onsdag 20 september 2017

Nu är det slutfrossat


När det gäller lakrits i varje fall. Jag älskar lakrits och har väl inte precis vräkt i mig godiset, men jag har åtminstone ätit en bit så fort jag haft en chans till det. Igår var jag på läkarbesök och fick veta att mitt blodtryck var för högt, och eftersom lakrits tydligen höjer blodtrycket så är det nog inte så lämpligt att äta för mycket av den varan.


När jag skulle förnya mitt recept på ämnesomsättningspillerna fick jag veta att jag måste komma på en årlig undersökning först, annars fick jag inget recept. Bra, tycker jag. Då har jag lite koll på det hela. I förra veckan var jag och fick tagit nya prover och igår var det dags för läkarbesök. Denna gången fick jag inte träffa min husläkare utan det var en AT-läkare som undersökte mig. Givetvis skulle hon sen diskutera med sin handledare så jag kände mig lugn. Hon var för övrigt väldigt noggrann, och besöket tog nästan en timme. Hon tog sig verkligen tid med att undersöka och lyssna på vad jag bekymrade mig för.


Läkaren knäppte blodtrycksmanschetten runt armen och började pumpa. Jag trodde armen skulle krossas för hon slutade aldrig pumpa. Till sist var hon klar och då berättade hon att mitt blodtryck var för högt. I hela mitt liv har jag haft lågt blodtryck och tänkt att jag varit lyckligt lottad. Inte bara för att jag kunnat frossa i lakrits utan för att det var mindre risk för hjärtbesvär. Det ordinerades ett EKG med en gång och då tittade sköterskan på mig och sa bekymrat:"Din puls är väldigt låg." Jag kunde lugna henne med att det har jag haft sedan jag var ung. Vid alla tidigare undersökningar har jag alltid fått frågan om jag tränar väldigt hårt, eftersom det oftast är elitidrottare som har låg puls. Det är bara till att konstatera att jag är ett undantag.


Senaste månaderna har jag känt mig ovanligt trött och det har snurrat så konstigt i huvudet. Snurrar gör det väl alltid i mitt huvud, men då är det av tankar och idéer. Nu var det mer ett slags karusellsnurr som gjorde att jag fick lite huvudvärk och kände mig yr. En massa andra blodprover togs och läkaren lovade ringa mig när hon fått svaren. Det blir till att försöka leta upp något annat smakligt som är blodtryckssänkande nu eftersom lakritsen är med på förbudslistan.


22 kommentarer:

 1. Lakrits är tyvärr inte så nyttigt för blodtrycket men ack så gott. Min kollega som idrottar delvis på elitnivå har inskrivet i sin journal att hans vilopuls är extremt låg för den har väckt oro flera gånger. Skönt att du fick en rejäl genomgång i alla fall.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen har kunnat förklara varför min vilopuls är så låg. Jag har aldrig varit någon aktiv idrottare.

   Radera
 2. Naturligtvis smyger sig din pantertanthumorn in i din skrift även i dag om än det är allvarligt nog i sig.
  Aj aj aj det där med minus lakrits är ju inte så kul, men det r ju inte högt blodtryck heller så att...
  AT läkare är bra att få - de lyssnar och kollar upp noggrant.
  Sköt om dig väl!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag hittar säkert något annat jag kan frossa i. Blodtrycket är viktigare.

   Radera
 3. Så skönt att du fick en rejäl genomgång, men förstår att blodtrycket oroar dig lite.
  Hoppas de får bukt med det!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Får man lov att påpeka att LCHF-dieten även sänker blodtrycket? Detta har min man fått erfara nu dessa månader som vi hållit på. Har förresten alltid fått höra att jag har Väldigt låg ämnesomsättning, men aldrig hört att man kan få medicin mot det. Räknas väl inte som sjukdom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet många som får medicin för låg ämnesomsättning, så det räknas nog som en sjukdom eller i varje fall ett inte normalt tillstånd. Jag borde kanske testa LCHF? Jag har sett en del recept och de verkar väldigt goda.

   Radera
 5. Jag visste det där med lakrits så jag är väldigt försiktig med det!
  S....Man blir glad över att goda vänner tänker på en.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan åt jag lakrits nästan som medicin eftersom jag hade så lågt blodtryck. Tyckte det kunde vara bra om det åtminstone var normalt. Jag har kanske överdoserat.

   Radera
 6. Jobbigt det där med lakritsen ... men viktigast är att du får ordning på blodtrycket!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är enkelt att prioritera denna gången. Det finns så mycket annat som är gott.

   Radera
 7. Var eller varnannan person i vår ålder verkar ha problem med blodtrycket nu för tiden. Bra att det utreds och att det behandlas om det behövs. Så länge jag arbetade kollade jag mitt eget blodtryck en gång ibland... men får se till att få det gjort vid vårdcentralsbesök i fortsättningen. Jag har alltid haft lågt blodtryck, det har höjts med stigande ålder, men är fortfarande under kontroll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid bra att kolla sina värden.

   Radera
 8. Fick själv reda på att jag hade förhöjt blodtryck vid det senaste läkarbesöket. Trodde inte det var sant eftersom jag alltid - som du - har haft lågt blodtryck. Fick blodtryckssänkande tabletter och sen dess har jag inte haft någon känning av min migrän, som jag så ofta hade tidigare. Inget ont som inte har något gott med sig!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska ta om mitt blodtryck i nästa vecka så får jag se vad de säger då.

   Radera
 9. Här är det också slut med lakrits.... Jäkla blodtryck som inte kan hålla sig inom normala gränser! Jag mår toppen med mina piller, men hade gärna varit utan dom och mått lika bra! Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det lutar väl åt att jag också får nån slags medicin.

   Radera
 10. Oj, så trist. Lakrits som är så gott. Men hälsa går ju före snasket.
  Hoppas verkligen att dina prover är bra, kanske bara lite hösttrött.
  Må väl Vännen! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte fått reda på provsvaren än.

   Radera
 11. Men attans då! Jag hade för lågt blodtryck ända till bortåt 40, då smällde det till och blev högt, inte normalt utan från för lågt till för högt, bara sådär. Det förklarade läkare med att om man har blodtrycksproblem i släkten så får man högt tryck förr eller senare...jaja, nu har jag käkat medicin i över tjugo år och mår okej fast nu har man åter ändrat medicineringen så jag ska kolla trycket imorgon. Under så lång tid har ju medicinerna utvecklats o man tyckte jag hade för gamla sorter...Härligt ändå att höra att besöket fick ta längre tid och att dom var grundliga. Här hastar dom in, ger en fem minuter och ett enda problem att ta upp, oavsett om de skulle hänga ihop med varandra! Sen är det bara att beställa nytt tiominuters besök för nästa krämpa, fy bubblan! Hoppas nu alla prover ser bra ut,trycket är ju trots allt lätt att få styr på , bl.a genom att undvika vissa godsaker...Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väldigt nöjd med min vårdcentral. Läkarna här ger sig tid och det går att fråga om sånt man undrar över även om det inte direkt hör samman med det man söker för. Den här vårdcentralen blev vald till en topplacering i Skåne.

   Radera