att vi inte kan som vi väljer bort det utan det är för att vi är inte så lata utan vi kan gå några meter extra. Dessutom finns det väldigt många kvinnor som är skickliga på den slags parkering, men jag är inte en av dem.

Uttrycket att kvinnor kör som höns är gammalt och förlegat. Jag tycker i stället vi ska säga att karlar galet som tuppar....eller i varje fall tutar och väsnas i trafiken helt i onödan. Har ni tänkt på att om en person får motorstopp vid en ljussignal eller var som helst så det bildas en kö (det händer både män och kvinnor), så är det alltid männen som slänger sig på tutan och skriker och gapar så de blir illröda i ansiktet. Tror de motorn har somnat så de kan väcka den med det oljudet? Ofta är det nybörjare som råkar ut för detta. De har faktiskt en skylt baktill på bilen där det står ÖVNINGSKÖR med stora bokstäver, så det borde alla läskunniga klara av att se. Har man så dålig syn att man inte ser det bör man inte köra bil.

Tänk vad kul om en av dessa tutmusikanter fick motorstopp i rusningstrafik och alla biliter bakom i kön startade en tutkonsert. Där skulle jag velat vara med! För att förgylla dagen ännu mer så skulle bilskrället helst inte starta alls, utan bärgningsbilen skulle få forsla bort den ackompanjerad av biltutor.

25 kommentarer:

 1. Jag vill tro på att de tutglada, skällande bilister ska få känna av sin egen karma. Något annat biter knappast på dem.
  Man kan få vara med om det helt otroliga i omkörningar emellanåt, trots att man själv håller tillåten hastighetsbegränsning. På vårt lilla Åland, 7 mil från norr till söder och 5 mil från öster till väster, kan folk få så innerligt i trådarna om de inte får köra över hastighetsbegränsning i tid och otid. De kommer ju inte särskilt mycket längre med facit i hand. Några minuter senare har man dem i bilkön på väg in till stan, just framför sig. Suck och stön. Till vilken nytta riskerar de både sina och andras liv? En bra bilförare är de i alla fall inte. Fart dödar.
  Ha en fin måndag Gunnel!

  SvaraRadera
 2. Vilket språk jag använde mig av. Haha. Jag är inte riktigt vaken ännu, men du förstår förstås ändå! Tack för det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstod vad du menade. Jag fick inspiration till det här inlägget igår när jag var ute och körde. Vid tre tillfällen var det tre olika bilister som körde om mig i hög hastighet trots att det var 50, sneddade in direkt framför min bil så jag fick tvärnita och körde rakt ut från en tvärgata utan att se att jag kom körande. Man blir både skärrad och arg.

   Radera
 3. Då man är ute i trafiken blir man ibland mörkrädd. Synd att polisen inte har resurser, för de behöver vara ute betydligt mer i trafiken.
  Ha en bra dag, och ta det lugnt! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det hade verkligen behövts fler poliskontroller ute i trafiken.

   Radera
 4. Här bjöd du till rejält. Skönt att få måndagsskratta. Jag kan nästan se avslutningsscenen framför mig. Tack för det.
  Men jag inser allvaret mellan raderna. Det finns många som inte ens skulle ha ett körkort eller tillåtelse att framföra fordon på fyra hjul. Förr var det mer allvar och sanning i skämtet om kvinnor generellt sätt. Oftast fanns det bara en bil i hushållet. Om de var ett par eller makar som skulle iväg samtidigt var det ovanligt att se kvinnan köra bilen. Om jag var tvungen att komma med två åsikter om ålder och ungdom skulle jag säga att det är riktigt gamla gubbar och unga män som numera är säkerhetsriskerna. Själv är jag trött på att fler och fler gör fel saker i trafiken. Vuxna cyklister på vänster sida. Det blinkas inte ens vid vänstersvängar. Möjligtvis med ögonen.
  Kram Bosse Bildoktorn. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig i allt. Idag är det mer vanligt att det finns två bilar i hushållet och då blir det inte bara "finkörning" för den ena parten. Vi ska kanske börja kolla folk i ögonen i stället. Det kanske är modernt med inbyggda blinkers.

   Radera
 5. Det verkar som om man vädrar sina aggressioner när man sätter sig i bilen. Jag, t ex svär aldrig, men när jag kör och ser någon misshaglig trafikant drar jag till med både det ena och det andra, fast jag tutar aldrig. Där går gränsen!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Jag säger också en och annan sanning om mina medtrafikanter, men precis som du så hänger jag inte på tutan.

   Radera
 6. Jag har slutat reta upp mig på mina medtrafikanter, då jag inte kör bil längre. Men jag kan ff få reta upp mig på mina medcyklister och fotgängare som går tre till bredds på cykelbanan.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror det kan vara precis lika farligt på cykel och gångbanor som på vägar. det är inte bar bilförare som inte följer regler även gångtrafikanter gör precis som de vill många gånger.

   Radera
 7. En undersökning visade att mest inblandade i olyckor är unga män med nya körkort. Att kvinnor skulle köra sämre finns det verkligen inget belägg för. Många kör tyvärr på andras säkerhet och det retar mig.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hade inte de flesta varit mycket uppmärksamma och reaktionssnabba så hade det hänt många fler olyckor.

   Radera
 8. Det finns en hel del att säga och tycka till om, när det gäller bilister. Du gav mig inspiration att skriva ett blogginlägg om gångtrafikanter.

  SvaraRadera
 9. Haha! Vasst inlägg. Nä, fickparkerar det gör jag inte. Har bott och kört för lite i stan för det.
  Vi bytte bil i somras och har nu en hybridbil, Toyota. Där får man poäng för sin körning. Eko-körning. Maken har inte kommit upp i närheten av de poäng som jag oftast får. Så att köra lite lugnt... fast i och för sig lite över hastighetsgräns...det är något som bildatorn gillar. Accelerationen ska vara mjuk. Knappt något för tutare. Ha det gott// Anna-Lena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu ett bevis på att kvinnor är de bästa bilförarna. Jag kör bil ganska ofta...inte för jag tycker det är kul, utan för att det är nödvändigt.

   Radera
 10. Härligt inlägg Gunnel - och som vanligt är du pricksäker i dina tankar och ord! kvinnor kör minst lika bra som män!
  Kan se det framför mig hur den där bilisten med motorstopp bärgas bort i ackompanjemang av biltutor!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs ju att den enda sanna glädjen är skadeglädjen och i detta fallet stämmer det.

   Radera
 11. När jag tog körkort för massor av år sedan fick jag ett bra tips från mina bröder:
  "Betrakta alla andra som idioter så klarar du dig."
  Det var ett mycket gott råd. Och det gällde i allra högsta grad när jag senare tidvis körde långtradare och verkligen fick se hur hjärnbefriat en del uppträdde i trafiken. Många trafikanter klarar sig endast p.g.a. egen tur, andras skicklighet ... och Guds försyn.
  Må väl!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett mycket bra råd du fick av dina bröder.

   Radera
 12. Ojdå, vilket liv det skulle bli.
  Jag håller med dig, det är så onödigt att hetsa upp sig i trafiken, inget blir bättre för det, eller går fortare, kanske tvärt om.
  Många gånger klarar sig bildårarna på grund av andra bilisters uppmärksamhet.
  Kram och ha det bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur att det finns vettiga bilförare annars hade det blivit kaos.

   Radera
 13. Jag tycker oftast det är vi kvinnor som kör säkrare, för vi tar inga risker som en del män gör ibland!
  Kram

  SvaraRadera