fredag 28 april 2017

Vips är det vispat


Min farmor var inte mycket för nymodigheter och när det gällde hushållsredskap så använde hon saker som hennes mamma använt före henne. Det viktigaste var att redskapet fungerade för det som det var tänkt. Jag minns hennes gamla trävisp som hon vispade sockerkaksmeten jättesnabbt med.


När jag flyttade till min första lägenhet var det så kul att leta runt efter vad som behövdes i köket. För det mesta var det saker som man måste använda handkraft för att använda. Det var inte så mycket elektriska prylar som idag. Min första visp t.ex. var en helt vanlig, gammaldags visp.Efter en tid köpte jag en sån där som hade ett handtag på sidan så man vevade den. Lyxigt värre. 


När elvispen kom in i mitt kök var det ännu bättre. Enda kruxet var att det stänkte så infernaliskt när den gick på högvarv. Det spelade ingen roll hur hög och smal skål jag än använde....det var vita prickar både här och där i köket ändå när jag vispade grädde. Kanske höll jag den i fel vinkel eller nåt sånt. Vi ska ju inte tala om hur köket såg ut när det hände att man lyfte upp vispen innan den var avstängd. Det har jag faktiskt råkat ut för ett par gånger.


Det senaste på vispfronten hos mig är en liten manick där man häller grädden i en liten behållare, sen skruvar man fast locket och trycker ner det. Då sätter vispningen igång. Så länge jag håller locket nertryckt så vispar apparaten. Visserligen går det inte att vispa för mycket åt gången, men det är helt tillräckligt för mina behov. Jag såg att det fanns en påse rabarber kvar i frysen. Rabarberpaj skulle smaka gott. Dessutom har jag ett paket vaniljvisp i kylskåpet. En perfekt kombination till fredagsmyset. Nu måste jag plocka fram min superba vispmaskin igen. Toppen!

22 kommentarer:

 1. Jag har både en elvisp och den som syns på bild nr 2.
  Numera köper jag i stort sett aldrig grädde - grädden i USA innehåller ofta en tillsats för att göra den ännu tjockare. Hur fånigt som helst.
  Hoppas att ditt fredags“godis" smakade gott. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vattnas i munnen när jag tänker på det.

   Radera
 2. Ja, nog har man vispat en hel del genom åren, många gånger för hand men alltmera sällan nu för tiden. Elvisp gäller. Den första vispen du visar på bild känns igen men jag har aldrig själv använt en sådan. Förmodligen fungerade den hur bra som helst.
  Din senaste visp har jag aldrig sett tidigare men den verkar ju vara väldigt praktisk med tanke på stänket som uteblir. Låter gott med rabarberpaj och vaniljvisp. Nu blir jag sugen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bästa med min visp är precis som du påpekar att jag slipper allt stänk runtikring.

   Radera
 3. Min mormor hade en sådan visp med handtaget på sidan, som hon oftast använde, tyckte att den var bättre än elvispen.
  För många år sedan köpte jag Tupperwares vispskål med ett stänkskyddade lock, men den används inte så ofta, sen har jag två olika handkraftsvispande skålar också ifrån Tupperware, de är nog också bra, då de väl används. Eftersom jag inte tål fett så är det ytterst sällan som vi har vispad grädde.
  Men oj, vad jag blev sugen på paj, kanske gör en rabarberpaj till Stefan och mig, som vi kan smaska på ikväll, eller i morgon. Rabarbern är så stor nu att det går att ta av den.
  Smaska på, och trevlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min rabarber i trädgården får nog växa till sig lite.

   Radera
 4. Vilken smart visp och så skönt att slippa stänket för visst hamnar det lite grädde här och där!

  Önskar dig en fin fredag!

  SvaraRadera
 5. Det där med att ha hela köket fullt av grädde känns igen :)
  Men den sista vispmaskinen verkar ju vara jättesmart!
  Ha en bra fredag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den bästa visp jag har haft.

   Radera
 6. Den första och sista vispen har jag ingen erfarenhet av, men de övriga. Tänk vad den där handvevade var bra! Jag tycker som du att elvispen stänker ner både mig och köket.
  Ha en skön fredag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den handvevade var väl så bra som elvispen.

   Radera
 7. Då frågar den snåla Småländskan 'vad kostar den' ? Har inte sett en sådan visp men jag har inte heller tittat efter någon annan, men borde för visst stänker den vanliga elvispen. > Rabarberpaj ! låter himla gott, de börjar kika fram nu . . .
  Tack för Ludde hälsning, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den kostade 70 kr på Lidl för ett tag sen. Värd varenda krona.

   Radera
 8. De första fyra visp-typerna använde min mamma och så även jag. Alla fungerar bra fortfarande. Så sant det där att man plötsligt kan ha grädd-prickigt kök efter vispandet. (Du minns väl mitt för ett tag sedan!?)
  Din nya vispande grej verkar mycket okej. (Ojdå, nu blev det t.o.m. ett ofrivilligt rim.) ;) Jag tror det måste till en visp-investering!
  Rabarberpaj med vaniljsås. Hm, tanken på detta smarriga får mig att dregla som en hungrig Sankt Bernhard.
  Ha en riktigt skön Valborgsmäss!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rabarberpaj är gångbart året om.

   Radera
 9. Tekniken går framåt ... vilken kul liten visp du har - någon sådan har jag aldrig sett!
  Min farfar som var konditor påstod att en visp av björkris var överlägsen alla andra när det gällde att vispa grädde :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att min farmor alltid tog fram sin gamla visp även sen hon fått en modernare i present.

   Radera
 10. Vilken smidig vispmaskin :)

  SvaraRadera