tisdag 5 september 2017

Det doftar jul


När nu skolan startat efter sommarlovet brukar förkylningarna starta samtidigt. Efter bara några dagar berättade Rasmus att det var många i klassen som hostade och hade feber och nu har han själv drabbats. Han tycker inte det är så kul att ligga hemma själv hela dagen utan kom hit igår kväll och sov över. Nu stannar han tills febern är borta och det är dags för skola igen.


När man är sjuk är inte aptiten så stor. Det brukar mest vara att man längtar efter lite olika saker, och ofta sånt som inte finns hemma i kylskåp eller skafferi. Rasmus blev sugen på pepparkaksbröd, och när han berättade det så kände jag att det var jag också sugen på. Det brödet smakar lika bra om man är frisk. Efter en inspektion bland bakgrejerna såg jag att allt fanns hemma utom filmjölk. Det blev till att bege sig till affären för en liter fil.

När smeten gräddades inne i ugnen spred sig en riktig juldoft i hela huset. Så ljuvligt! Både kanel och nejlikor finns med i smeten så det var inte så konstigt. Det gjorde att jag började tänka lite på jul och julförberedelser. Snart får vi säkert se både tomtar och julgransprydnader ute i affärerna. Jag brukar inte köpa några nya prydnader inför just julen, men det är alltid roligt att själv tillverka något. Vi får se vad det blir i år.

När kakan svalnat något så skar jag den i fyrkanter och sen åt vi den med smör och ost på. Det skyndade säkert på tillfrisknandet lite.

20 kommentarer:

 1. Julen är inget jag längtar till, men jag känner doften ända hit! Ser ljuvligt gott ut - och med smör och ost på så måste det smaka underbart!
  Hoppas Rasmus är på bättringsvägen och att du klarar dig undan att bli smittad.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rasmus är bättre nu och som tur är så brukar jag klara mig ifrån "skolförkylningar". Jag har kanske blivit immun mot dem efter alla år jag jobbat där.

   Radera
 2. jag kan riktigt känna lukten när jag läser ditt inlägg. Visst piggar något extra upp när man är lite krasslig. I går var sju elever sjuka i min klass och lika många i åk 6 så nog går det något.

  Hoppas Rasmus känner sig bättre och du slipper smittan!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan en tradition med förkylningar i början av terminen.

   Radera
 3. Säkert en bra medicin. Troligen den allra bästa just i detta fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som om den har hjälpt ganska mycket.

   Radera
 4. Ett pepparkaksbröd hos farmor gör susen och motar helt säkert bort febern. och hur det nu kom sig så upptäckte jag att jag längtar efter julen . jisses det kan jag inte minnas att jag gjort sedan jag var barn.
  Krya på Rasmus kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är en stor julnörd och har alltid varit.

   Radera
 5. Oj, så härligt! Jag känner doften ända hit och tänkte genast när jag läste ditt inlägg idag att det där borde jag också göra. Wilhelm är ordentligt förkyld och har stannat hemma från skolan han också. Synd nog så har vi ett hav emellan just nu men på lördag ska vi träffas han och jag. Man kan ju äta juldoftande bröd fastän man är frisk, vilket jag hoppas att han är då.
  Krya på Rasmus och han är en klok kille som tar in på farmors sjukhus.
  <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, mormors sjukhus är populärt, och det gick alldeles utmärkt att äta pepparkaksbröd igår fastän jag inte var krasslig.

   Radera
 6. Farmors omvårdnad gör att han tillfrisknar fort!
  ....Visst är det märkligt att det ska vara så svårt att få hand och fot att samarbeta!
  Ha en bra dag!
  kram

  SvaraRadera
 7. Inte kul att vara sjuk. Men såklart att han snart blir bättre när du pysslar om honom så väl.Förstår han har det mysigt hos er. Och det där brödet verkade väldigt gott.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är jättegott, och nästan alla krämpor försvinner.

   Radera
 8. Det låter spännande. Inte med förkylning, men med pepparkaksbröd. Jag gissar att det bidrog med snabbare bättring. Omtanke gör susen.
  Kram Mia

  SvaraRadera
 9. Snälla, inte ett ord om julen på minst tre månader! Bevare mig väl, jag som har julallergi av stora mått...Visserligen inte lika illa längre, men jag blir nog aldrig kompatibel med julhelgen. Pepparkakskryddor däremot, de doftar faktiskt riktigt gott! Speciellt nejlika

  SvaraRadera
  Svar
  1. I detta fallet är vi varandras motsatser. Jag älskar julen.

   Radera
 10. Sniff, sniff! Jag tror bestämt att min dator plötsligt blev en doftdator. Det där brödet verkar vara rena friskpillret. Går det an att få receptet? :)
  Rasmus, god bättring!
  Ha det gott i Skåneland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tittar under fliken Recept i högerspalten, så finns det med där i ett inlägg. Det är väldigt lättbakat.

   Radera