fredag 20 september 2019

Gata eller vägDet är ganska kul med gatunamn. Storgatan, Västergatan och Torggatan finns nog i de flesta svenska samhällen. I mitt bostadsområde har alla gator trädnamn som Granvägen, Tallvägen, Björkvägen osv. Ganska smart egentligen för vi har skogen alldeles inpå knuten så det finns en viss koppling. Nedanför backen som kallas för Odenbacken finns Odengatan, Torsgatan och Baldergatan bl.a. Precis bredvid ligger Prästgatan och den sträcker sig fram emot kyrkan. Det är ofta så att det blir ett visst tema i de olika bostadsområdena.

Det finns en del gator som jag undrar om inte de som hittat på namnen har haft storhetsvansinne eller möjligtvis sjuk humor. En boulevard är en lång och bred trädkantad gata. Tänker man på Paris och New York där det finns gator med sådana namn så är det inget märkligt, men det finns sju Boulevarder i Sverige bl.a. i Stockholm och Kristianstad. Stockholm är i mina ögon helt ok och Kristianstad är väl sådär. Men jag förstår inte hur man kan döpa en gata i det lilla samhället Kvidinge till Boulevarden. Den har absolut inget gemensamt med en amerikansk eller fransk boulevard. Inte ens om man blundar när man går där kan man inbilla sig att man är i en storstad.


Stora personligheter brukar få gator uppkallade efter sig så naturligtvis finns det en gata som heter Gunnels gata. Den ligger i Saxnäs i södra Lapplandsfjällen. Givetvis är jag nyfiken på den här gatan och orten man hittar den i. Saxnäs är ett litet samhälle som hör till Wilhelmina kommun, så jag antar att Gunnels gata inte är någon stor boulevard. Men det är bättre än ingenting. Jag letade efter en vägbeskrivning dit, och det visade sig att jag måste åka 122 mil och det tar ca 13 timmar med bil utan pauser inräknade. Lite väl jobbigt, tycker jag. Ett annat alternativ är att flyga först till Stockholm och sen till Wilhelmina och ta buss därifrån. Jag skulle nämligen också vilja bli fotograferad när jag står och pekar på gatuskylten precis som Rasmus gjorde när han hittade "sin" gata i Vimmerby.


24 kommentarer:

 1. Det hade varit trevligt att se dig under "Gunnels gata"
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
 2. Så härligt med en egen gata ;-) Visst finns det många härliga gatunamn. I vår håla finns bland annat Theodor krögares gränd för man har valt att namnge gatorna efter gamla och lokala hantverkare.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag har inte kollat om jag har en gata kallad efter mig!
  Idag är datorn mer komplicerad!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Du får sätta upp en egen gatuskylt.

  SvaraRadera
 5. Den där skylten med Gunnels gata får du ju åka upp och ta med dig hem till Åstorp :)
  Här i Torrevieja finns en gata som heter jordbävningsgatan...den skulle jag inte vilja bo på.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill i varje fall ha en blt på skylten. Nej, den gatan verkar inte kul att bo på, men man får klart inte ta det så bokstavligt.

   Radera
 6. Gunnels gata, var ju förträffligt!
  Någon egen gata eller väg, kan jag inte ståta med, men väl ett hudvårdsmärke *kul* som heter C/O Gerd, har inte prövat det dock.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul! Det märket har jag aldrig stött på, men nu måste jag klart leta upp det. Du gjorde mig nyfiken.

   Radera
 7. Trevliga och relevanta tankar. Liknande brukar jag också fundera över.
  Min mysing har samma namn som många gator i Sverige. Finns både i Stockholm och Malmö, till exempel.
  Men jag har säkerligen ingen gata uppkallad efter mig, eller med mitt namn. Därför har jag sett till att bli fotograferad framför en båt med mitt namn. Bra så.
  Roligt om vi fick se en bild av dig framför ditt gatunamn någon gång.
  Trevlig fredag och varm kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står på min att-göra-önskelista att jag ska komma dit någon gång.

   Radera
 8. Ingrids väg hittar man i Båstad och Ingrids gata finnas på Öland i Löttorp.
  Det vore ju kul om man kom dit någon gång och fick gå på "sin" väg respektive gata.
  Ha en fin fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi kan kanske träffas i Båstad nån gång på Ingrids väg?

   Radera
 9. Här finns en gata som heter `Namnlösa gatan´. Aningen missvisande eftersom den ju har ett namn. :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Vilken dundertabbe trafikverket gjorde när de placerade din skylt så långt bort från dig. Månne de vände Sveriges karta upp och ner i misstag?
  Så söt Rasmus är under sin skylt! :) Fullständigt bedårande

  Vad jag vet så har jag ingen Karin-gata eller väg någonstans i världen, men däremot så finns det en liten stad i Finland som heter St. Karins. St.Kaarina på finska. Jag får väl nöja mig med det antar jag.
  Ha en fin kväll Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Karins väg finns i Örkelljunga, ett litet samhälle inte långt från Åstorp. Om jag åker dit ska jag fotografera gatuskylten så du ser beviset. Det duger kanske att jg pekar på den?

   Radera
 11. Oj vad synd att du bor så långt ifrån Gunnels gata du får försöka göra ett trickfoto i Photoshop �� Min sambo har sett att det finns en Jannes gata eller väg neråt landet någonstans jag har glömt var just nu, hos oss har alla gator fisknamn eftersom vi är en vattenkommun.. Ha en riktigt fin helg nu så hörs vi kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många smågator som man inte har en aning om namnet på även om de finns i ens egen kommun.

   Radera
 12. Har inte hört talas om någon Kinagatan, men jag heter ju Kristina också. Och jag har faktiskt ett helt land uppkallat efter mig. Det är det inte många som har! :D Eller... Vad kom först hönan eller....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte dåligt att ha ett helt land uppkallat efter sig. Kristinagatan finns visst i Hörby bara trekvarts biltur från Åstorp.

   Radera
 13. Gunnels gata och Rasmus gränd - vilka härliga namn :)
  Någon Anki- gata har jag inte hittat :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får du se till att få en gata uppkallad efter dig. Så kan vi inte ha det.

   Radera