onsdag 6 juni 2018

6:e juni


Nationaldagen firas inte i någon större utsträckning i vår kommun. Det är ganska tamt om man jämför med Norge och USA t.ex. Själv känner jag inget speciellt för den här dagen. Då är Midsommarafton en mycket större firardag för min del, och jag har läst och hört många gånger att en del vill ha Midsommarafton som nationaldag i stället. Det kanske inte är så tokigt ändå, för det är nog det svenskaste man kan tänka sig. Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523, men hur många tänker på det idag?

Midsommarfirandet är alltid i samband med en helg numera, men det är då inget hinder för att det skulle kunna bli ett nationaldagsfirande. När jag kollade runt om olika länders nationaldagar såg jag att en del mindre öar firade sin dag antingen första lördagen eller första måndagen i en viss månad, så där ändras datumet också år från år.

22 kommentarer:

 1. Trevlig nationaldag ändå, Gunnel, även om du inte riktigt känner för att fira den idag. Här uppmärksammar vi den svenska nationaldagen på olika sätt, vi känner oss så svenska och svenska konsulatet brukar bjuda in en del folk idag. Jag har varit där minst tre gånger och firat er flagga och dag. Vår egen nationaldag på Åland infaller nu på lördag den 9 juni, men vi firar också den 6 december, då Finland firar. Här firar vi men inte på samma sätt som i Norge. De är speciella. Mycket roligt är det att se på deras firande, som verkligen är något helt annat än våra små "lama, tama" försök. Midsommar är nog bara midsommar för mig, inget nationaldagstänk finns alls i mitt sinne då. Vi firar midsommar som ni gör i stort men det är nog bara mitt i sommarn. Ha en fin dag med flaggan i topp!

  SvaraRadera
 2. Helt rätt! Inte ska väl Gustav Vasa få styra oss fortfarande.... Vi firar inte heller Nationaldagen. Trevlig dag önskar jag dig!

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att det var bättre då vi hade annandagpingst som helgdag. Nu har liksom pingsthelgen försvunnit, trist.
  Vi firar inget extra idag, fast flaggan har vi hissat.
  Ha en trevlig dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar också Annandag pingst.

   Radera
 4. Tack för tips till ett nytt blogginlägg hos mig!

  Jag firar aldrig vår nationaldag. När jag varit i Norge den 17:e maj, visst det är kul att titta på, men innerst inne tänker jag nog att det är överdrivet och känns överspänt :-)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker nog att Nationaldagen är trevlig och ligger fint placerad, men lite synd att det blev på bekostnad av annandag pingst förstås.
  Här firar jag traditionsenligt tillsammans med vår SPF-förening på Klinteberget.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått att firandet är väldigt olika på olika platser i landet.

   Radera
 6. Vi firar inte heller denna dagen. Men vad söt hon är lilla Zoé ❤
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag så klart också. Det är några år sedan hon var så liten.

   Radera
 7. Kan bara hålla med. Varken Gustav Vasas kröning eller regeringsformen 1809 känns så aktuella i dag så nog vore det lämpligt att göra midsommarafton till vår nationaldag! Så finn lillan är sin dräkt!

  Kram och trevlig nationaldag oavsett firande eller ej!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sydde den till en midsommarfest hon skulle gå på. Nu är det annat mode som gäller för den lilla damen.

   Radera
 8. Jag firar inte denna dagen..
  S..Ha en riktigt bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Hade heller inget speciellt planerat idag! Kul att se vilken skillnad det kan vara mellan länder! :)

  SvaraRadera
 10. Som vanligt så agerar vi svenskar på svenskt vis ... även när det gäller nationaldagen. Alltså lagom svensk-mesigt. ;)
  Jag vill ha kvar 6 juni som nationaldag. Förr var detta datum "svenska flaggans dag".
  Men nog hade Sverige haft råd att rödmärka både annandag pingst och 6 juni. Tror vår BNP hade klarat det.
  Trevlig torsdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inget minne av att vi firade Svenska flaggans dag så mycket när jag var barn. Dent påminner om hur det är nu.

   Radera
 11. Jag håller helt och fullt med dig, nationaldagen är en konstruerad historia, låt midsommar bli nationaldag istället! I år gick luften dessutom ur då det blev en torsdag då både affärer och andra hade öppet och sen kom en klämfredag och allt blev jättekonstigt. Till nationaldagens försvar just i år är att vackrare än igår kan nog inte naturen bli under resten av sommaren. Men det är en annan historia...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en ovanligt solig och fin nationaldag i år.

   Radera