fredag 29 september 2017

Audiens


Alla skåningar, blekingar och hallänningar har förmåner som inte övriga svenskar har. Vi har nämligen rätt att träffa drottning Margrethe av Danmark utan att anmäla oss i förväg. Så bestämdes det vid freden i Roskilde 1658. Eftersom Danmark tvingades avstå de här trevliga landskapen till Sverige så skrevs det in att invånarna där skulle få behålla alla de friheter och privilegier som de haft som danska medborgare.

Jag här märkt när man åker på bussturer så är det väldigt strikt vid fikat i Sverige. Det är kaffe och kanske en kaka, men så fort man kommit över gränsen till Danmark så stannar bussen och då serveras det kaffe, givetvis, men också starköl, en lille en eller något starkare. Är det tro ett privilegium från den tiden?

Något som varit bortglömt länge är att vi "f.d. danskar" har rätt att få audiens hos danska drottningen utan att anmäla oss i förväg. Men det stämmer nog inte riktigt idag. Inte ens danskarna själva har den rätten. Det är bara tre kategorier som får infinna sig oanmälda på Christiansborg klockan 9.45 en måndag. Det gäller de som fått en utmärkelse, personer som har fått kunglig utnämning till en statlig tjänst eller borgmästare eller liknande som vill tacka drottningen för hennes medverkan i ett arrangemang. Jag tror danskarna måste ta och läsa genom fredsfördraget lite noggrannare.


Om det nu skulle gå att ordna en audiens hos dronningen så ska man tänka på att ta på sig sina finaste kläder samt vita handskar. Har man inte egna handskar så går det att låna under audiensen lugnar kabinettssekreteraren alla oroliga. Ingen panik för min del. Det fixar jag lätt själv. Visserligen har jag inga vita handskar, men väl ett par vita, luddiga vantar som jag använde när Rasmus och jag tränade Moon Walk så vi skulle bli lika bra som Michael Jackson.

12 kommentarer:

 1. Det var intressanta upplysningar minst sagt! Som lärare i historia hade jag inte en susning men alltid lär man sig något nytt. Med andra ord så är det kanske läge att ta sig över bron för att se vad dronningen minns ;-)

  Kram och god fredag!

  SvaraRadera
 2. Dags att rusta er, klä upp er till tänderna. Ta skriften i handen och visa upp löftet och säg att ni vill träffa drottningen! Sedan har du ett oförglömligt minne att blogga om. Dessutom tror jag du kan få rekord på antal kommentarer. Jag kommer garanterat att kommentera hur ni mottagits. Ni verkar ha lagen på er sida i alla fall!

  Lycka till! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag önska att jag var så modig att jag gjorde ett försök.

   Radera
 3. Hi hi ja det borde ju provas :-) Danska drottningen kanske visar sin konst :-)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul och få se hennes alster och höra henne berätta om dem.

   Radera
 4. Jag kanske får lov att låna dina vita vantar Men ..sannolikheten att jag skulle få träffa drottning Margrethe av Danmark är obefintlig.
  Sv.. lite sund galenskap ibland är bra!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan få låna den ena vanten så får vi ha andra näven i fickan.

   Radera
 5. De där luddiga vantarna såg sköna ut!
  Och visst märker man direkt när man kommer över sundet att det blir lite mer fritt :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. "Stiligt klädda och i vita handskar
  ska nu alla glada "före-detta-danskar"
  till Christiansborg för morgon-te
  hos danska dronningen Margrethe."

  Ha en skön helg i Skåneland!

  SvaraRadera