måndag 9 oktober 2017

Nära till allt


I veckan som gick fick jag två brev samtidigt från Region Skåne. Jag visste att läkaren sänt iväg en remiss till Hjärtmottagningen eftersom hon tyckte att min puls var så låg, men det borde väl räcka med att skicka endast en kallelse, tyckte jag. Mycket riktigt så var det en tid som meddelades i brevet. Jag ska dit om 4 veckor och då få fastsatt en bandspelare som registrerar mina hjärtslag under ett dygn. När jag öppnade det andra brevet blev jag nästan lite full i skratt. Där stod att de hade fått remissen och att jag skulle få en kallelse senare, men väntetiden var ca 3 mån. Tala om att tiden går snabbt! Här försvann några månader i ett nafs. Troligtvis har de fått ett återbud och då plockat in mig. Det tackar jag för.


Det skrivs mycket i tidningen om allt som är dåligt inom sjukvården både på lasaretten och läkarcentralerna, men det finns en del positiva saker också. Personalen på min läkarcentral är toppen, och har också fått väldigt goda omdömen i en undersökning som gjorts bland skånska läkarcentraler. Familjehälsan låg i topp.


Även om det är en liten central så finns där både sjukgymnast/ortoped


dietist 


och audionommottagning 


förutom BVC 


och distriktssköterskor med olika kompetensområden. 


Det enda jag saknar där är en ögonläkare, sen kan jag bli servad från topp till tå utan att behöva lämna samhället.


 Jag har ju både tandläkare,


 fotvårdare 


och frissa här också. 


Med åren har jag blivit mer och mer bekväm och vill inte gärna åka iväg långt för sådana saker. Resandet i sig har jag inget emot, men då ska det vara nöjesresor. Det räknas som förebyggande hälsovård.

28 kommentarer:

 1. Vad bra att du fick komma snabbare än vad de/du trodde.
  Ja, svensk sjukvård verkar inte ha något gott omdöme för det mesta.
  Här i USA kostar det som du säkert vet och utan sjukförsäkring kan man bli barskrapad.
  Men sjukvården verkar vara mycket bra för det mesta och inga långa köer.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har förstått på min son att någon lång väntan i kö slipper de helt ifrån. Det gäller samma i Luxemburg enl.min dotter där.

   Radera
 2. Så är det nog för det mesta. Vi har det bra i våra länder men fokuserar ofta på det som är mest negativt. Det finns så mycket positivt att lyfta fram. Tycker mig se att er dietist tänker gott! ;)
  Lycka till med blodtrycket och så bra att du blir undersökt ordentligt så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag har aldrig själv drabbats av nåt strul, men i och för sig behöver jag inte uppsöka läkare så ofta. Jag tror dietisten är mycket mänsklig.

   Radera
 3. Skönt att ha det på samma plats. Vi har bara frissan och en liten affär här i Linneryd, vårdcentralen och tandläkare i Tingsryd 2 mil härifrån, lasarettet i Växjö 3,5 mil härifrån.
  Skönt att du slipper vänta på din undersökning.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan vara nervöst att gå och vänta.

   Radera
 4. Förutom det där med ögonen, känns det lite som "extra allt". Men jag håller med; det är en form av ärenden som jag gärna vill har närhet till. Tid att resa ska helst inte bara vara en transportsträcka utan gärna lite ett nöje i sig.
  Önskar dig en fin oktobermåndag.
  Kram från Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker jag har det väldigt bekvämt ordnat här i samhället.

   Radera
 5. bra att ta hand om sig själv - jag har även en bilmekaniker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår bilmekaniker finns också i samhället. Bra att ha alla nödvändiga personer samlade i närheten.

   Radera
 6. Det var verkligen smidigt, snabbt och bra med kallelsen. Skönt att slippa vänta!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev glatt överraskad. Hade inte väntat mig ett så snabbt svar.

   Radera
 7. Jag har också en bra VC .Tandläkaren har jag förstås en bit bort..men så länge som jag kan ta mig dit så får det bli han .
  Sv...Du har så rätt ...man handlar kläder i perioder.
  Ha en bra måndag!
  Kram!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En bra tandläkare ska man vara rädd om.

   Radera
 8. Så skönt att du slapp vänta tre månader på en tid! Men jag förstår att du blev lite full i skratt när du öppnade det andra brevet :)
  Och visst är det bekvämt att ha allt på nära håll!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Så bra att du blev kallad så kvickt. Jag har inte testat vår nya vårdcentral ännu, men känner att jag snart måste göra det. Jag börjar höra så väldigt dåligt och det är pinsamt att fråga om och fråga om. Igår när sonen var här hörde han ljud från kylskåpet som jag inte alls kunde höra. Nu är det inte vad kylskåpet har att säga som jag är mest nyfiken på, men när man sitter som sekreterare på ett styrelsemöte och ordföranden sitter och mumlar i skägget blir det jättejobbigt att få till ett protokoll. ;)
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att det är jobbigt om man hör sämre och då inte personerna i ens närhet pratar tydligt.

   Radera
 10. Väldigt bra att få det undanstökat så snart som möjligt! Du verkar trivas gott på hemmaplan och det är förstås bra, motsatsen vore inte kul.

  Åka till "sta´n", är det Helsingborg då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helsingborg har alltid varit sta´n för mig eftersom jag bott där. Annars tror jag det är mer vanligt för de som bor i åstorp att rälkna Ängelholm som "sin" stad. Åtminstone var det så när mina barn var yngre. Resorna får gärna vara längre och blir så också eftersom mina barn bor långt hemifrån.

   Radera
 11. Så fint att du fick en tid så snabbt. Väntan brukar kännas jobbig och lång och tar på. Festligt också att du fick båda breven samtidigt. Postens "förtjänst" kanske.
  Roligt inlägg med bilderna som visar precis det du skriver om.
  Härligt att ha allt så nära till det är en stor fördel och mycket att vara glad över. Inte så trevligt att behöva ta sig långa sträckor för att kolla det ena och andra.
  Trevlig måndag önskar jag dig.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är speciellt skönt att ha tillgång till läkare på nära håll. Mår man inte bra är det inget kul att behöva åka långt iväg.

   Radera
 12. Bra med tre borttrollade månader av väntan :) Bra att du blir rejält kollad och att det förhoppningsvis inte är någon fara med din låga puls.
  Bra med allt på ett ställe - ja, nästan i alla fall :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns bar att slippa vänta så länge.

   Radera
 13. Underbara och roliga bilder som du har illustrerat ditt inlägg med - mycket jobb där!
  Kram

  SvaraRadera
 14. ÅÅ här var det mycket positivt på en gång - det är jämt görbra det i dessa tider :-) Tänk att bekräftelsen kom samtidigt med kallelsen ... bara att applådera!!! Du hör det väl??
  Kram

  SvaraRadera