måndag 11 juni 2018

Stängt p.g.a. tillbyggnad


Vårt Plommonkafé ska utökas med en lien paviljong eller vad man ska kalla det. Egentligen är det ett duvbo. Häromdagen när jag satt och vilade mellan arbetspassen i trädgården såg jag att en vildduva flög upp i plommonträdet med en liten gren. Ganska snart flög den iväg igen och återvände efter en stund med ännu en gren. För en tid sedan började ett duvpar bygga i en av de höga cypresserna men skatorna var där och irriterade dem stup i kvarten, så jag tror de bestämde sig för att flytta. Här har jag full koll över bygget och den skata som vågar visa sig här kommer att få sina fjädrar varma.


Tidigare i veckan har jag irriterat mig på att det låg fullt med grenar på gräsmattan. Jag kunde inte begripa var de kom ifrån. Nu ramlade poletten ner. De var tydligen i största laget så de fick inte plats i grenklykan. Då släppte duvan helt sonika grenen på marken. Jag försökte vara snäll och bröt sönder den i mindre bitar, men det föll inte duvan på läppen eller näbben. De ligger fortfarande kvar. Den är kanske lika noggrann som Göran när det gäller vilket träslag som ska användas. Jag får väl slänga dem i trädgårdstunnan i stället.


Vi får sitta någon annanstans och fika tills ungarna, om det nu blir några, har flyttat hemifrån. Vi har satt våra trädgårdsmöbler framför ormbunkshörnet. Där är det skuggigt och skönt hela dagen. Göran tyckte det var extra kul att duvorna valde att bygga i trädgården eftersom han för ett tag sen bestämde sig för att inte ha kvar sina brevduvor. Han har funderat på det ganska länge och till sist bestämde han sig för att sluta helt. En av de andra klubbmedlemmarna var här uppe och fick alla brevduvorna så nu är det alldeles tomt i slaget.

Tanken är att göra om duvslaget till ett förråd. Det är ganska stort och vi har tänkt att förvara våra bildäck där och även göra ett rum till alla trädgårdsredskap och annat som behöver ställas undan, som t.ex. krukor och trädgårdsmöblemang. På så vis blir det bättre plats i garaget. Först måste duvslaget ändras om lite både ut och invändigt men det får vi ta efter hand som vi har tid.

18 kommentarer:

 1. Vi har gott om både skator och kråkor, jag gillar inte alls att ha dem här i trädgården. Förvaringsutrymme får man aldrig nog av.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvaringsutrymmen har jag inga problem med att fylla upp.

   Radera
 2. Det ena ger det andra. Så är det nästan alltid. När brevduvorna har flyttat, flyttar ringduvorna in....och ni får ett ställe att ställa saker på. Alltid så skönt att ha.
  Vår ensamma ringduva Sven, Svea förolyckades som du kanske minns, han lever kvar här och umgås med Filip Fasan och Bull-Måssan. Men ett annat ringduvepar har också tagit sig hit i knutarna men får flyga iväg när Sven blir rabiat på dem. Det är ju hans ställe. Men så fort Sven flyger iväg någonstans så kommer det nya paret tillbaka. Livet är fullt av liv.
  Ha det bra på nya uteplatsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är härligt med lite extra liv i trädgården. Koltrastarna bor i rhodedendronhäcken så här är liv och rörelse. Ser fram emot när ungarna visar sig.

   Radera
 3. Det låter som ett bra men större projekt. Men det brukar vara så att det ena ger det andra. Lycka till med projektet!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det kommer nog att ta lite tid, men allt behöver inte bli klart på dagen.

   Radera
 4. Jag har duvor som byggt bo i min stora gran..
  S....Du har så rätt ,polisen finns inte när man behöver dem.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas skatorna låter bli att terrorisera dem.

   Radera
 5. Sommaren är en bra tid för nybygge ... trevligt att duvorna vill bo hos er och då flyttar man ju gärna på sig ett tag :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sitter lika bra vid ormbunkarna. Det är t.o.m. lite skuggigare där än under plommonträdet.

   Radera
 6. Jag förstår att det var ett svårt beslut att ta, men det var ju nödvändigt. Desto roligare då att ha vildduvor att titta på och följa.
  Duvslaget kommer säkert att bli bra som förråd.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska bli riktigt skönt att få bort en del från garaget.

   Radera
 7. vad ska man säga... alla får väl plats
  (ingen snö här; snöbollsbuskens kronblad... :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla utom skatorna. Grannen har också en snöbollsbuske och det ser ut som flingor när de dalar ner.

   Radera
 8. Men vilket sammanträffande! Det var nog inte meningen att ni skulle bli helt duvlösa??? Haha, ibland är naturen finurlig, och ni verkar inte ha något emot era nya hyresgäster! Kram och tack för vänliga ord

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvorna gillar kanska vår trädgård.

   Radera
 9. Var sak har sin tid och det kan nog vara skönt för din man att inte ha sina duvor att oroa sig för. Även om de har gett honom mycket glädje. Jättebra med ett nytt förråd - det får man (tyvärr) aldrig för många av. Duvorna i trädet känner sig naturligtvis hemma hos er - de vet ju att ni är snälla mot dem. Men är det inte sent att bygga bo? Blir det tid för några ungar överhuvudtaget?
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får de bara var ifred för skatorna så kan det nog bli ungar här. Vi håller tummarna.

   Radera