måndag 30 september 2019

En perfekt hobby


Det är märkligt hur fritidssysselsättningar rangordnas. När jag var barn och tonåring var balett och ridning det som räknades som någon slags överklasshobby. Det var bara barn till välbeställda föräldrar som hade råd att ta lektioner i balett och ridning. Det blev snabbt ändrat, och då kom något annat högst upp på listan i stället. Jag har aldrig förstått varför en sport eller sysselsättning anses "finare" än någon annan. Det viktigaste är att man gör något man gillar och det här klasstänket är förlegat.

I dag hoppas jag det inte är riktigt samma uppdelning, utan att ungdomar kan ha råd att syssla med den sport eller hobby de gillar. Det finns inget som säger att ens ekonomi har att göra med lämpligheten eller talangen för en viss sport. Givetvis kostar utrustning och träning olika för olika sysselsättningar och så kommer det nog alltid att vara. Det bör däremot inte vara så dyrt att inte alla kan hitta någon fritidssysselsättning som passar. Det måste ändå i längden bli betydligt billigare för samhället.

Mina barn provade på olika sporter när de var yngre och en del var de mer intresserade av än andra. Man måste inte bli en stjärna bara för att man tränar. Det finns så många andra fördelar med det, som t.ex. att man får bättre hälsa och kanske känner sig mer nöjd.

 En väldigt lyxig fritidsvariant som slår allt annat är att ligga i hängmattan och slappa. Den är endast för de som inte behöver jobba utan bara kan ligga och vänta på att pengarna ramlar in, som när man är pensionär t.ex.  Det är en hobby jag tror jag ska testa nästa sommar. Men jag har ett stort problem. Hängmattan måste fästas i vardera änden och det lämpligaste i en trädgård är då två träd. Jag har bara ett träd i min trädgård, nämligen plommonträdet. Var ska jag fästa andra upphängningen av hängmattan? Kan jag tro be Göran stå och hålla i ena delen så jag åtminstone får gunga en liten stund?

16 kommentarer:

 1. Det finns stativ att fästa en hängmatta i. Du kan nog hitta det där man köper hängmattan, eller så kan du googla, så finner du säkert vart du köper den. Lycka till!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det verkar mysigare att kunna hänga den mellan två träd.

   Radera
 2. Nu har du en knopp att lösa till nästa sommar. Hur ska du göra till nästa sommar, hur ska du få dit ett stort träd? Eller ett långt rep till husväggen? Göran, javisst, men tänk om han också vill ligga i hängmattan? En snygg tomempåle kanske? Ni har tid på er, så mitt i allt så löser det sig. För övrigt är det nog den sötaste ungen jag har sett ligga i en hängmatta!
  Och du har så rätt i allt du skriver om intresse och hobby för barn och ungdom. Dessvärre har klasskillnaden börjat smyga sig på igen. Ha en fin måndag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Göran och jag får kanske turas om att hålla upp hängmattan. Det är nog tveksamt om jag kommer att ligga och ha det lika skönt som Rasmus nästa sommar, men jag tyckte ditt förslag om en totempåle var väldigt bra.

   Radera
 3. Det finns ställningar till hängmattan så det löser ni säkert. När det gäller idrottsaktiviteter så vet jag inte om någon anses finare än andra. Däremot vet jag att det är rejäl prisskillnad så det är nog fortfarande en klassfråga för vissa. Tack och lov så finns det många billiga alternativ som numera är populära.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl att det finns något för alla. Fritidssysselsättningar är viktiga i alla åldrar.

   Radera
 4. Hos en granne står ett stort stativ där han hänger upp sin hängmatta. Du får skaffa ett sådant!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
 5. Så får tankarna sig en panterisk gungning - som om jag låg i hängmattan ... om hur det var förr och nu och hur det på något sätt kanske återkommer det här med klass, hur mycket pengar vi har eller inte. Vad väljer en? Sport i alla former föll av naturlig skäl bort av ointresse från mig. Så fick jag väl med mig en slags uppfattning om fint och inte. Golf bl.a och så fick jag ett vuxet barn och ett pojkjenbarnbarn som fann sitt roliga i den utmaningen. Hockey och boxning fanns också med för lillkillen.
  Tjejen höll med fotboll och innebandy och lite annat. Tränar gör jag för att bibehålla lite hälsa och det ger ett nöje. Lata häng gillar jag med!
  Vilken utmaning du och Göran har framför er, blir spännande att se! För du återkommer väl i frågan :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska verkligen fundera under vintern hur jag ska lösa detta på bästa sätt, för hängmattegung vill jag inte missa.

   Radera
 6. Jag har inte heller två träd ,så det blir ingen hängmatta!
  Svar...Ibland är det bra att blunda!!
  Ha det så gott!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. När jag var barn ute på landsbygden gick det bra att ligga på en filt i gräset. Skämt åsido, hängmatta eller inte, uppfinningstankar löser säkert ditt problem, om det nu är något problem. Jag kan inte minnas att jag ens provlegat i en hängmatta... på ett sätt ser det mysigt ut, men tror inte det är bra för ryggen att ligga så någon längre stund. Kanske låter jag som anti-tanten... hmmm... kanske jag är det i så fall :-)

  Hur som helst så önskar jag dig en skön säng när du vill inta nattsömnsläge!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt inte heller det är särskilt bekvämt för ryggen med en hängmatta...det slår i varje fall inte min sköna säng. Mitt inlägg var inte så allvarligt menat, så någon hängmatta blir det inte här.

   Radera
 8. Haha, ja du kan ju alltid fråga om Göran vill stå och hålla ena sidan av hängmattan :D
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten stund borde han kunna orka med, tycker jag.

   Radera