måndag 4 september 2017

Höstens delikatesser


Vårt lilla plommonträd dignar av plommon i år. Vi brukar passa på att äta några när vi sitter under det och fikar. Väldigt enkelt att bara sträcka upp armen och plocka ner ett plommon. Det behövs inget fikabröd den här tiden. Vi kan inte äta allt själva, för det är nog inte riktigt hälsosamt för magen. Idag plockade jag ner en del och kokte marmelad. Fortfarande sitter det många kvar på grenarna. Getingar och flugor är helt vilda runt trädet och de sista dagarna har jag sett några andra som också tycks gilla plommon.


Inte visste jag att fjärilar gillade plommon, men det är en tre-fyra stycken som flyger runt trädet varje dag och sätter sig på de plommon som ramlat ner på marken. 


Det är även dags att skära av de sista rabarberstjälkarna och det blir troligtvis marmelad av dem också. Jag brukar blanda i ingefära, för det blir så gott. Tomaterna har mognat väldigt dåligt hos oss i år, men det finns massvis med gröna tomater på plantorna. De åker också ner i grytan och förvandlas till grön tomatmarmelad. Hösten är en riktig samlarårstid, och skogen är ett stort skafferi. Nu är det dags för havtorn, fläderbär och nypon. Alla sorterna växer på promenadavstånd från mitt hus. Havtornen har jag till morgonfilen, och fläderbären gör jag saft av. Min farmor sa att det var den bästa förkylningsmedicin som fanns. Det känns faktiskt skönt inombords när man dricker en kopp varm fläderbärssaft. Nyponen torkar jag och förvarar i en burk. Nu är det bara ett tunt lager nypon kvar på botten så det är hög tid att fylla på förrådet annars blir det ingen nyponsoppa i vinter. Den här typen av hushållsarbete är kul, för det behöver jag bara göra en gång om året och hinner aldrig tröttna på det.

26 kommentarer:

 1. Oooh vad härligt det låter...tror jag kommer och pallar lite plommon! Bor själv vid skogskanten och även om jag älskar mina bokar och andra träd så ger de ingen kulinariskt njutning... Däremot växer det kantareller på tomten, inte helt fel det heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är välkommen hit och palla! Jag önskar att jag hade kantareller på tomten.

   Radera
 2. Vi hade tidigare ett plommonträd men det drog till sig så många getingar och barnen blev stuckna ofta så vi valde att ta bort det. Lite synd men rätt då. Jag gjorde ofta plommonmarmelad när det begav sig. Så gott.

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag är nog en dålig husmor, för syltning och saftning är inte min grej. Lite jordgubbssylt brukar jag koka, men inte ens det har jag gjort i år. Plockar svamp och bär gör jag inte heller. Jag brukar koka röd vinbärsgele, men buskarna på Stenstugu hade inga bär i år.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör inga massor av inkokningar. Mest för jag tycker det är kul att ha lite hemmagjorda grejer.

   Radera
 4. i år har det varit ont om plommon, väntar på vindruvorna

  SvaraRadera
 5. Sitter under plommonträdet gör jag med - ditt alltså och låter mig väl smaka av det goda!
  Skön text därtill - det gunnelska!
  Kram

  SvaraRadera
 6. Jag har svårt för alla slags hushållsarbeten, men kanske att koka sylt skulle vara roligt.
  Min syster, bor så till också, så hon kan ta till vara mycket av det som naturen ger, gratis. Hon gör saft, gele, sylt och jag brukar också få av henne.
  Då vi åker till Ångermanland plockar vi bär och tar till vara. Men jag fryser ofta ner dom och äter dom som dom är.
  Plommon, är så gott. Min förra svägerska hade plommonträd förut så jag fick, men hon dog, bara 72 år gammal, för några år sedan.
  Fint tagna foton. Det där med fjärilar visste jag inte.
  Ha det bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget som jag kände till heller. Naturen är spännande.

   Radera
 7. Jag har "pallat" lite plommon hos grannen, och kokat marmela, jätte gott. Vi har inte haft så mycket plommon på vårt träd.
  Kul att koka saft och sylt, i år har jag tom lagt in gurka.
  Jag gör mycket fläderblomssaft. Har aldrig gjort på fläderbär, men ska testa det i år.
  Ta det lite lugnt med plommonen! //Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fläderblomssaft är med väldigt gott. Saften av bären brukar jag göra saftsås av till julgröten.

   Radera
 8. Jag har inga fruktträd!
  Men jag hade massor av rallarrosor!
  Ha en bra härlig vecka!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Man kan visst göra saft på rallarrosor, men jag vet inte hur det smakar.

  SvaraRadera
 10. Vilken lycka. Jag har flyttat till en annan stad och här känner jag inte till var svamp- och bärmarkerna finns. Inte har jag fruktträd och bärbuskar heller. Så jag är en smula avundssjuk, måste jag erkänna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är alltid roligt att koka in lite, men det får inte bli ett tvång.

   Radera
 11. Oj, plommon ovanför fikabordet! Bara att sträcka upp handen och så får man det goda i mun. Underbart.
  Jag är också en människa som tycker om att sylta, safta och ta vara på.
  Inte så mycket för egen del längre nu när vi bara är två i hushållet men barn och barnbarn gillar det hemlagade och så är det bra presenter att ge bort.
  Ett väldigt gott inlägg bjuder du på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smakar gott med lite hemmakokt även om det inte går åt lika mycket nu som när vi var 5 i familjen, och visst är det uppskattade presenter.

   Radera
 12. Härligt med så mycket plommon. Vi fick nästan inga på vårt träd i år :(
  Rabarber fick vi en hel del av men den ser inge vidare ut nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mina sista rabarber är inte särskilt stora.

   Radera
 13. Egna frukter och bär är något helt annat än de man köper i affären.
  I vår trädgård i Enebyberg hade vi plommon, äpplen, jordgubbar, svarta- och röda vinbär, krusbär, hallon och trädgårdsland för grönsaker. Mycket gott.
  Här är så torrt och brunbränt och brandrök från skogsbränder att jag verkligen saknar den frodigare växtligheten i Sverige. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är något visst med det man själv har odlat.

   Radera
 14. Plommonmarmelad som är så gott! Fjärilarna gillar också den goda söta saften i plommonen :) Vårt enda plommonträd frös för några år sedan ... havtorn har jag aldrig plockat, men nypon brukar jag plocka. Klart man måste ha lite torkade nypon till vintern!Jag brukar även sylta en del nypon ... och så syltade tomater förstås :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att sylta nypon och tomater har jag aldrig testat. Det vore kanske något att prova på i år.

   Radera