måndag 4 juni 2018

Regnet det öser inte ner


En del saknar inte bara en skruv utan hela verktygslådan.

Den här extrema värmen är inte bara av godo. Hur skönt man än tycker det är med sol och värme, så får det vara måtta på allt. Jag läste nånstans att förra månaden var den varmaste på över hundra år. Det stämmer kanske för jag kan då inte minnas en sån här het majmånad tidigare. I tidningen varnas det dagligen för att det kan bli vattenbrist. Speciellt Åstorp och Båstad har nämnts i de här sammanhangen. De här två kommunerna får sitt vatten från grundvattnet så det är därför det blir lite besvärligare. Dessutom fick jag höra att bor man högt upp kan trycket i kranarna bli mindre och eftersom jag bor högst upp på Söderåsen så lät det inte alls lovande.

Vattenleverantörerna har gått ut i tidningarna och talat om vad vi bör tänka på så inte vårt dricksvatten sinar. Det är inget riktigt bevattningsförbud än, vilket jag tycker är lite underligt. Det hade väl varit bra att stämma i bäcken. Om man tvunget vill vattna sin gräsmatta eller fylla sin pool bör man göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

I Landskrona uppmanade kommunen sina invånare att vara försiktiga med vattenförbrukningen. Samtidigt körde de ut med en tankbil och vattnade blommor med dricksvatten. Deras ursäkt var att de hade inget tillstånd att hämta vatten någon annanstans. Men då är det väl bara att se till och få ett sånt tillstånd!?!?!? Det har de tydligen ordnat nu, men jag tycker det är mycket dåligt att de som ansvarar för kommunens vattenförsörjning måste få tillsägelse om sådant.

I Ängelholm vattnas fotbollsplanerna eftersom de var nyanlagda. Jag kan väl förstå att det är en stor kostnad om de skulle bli förstörda, men vad är egentligen viktigast? Det verkar som att så fort det är en fotboll med i sammanhanget så gäller inte samma regler som för den övriga befolkningen. Sveriges landslag tränar nu i Båstad som det har visats på TV flera gånger. Varje gång ser man i bakgrunden hur vattenspridarna går för fullt. Är det ingen där som har förstått att Båstad är i topp på den listan över kommuner där vattnet kan sina snart? Jag hoppas verkligen de tar sitt förnuft till fånga. Om vattenspridarna ska vara igång så får de helt sonika stänga av vattnet till duscharna. De svettiga fotbollsspelarna får så klart springa runt i vattenspridarna efter träningen. Mina barn tyckte det var jättekul när de var små.

16 kommentarer:

 1. Den ena handen tycks inte veta vad den andra gör. Å ena sidan sägs att man ska spara på vattnet och under tiden öppnar man dricksvattenkranarna för fullt. Vansinnigt. Det finns väl måtta på vad som behöver vattnas. Sinar vattenreserverna så är det djur och människor som ska ha vatten först. Naturligtvis så behöver jordbrukarna också sitt för överlevnadens skull men stadsplanteringarna kan få ta stryk och likaså idrottsbanor. Det går att leva med sånt. Här är också torrt men kanske inte lika mycket som hos er som har haft ca fem-tio grader varmare hela maj månad. Hoppas ni får ert behövliga regn, gärna på nätterna förstås, i finstilt nedfall och inte som åskregn. Men man får vara glad åt det som kommer. Nu börjar man få förståelse för hur många länder har det som inte ser vatten på år. Ha en fin måndag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Der har verkligen blivit en tankeställare om hur det kan var i de länder som har extrem toka.

   Radera
 2. Många kockar blir till en usel soppa ... eller kanske har de huvudet under armen allihop!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Det har ju sagts i radio och TV att man inte får vattna på dagen!
  S...Eftersom jag hämtade min vän så kunde han dricka öl för jag körde honom hem
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sunda förnuftet säger väl att man ska hushålla vettigt med vattnet nu när det är kris.

   Radera
 4. Själv älskar jag den rådande värmen och tål den bra men självklart inser jag medaljens baksida. Även hos oss är det så torrt så torrt så nog behövs regnet. Självklart måste man spara på vattnet och där gäller det att prioritera. Då tycker jag att fotbollsplanerna får gulna lite så förmodligen är jag inte den rätta entusiasten ;-)

  Kram och ha en fin måndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte heller nån fotbollsfantast, så för mig är inte valet svårt om vad som ska prioriteras.

   Radera
 5. Vi har en naturbrunn som vi vattnar i trädgårdslandet, och blommlanden. Har förstor trädgård så vi vattnar inte vår gräsmatta så den är nerbränd.
  Det råder nog snart bevattningsförbud överallt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår gräsmatta är med alldeles gul.

   Radera
 6. Själv älskar jag den här värmen, men förstår att många lider. Men fotbollsplanerna kan ju inte behöva prioriteras :(
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Människor och djur måste vara viktigare än fotbollsplaner.

   Radera
 7. Jag tycker du ska föreslå det för fotbollskillarna - utmärkt förslag. Nej, samma regler som för vanliga människor gäller inte när det är fråga om elitidrottare. Jag längtar verkligen efter regn nu, vår gräsmatta är i sorgligt skick eftersom vi inte vattnar den. Hoppas den tar sig den dagen det regnar - jag tror det är drygt tre veckor sen vi fick en regnskvätt om det inte är ännu längre sen.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar också efter regn nu både för min egen och trädgårdens skull.

   Radera
 8. Nej nej nej, jag vill ha skvalande regn, jorden behöver det, liksom jag! Jag känner mig mest levande när det antingen rengar, stormar, snöar eller typ något annat extremt väderslag. Men idag blåste det, som sjutton, o jag njöt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag längtar också till lite mer normalt väder.

   Radera