tisdag 31 oktober 2017

FraktgodsNär Katarina för 25 år sedan var på språkresa i Frankrike fotograferade en kompis henne framför Guccis modehus. Fotot var jättebra men det som såg lite malplacerat ut var den röda plastkassen hon hade i handen, tyckte jag. Det visade sig bara att hon var långt före sin tid. Nästan 20 år senare var den här plastkassen med på catwalken. Ja, inte den Katarina fotograferades med utan en liknande modell för en tusenlapp.


Det är inte länge sen Balenciaga lanserade sin stora shoppingbag, som är väldigt svår att skilja från IKEAs kasse Frakta. Den tar möbelvaruhuset 5 kr för, men Balenciaga vill ha 20 000 kr för sin modell. Jag undrar varför. De fyller exakt samma funktion. Jag kan gå in med den här designerväskan och shoppa loss på IKEA och få plats till hur mycket som helst i den. Precis som jag kan promenera in på Balenciagas modehus med en IKEA-kasse. Fast där blir det lite svårt att shoppa loss och fylla den till brädden. Då behöver jag ha ett annat kort att handla för.

Det senaste i den här stilen är väskan som påminner om en brun papperskasse. Jag tar mig för pannan och suckar. Affärerna försöker få oss att inte köpa kassar när vi handlar för att tänka lite på miljön, vilket jag tycker är jättebra. Är det kanske det som modeskaparna haft i tankarna, och vill att övergången ska bli så smidig som möjligt för oss. Nu kan vi gå in på ICA eller Coop eller var vi vill handla och stoppa mjölk och pålägg och annat i dyra designerväskor som liknar de kassar vi tidigare köpte för några kronor.


14 kommentarer:

 1. IKEAs kasse är bra, har flera stycken. De är mycket användbara, fast jag vet inte var mina stora har tagit vägen, kanske att tjejerna har fått/tagit dem.
  Jag tycker att det är bra att vi inte får en kasse i varje affär som vi är inne i..
  Ha en bra mys dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Här kostade plastkassen 2 kr och den höll inte för mycket.

   Radera
 2. Här återvinns alltid bärkassarna men jag nöjer mig med ICA:s egna för femton kronor styck. Hur man bara kan ta 20 000 kronor för en blå shoppingkasse som ser ut som IKEA:s är något att ett under! Undrar hur många som sålts...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den frågan har jag också ställt mig. Jag har egna kassar med när jag handlar. Det är bastanta saker som jag vet håller för mycket varor.

   Radera
 3. IKEAs kassar är bra till mycket!
  Förstår att du har fullt upp med barnbarnen.
  Kram!

  SvaraRadera
 4. Ja, men visst är det galet att göra en kopia på IKEAs kasse för 20000 kronor!!
  Och ännu värre att det dessutom finns folk som köper dem....
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag med är det värsta...att någon verkligen köper en så dyr väska.

   Radera
 5. Sån´t är helt galet, alltså priser på vissa varor bara för sitt märkes skull!

  Bra, funktionella prylar får gärna var snygga också, men inte behöver de kosta massor för det! Dyra prylar och då menar jag verkligt dyra... att äga sådana är litet av ett maktspråk, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag säkert både maktspråk och kanske lite dåligt självförtroende. Man är inte "bättre" eller "finare" för att man omger sig med dyrbarheter.

   Radera
 6. IKEA-kassen är utmärkt till många saker. Själv har jag lagt i några gamla kasserade stolsdynor och har kassen med dessa i som underlägg i trädgården när jag rensar ogräs. Kent har den och sitter på när han byter däck. Man kanske borde hamstra IKEA-kassar nu när det har blivit mode...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jisses - 20000 för en blå jättekasse med en stulen IKEA- design! Inget för mig - jag håller mig till originalet :)
  Kram

  SvaraRadera