tisdag 3 oktober 2017

Höst i trädgården


För drygt en månad sedan klippte jag ner buskarna framför vår altan. De som i många år blommat med små rosa blommor, men som nu helt plötsligt börjat strejka. Det var inte bara den uteblivna blomningen som gjorde mig besviken. De var så risiga inuti, och det liknade mest ett grönt skal på utsidan. Jag sågade resolut ner buskarna och tänkte att jag ger dem en chans fram till nästa vår. Har de inte börjat slå ut nya skott då, så åker roten också upp.


Jag har antagligen tänkt högt för buskarna tog mig på orden. När jag tittade häromdagen såg jag att båda två börjat slå ut nya skott. Då får de en chans nästa år också.


Något annat som också växt upp sista tiden när det bara regnat och jag inte stuckit ut näsan i trädgården var den här lilla plantan. Det är inget som jag planterat, men småfåglarna brukar se till att det växer upp lite sådana då och då. Den här solrosen hinner nog knappast slå ut innan frosten kommer, så jag har garderat mig och köpt hem solrosfrön, för jag gissar att det var avsikten med deras plantering.

Det märks att hösten är i antågande, för fåglarna samlas i större och större flockar utanför mitt köksfönster. Jag har varit lite slarvig med matpåfyllningen, och de sista dagarna har de flugit här fram och tillbaka som om de ville demonstrera att nu var de här och ville ha mat.

22 kommentarer:

 1. Kan tänka mig att hösten är i antågande i Sverige.
  Här har en del träd börjat skifta färg. Vi har inte så många lövträd pga höjden och barrträden skiftar ju inte färg.
  Vilka fina storkar du fotat i ditt förra inlägg. Har faktiskt aldrig sett en stork “live".
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns när man går ut att det är höst. Träden skiftar i många fina färger nu.

   Radera
 2. Så bra att buskarna verkar börja om så fint och därmed får en ny chans - bra jobbat! Har också solrosor som nog inte hinner slå ut - och snart är det dags att öppna fågelrestaurangen igen!
  Önskar dig en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fyllde på häromdagen och fastän jag har tre olika, ganska stora matstationer till dem, så dröjde det bara några timmar innan de var tömda. Näbb-till-näbb-metoden funkar visst.

   Radera
 3. Ibland är det bra att "skrämmas" lite grann. Jag klippte ner alla våra vinbärsbuskar i fjol höstas och lita på att de är jättefina nu, fastän de inte gav några bär. Men nästa år kanske. Hösten är kommen, bara att konstatera när man ser ut i trädgården.
  Här är fågelrestaurangen öppen året om, men bespisningen tog slut den andra veckan vi var borta, men tack och lov så fanns det många solrosor i trädgårdslandet att ta för sig av. Ha en fin tisdag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du har öppet fågelrestauarangen året om, och det var det som fick mig att göra samma. Tyvärr har det varit lite sporadiskt med öppethållandet här i sommar, men nu ska det bli bättre ordning. Jag vill ju behålla mina stamgäster.

   Radera
 4. Vi har inte börjar med höstarbetet ännu. Kanske att Stefan har tid nu när jakten drar igång, för då kan han inte jobba i skogen, och Christian jagar så han behöver ingen hjälp i huset.
  Vi har inte börjat mata fåglarna ännu. Vi brukar börja då de inte har mat i naturen.
  Vi har annars en höstruskig dag. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så gott som klar i trädgården nu, och det känns verkligen skönt. Hos mig skiner solen än så länge.

   Radera
 5. Haha! Jag tror busken blev skräm när den hörde dina tankar :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Även i min trädgård i form av min jättebalkong har jag höst - och jag har gjort vinter. Täckt över alla möbler och annat med presenning och klippt mina spireabuskar. Lite vemod men glad går jag liksom i ide i min 44 kvm ... sommartid med uterum då jag går ur mitt ide.
  Skrämseltaktiken har sin tjusning ja :-)
  Fick även jag en solros som tack för maten :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ibland kan det hjälpa att sätta hårt mot hårt. Har inte tänkt på att solrosen kanske är dricks för gratismaten.

   Radera
 7. Hösten är inte min favoritårstid. Dock lägger sig lugnet inför det stora kalla. Så visst, fina soliga höstdagar kan man glädjas åt.
  Tisdagskram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att ta vara på de fina dagarna. Tyvärr är regndagarna överrepresenterade.

   Radera
 8. Alltid spännande att se vad fåglarna "planterat" i trädgården.
  Har också fått solrosor, vinbär och annat lite varstans.
  Önskar bara att solen ville titta fram nu så vi kan få njuta av de färgsprakande höstdagarna. Snart är allt grått....

  SvaraRadera
  Svar
  1. En solig höst önskar jag att vi får snart.

   Radera
 9. Det är ju väldigt grönt där ännu fastän hösten kommit :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns mycket i vår trädgård som inte skiftat färg än.

   Radera
 10. Många växter hämtar sig bra genom att man föryngrar så. Vår granne tunnade ut två buskar nyligen och de hämtar sig också planenligt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt när man kan förnya. Enklare än att gräva upp stora rötter.

   Radera
 11. Ja nu är det verkligen Höst!
  Sv...Om jag hade varit med i Biggest Loser så hade jag gått ner med De tränar ju hårt varje dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att gå ut utan jacka är helt omöjligt. Vindarna blåser småsnålt.

   Radera