tisdag 24 oktober 2017

FN-dagenIdag firar vi FN-dagen. Det är det datum då FN-stadgan trädde i kraft. Dagen har firats sedan 1948 och redan 1971 rekommenderade FN:s generalförsamling att dagen skulle uppmärksammas av medlemsstaterna som en nationell högtidsdag, men i Sverige är det endast en flaggdag.

Alla vet att FN jobbar för att avskaffa extrem fattigdom, främja fred och rättvisa, försöka lösa klimatkrisen och att minska ojämlikheter och orättvisor i världen. Mycket svåra uppgifter att klara av. Det gör klart inte saken enklare när det är så många aktörer som vill ha ett ord med i laget. De flesta länders representanter verkar var sunt tänkande människor, men det finns helt klart undantag.

Kvinnokonventionen trädde i kraft 1981; alltså för 36 år sedan. Det var meningen att all slags diskriminering av kvinnor skulle försvinna. Det skulle då betyda att kvinnor jämställdes fullt ut med män. Så är absolut inte fallet, inte ens i Sverige där vi anser oss vara så jämlika. Även FN-toppen har utgjorts av män under alla år, men när den senaste generalsekreteraren Antonio Guterras installerades lovade han ändring på det. Så har också skett. Det är nu tre kvinnor med i toppen. Jag kan tycka det är på tiden.


Sverige blev medlem i FN 1946 och mellan åren 1953-1961 var Dag Hammarsköld generalsekreterare. Det finns mer svenskanknytning till FN. Carl Fredrik Reuterswärd utformade en bronsskulptur som föreställer en revolver med en knut på pipan. Han kallade statyn Non-Violence. Den finns att beskåda på många ställen i världen; bl.a. utanför Förenta Nationernas högkvarter i New York.

20 kommentarer:

 1. FN gör säkert ett bra jobb, men inte fullt ut. Tyvärr så är vi inte jämnställda.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det dröjer nog innan det blir så.

   Radera
 2. En nog så viktig dag att fira men på ett sätt är det sorgligt att den fortfarande behövs. Visst har vi kommit en bit på vägen men inte tillräckligt långt.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig om att det är synd att det ska behövas.

   Radera
 3. Alltid bra att få lite repeterat till FN-dagen. Det är fantastiskt att så lite har hänt när det gäller kvinnodiskriminering på 36 år. Det är hemskt att läsa hur många kvinnor har varit rädda för att anmäla trakasserier på grund av de kanske mister jobbet i så fall. Bra att det äntligen har kommit upp till ytan. Synd att inte alla har den knutna pistolen som sitt motto!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ofta en ketchupeffekt när någon vågar anmäla. Det borde tas upp med en gång och inte hållas tyst om. Det är absolut inte acceptabelt att bete sig som vissa personer har gjort.

   Radera
 4. Håller med att FN gör säkert ett bra jobb, men inte fullt ut. Tyvärr så är vi inte jämställda.

  Lotta som jobbar där är duktig på att hitta på olika saker!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej långt därifrån, även om det har blivit bättre.

   Radera
 5. En dag värd att uppmärksamma.
  Kram Mia

  SvaraRadera
 6. Vi hade en modell av revolvern på disken i receptionen där jag jobbade tidigare. Den är verkligen fin och budskapet är mer än tydligt.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. En symbol som borde vara placerad lite överallt i samhället.

   Radera
 7. Ja, tänk om vi ändå hade en non-violence värld!
  Kram och trevlig dag

  SvaraRadera
 8. Viktigt inlägg - jag tänkte på det då jag var ute på promenad och så läser jag ditt här nu! Mina tankar gick i banor som om vi inte hade hatt FN? Mycket kvar att jobba för!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det finns verkligen mycket kvar att jobba för, och jag hoppas att det ger bättre och bättre resultat för var dag som går.

   Radera
 9. Visst gör FN nytta, men de borde kanske kunna göra ännu mer. Viktigt ändå att de finns!
  Kram

  SvaraRadera
 10. Vi ska vara glada att FN bildades, man gör mycket nytta och bra i världen. Men ibland kanske man agerar lite "tandlöst". Vilket i sig är förståeligt — det är inte lätt att agera när så många länder ska försöka nå konsensus då det gäller beslut. Vissa beslut kan ju gynna ett land eller område men samtidigt då också vara till men för ett annat. Det är en svår balansgång. FN och dess dag ska naturligtvis firas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig lätt att göra alla nöjda, men FN har uträttat mycket bra och kommer förhoppningvis att fortsätta med det.

   Radera