tisdag 12 juni 2018

Syntest


Jag ringde och fick en tid hos ögonläkaren för jag tyckte det var en del skräp som dansade runt framför ögonen. När jag kom dit såg han att det var nästan tre år sen jag var där senast. Jag har glaskroppsavlossning, vilket är helt ofarligt, och starren hade inte förvärrats nämnvärt, så det var fortfarande inte aktuellt med en operation, men jag tycker det har blivit besvärligt när jag ska läsa. Då föreslog läkaren att jag skulle skaffa mig ett par läsglasögon för det blev betydligt billigare än progressiva.


Vanliga enkelslipade kostar också en slant eftersom jag blir tvungen att ha nya bågar till dem också. Jag beställde tid hos optikern för synundersökning, men när jag var i en butik för några dagar sedan såg jag ett ställ med läsglasögon. Jag provade olika styrkor och hittade ett par som var helt perfekta för mig. Bågarna var väl inte så snygga direkt, men jag ska ju bara ha dem hemma när jag läser eller sitter vid datorn, och då duger de bra. Priset var inte i närheten av vad jag får betala hos en optiker, så valet var inte svårt.


Det var klart synd att inte utnyttja den beställda tiden, så den överlät jag åt Göran. Han har inga problem med att se på långt håll utan för hans del är det också läsglasögon som gäller. Eftersom det är många år sen som han fick gjort en synundersökning så är det faktiskt på tiden nu. Vi har det så bekvämt att det finns en optiker i samhället. Jag gillar när jag kan uträtta det mesta hemmavid. 

16 kommentarer:

 1. Jag har också glaskroppsavlossning vilket är irriterande men ofarligt. Har också använt billiga läsglasögon vilket har fungerat bra. Men för något år sedan fick jag ett par närprogressiva genom jobbet. Tyvärr är de inte bättre så nästa par blir ett par från ICA igen.

  kram och god tisdagsmorgon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter tryggt. Jag hoppas jag också kommer att bli nöjd med mina läsglasögon.

   Radera
 2. Så skönt att du slipper starroperationen. Bra för plånboken att du kunde köpa billiga läsglas. Det är inte roligt att köpa glasögon, de är ju så dyra.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Tänk, så enkelt det kan vara! Ögonen är ju SÅ viktiga. Jag har tyvärr glaucom och det är inte att leka med.
  Ha en fin dag och kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tråkigt! Jag är så nervös varje gång jag ska till ögonläkaren att det har blivit någon försämring. Mina ögonproblem är ju ändå ganska enkla att åtgärda.

   Radera
 4. Oftast sker en glaskroppsavlossning utan större problem. Men har man otur så kan den faktiskt orsaka bestående skador. I mitt högra öga slet den med sig näthinnan där det blev en hästskoformad ruptur som laserbehandlades flera gånger för att inte bli större. Det var t.o.m. tal om operation. Jag förlorade en del av synen och det är en bestående skada. Jag är innerligt tacksam över att det inte hände mitt i ögat utan mer i periferin. Men naturligtvis märker jag det. Så helt ofarliga är inte glaskroppsavlossningar. Det vet jag — av erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sån otur hopps jag inte att jag ska ha. Synen är så viktig.

   Radera
 5. Ögonen är viktiga. Här kör vi också med billiga läsglasögon i olika styrkor för olika ändamål :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker bara ha billiga läsglasögon i fortsättningen....så länge jag inte behöver ändra synstyrkan på de progressiva.

   Radera
 6. Man får så många olika märkliga avlossningar nu för tiden. Tur att det inte är någonting farligt som så med glaskropps- men säkert frustrerande . Tillsvidare har jag klarat mig men jag vet ju att det kan komma både det ena och det andra med tiden.
  Lycka för dig att du fick tag på bra glasögon förmånligt. Sånt känns ofta som att man har vunnit på lotto. För slantarna går åt som smör på heta stenar ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, eftersom jag har ett par fungerande progressiva glasögon som jag ser bra med på långt håll, kändes det bättre att bara köpa billigare läsglasögon.

   Radera
 7. Det är en vetenskap med glasögon. Jag har progressiva och dom passar mig. Om jag inte har dom så går jag direkt in i dimman. Tur att dom finns! Gott att hitta läsglasögon till ett billigt pris!Ha det fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tur att det finns glasögon. Alla hjälpmedel är av godo.

   Radera
 8. Bra när det funkar med billiga läsglasögon - jag har också ett par och det funkar bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört många nu som är väldigt nöjda med billiga glasögon.

   Radera