fredag 6 oktober 2017

Tjuvjakt med Facebook


Jag har ett Facebook konto som jag i stort sett aldrig använder. Naturligtvis kunde jag avsluta det helt, men det är ändå lite fördelar med att ha det kvar. Man kan gå med i vissa grupper som man är intresserad av. Jag har gått med i sömnads och handarbetsgrupper såklart och i en grupp för de som bor eller har bott i Åstorp. Där visas gamla foton från samhället och det är kul och se hur det har förändrats under åren. Jag flyttade hit för drygt 55 år sedan och på dessa åren har många gamla fina hus rivits och ersatts med fula byggnader.

I den här Åstorps-gruppen skriver en del också om bortsprungna djur eller annat som kan vara intressant för invånarna. Häromdagen hade någon upptäckt ett par män i en bil som körde runt och spanade in emot en del hus. Det lät onekligen skumt. Jag vet inte om det var samma bil som var inblandad i ett inbrott i Hyllinge (ett litet samhälle en halvmil från Åstorp) dagen efter, men grannarna hade lagt märke till bilen och larmat polisen. De la även ut uppgifterna på Facebook och senare sågs den här bilen på en parkering i Åstorp. När polisen kom dit försökte de smita iväg, men poliserna var snabba och fångade in två av dem. Den tredje hann ge sig iväg, tyvärr. I bilen fanns stöldgods från rånet i villan i Hyllinge.

Det raljeras ofta över Facebook att de som använder sina konton där bara skriver om banala saker. Det är upp till var och en vad man vill skriva eller visa, men när det går att fånga tjuvar med hjälp av Facebook, tycker jag nog att det dåliga ryktet borde försvinna.

28 kommentarer:

 1. Toppen, vilka uppmärksamma och goda grannar! --- Rätt använda är Internet och sociala medier väldigt bra. De kan vara till stor nytta i många sammanhang. Att de ofta även nyttjas helt galet är ju inte mediernas fel utan användarnas.
  God fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt rätt. Att bara skylla på medierna är fel. Det är ju användarna som gör så att det blir bra eller dåligt.

   Radera
 2. Facebook har sina för- och nackdelar.
  Kan man använda FB till det du beskriver är det ju väldigt bra.
  Jag är med i flera grupper för svenskar utomlands (framför allt USA) och det är också intressant och roande.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många intressanta grupper som man kan vara med i.

   Radera
 3. Facebook har helt klart både för- och nackdelar! Jag har ett konto och är väl inte så aktiv men det finns en del grupper som är intressanta. kan man fånga en tjuv dessutom så är det bara att applådera :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns för och nackdelar med allt. Det man inte gillar behöver man ju inte använda.

   Radera
 4. Använd på rätt sätt så är FB hur bra som helst.
  Jag är också på FB, mera eller mindre. I ett litet samhälle är det helt klart en fördel när man kan larma om dylika ting. I somras gick löpelden om en man som gick in i hus när folk var borta, här i trakten. Sedan kopplades förstås genast polisen in i det hela och allt ordnades till det bästa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som du säger så har Facebook stor genomslagskraft i mindre samhällen. Där är det enkelt att upptäcka konstiga saker och följa upp det.

   Radera
 5. F B är som sagt både ock, själv är jag aktiv. Läser ofta via mobilen. För mig är det en väldigt social grej, för det är inte alls kul att gå hemma 24/7. Ibland så bara läser och ibland så skriver jag en massa.
  Idag skiner solen, så härligt! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju upp till var och en att använda sociala medier så mycket man vill. Det som känns rätt för en person passar kanske inte en annan. Vi är så olika.

   Radera
 6. Här är en facebookare till som struntar i allt annat än det jag kan ha glädje av - och det är rätt mycket; bilder, grupper och framför allt nya knutna kontakter med gamla skolkamrater och släkten. Ibland är jag flitig ibland pausar jag.
  Kram från residenset

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker man ska använda det man har glädje av utan att bry sig så mycket om vad andra tycker och tänker.

   Radera
 7. Så bra att de lyckades bli tagna :)
  Kram

  SvaraRadera
 8. Jag använder inte Facebook. Det har aldrig blivit av och sedan har jag läst så mycket negativt om det. Men, så är det ju med allt, det finns både negativa och positiva aspekter. Det du skriver om var ju verkligen en bra sak. Då var ju Facebook verkligen till hjälp.
  Trevlig fredag.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att allt har två sidor....både negativa och positiva.

   Radera
 9. Jag har inte FB .Vi har grannsamverkan här i gatan så vi ringer eller skickar sms om något händer.
  S....Igår var det regn och blåst så då passade ärtsoppa bra!
  Idag har vi solen här
  Ha en bra fredag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också grannsamverkan där jag bor, men med Facebook kan man ju meddela andra längre bort i samhället också.

   Radera
 10. Jag är ju med på FB, men inte så aktiv. Är mest med för en del intressanta grupper :) Så bra att tjuvarna åkte fast!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också med för gruppernas skull. Gör inte själv några inlägg. Tycker det är roligare att skriva i bloggen.

   Radera
 11. Jag är också med i ett par grupper, bland annat en som heter Klintehamns Anslagstavla och där kan man hitta det mesta; efterlysning av bortsprugna hundar, hittade katter, gympapass på Klinteberget, Kupans reor mm mm.
  Facebook blir helt vad man gör det till!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att inte alla de här positiva sakerna med Facebook kommer fram mer.

   Radera
 12. FB är bra om man hanterar den rätt! Jag är också med i en del grupper där man kan få svar på det mesta som man är intresserad av. Det finns alltid folk som missbrukar allting, tyvär! Tjuvjakt via FB är ju toppen! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var ett smart sätt att fånga bovar på.

   Radera
 13. Ibland är facebook bra. Man når långt på kort tid. Skönt att dom åkte fast..

  SvaraRadera
 14. Jag skulle aldrig vilja vara utan Fejan! Däremot sorterar jag bort "vänner" lite då och då o är ganska restriktiv i att godkänna nya dito. Snabbare nyhetsflöde finns inte, och inte trevligare kompisar heller, för den delen. Men det gäller att välja rätt, vilket visar sig efter ett tag. Det trista är att när människor börjar med facebook så lägger dom ner bloggarna, sen går man från facebook till Instagram som bara handlar om bilder. Till sist? vad gör man då, då både ord och bild är borta? bara e-moji? Trist utveckling

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra med bloggen för det blir lite blandat med text och bild. Så är ju Facebook också, men det är ändå mer text på bloggen, och jag tycker det är roligare.

   Radera