tisdag 4 april 2017

Vårlikt

Det är kanske aningen tidigt att börja i trädgården, men det är väldigt lockande att få sätta igång. Göran ska plocka fram mossrivaren och gå över gräsmattan, för den är full med mossa. Det gäller att passa på denna veckan så vi kan få ner allt skräp i trädgårdstunnan till fredag när det är dags för tömning.


Jag gick en inspektionsrunda igår och såg att många buskar har stora knoppar och min lilla forsythiabuske blommar så försiktigt. Vi hade tidigare en jättestor buske, men den blev till sist så ful att vi fick ta bort den. Jag saknade lite gult i trädgården och vi köpte en ny och planterade, men det tar sin lilla tid för den att växa.


Klätterhortensian har stora knoppar på grenarna och de liknar nästan små frukter. Det ser lite underligt ut. Den växer ca en halv meter varje år och klänger sig fast på väggen utan hjälp av någon spalje.


Den röda kornellen har också stora knoppar, men det är jag inte lika glad över. Jag tycker den är vackrast utan löv. Jag planterade den för de röda grenarnas skull och när löven slagit ut ser man inte mycket av det röda.


Humlorna börjar surra i trädgården och häromdagen var det en som var fullt upptagen med att krypa djupt ner i krokusarna. Det är tydligen inte bara duvorna och jag som gillar krokus.

Man kan nästan räkna att det är vår nu tycker jag. Vi har gått över från vintertid till sommartid, vinterdäcken har bytts mot sommardäck på bilen och vinterkläderna hängs in....men det är kanske aningen tidigt att ta fram sommarkläderna. Vi får väl "hia" oss lite och börja med vårkläder.

20 kommentarer:

 1. Vad härligt det låter med vår och spirande växter! Just nu märks det verkligen att vårt land är väldigt avlångt. Det är massor med mil mellan norr och söder. Här ligger fortfarande snön nära halvmetern djup. Och ibland går vi nästan direkt från vinter till sommar. Vårkläder behöver vi sällan köpa eftersom vi aldrig hinner nöta ut dem. :)
  Snötäckta vårhälsningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enda fördelen med att inte behöva vårkläder är väl att man sparar in lite pengar på det. Men jag offrar gärna lite slantar på tunnare kläder bara jag slipper snö.

   Radera
 2. Vad mycket trevligt som händer i din trädgård. Jag gillar också krokus. Jag har inte sett årets första humla ännu. Visst är det härligt när allt ligger framför oss. Den bästa tiden på året. Fullt av möjligheter, hopp och ögongodis.
  Tisdagskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nästan som att krypa ut ur idet och upptäcka en ny värld.

   Radera
 3. Ja, nu är det allt vår på riktigt! En del bakslag kan det fortfarande bli, men det brukar vara snabbt övergående :)
  Härliga bilder - mysigt med humlor!
  Ha en fin vårdag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Humlor är nog i stort sett den enda insekt som jag gillar.

   Radera
 4. Det märks väl att ni bor ca 20 mil söderut. För växtligheterna har inte kommit så långt här som hos er.
  Jag har inte tvättat vinterjackorna eller vinterskorna ännu, de kanske behövs lite till.
  Krokus, påskliljor och vitsipporna blommar så vackert. Och ute har vi en underbar fågelorkester. Tänk vad vackert fåglarna spelar och sjunger för oss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir definitivt piggare den här årstiden.

   Radera
 5. Men så underbart att se hur det knoppar sig! Och visst är det våren som har kommit :)
  Kram

  SvaraRadera
 6. Vad långt växtligheten har kommit hos dig. Underbart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det börjar bli riktigt färggrant i trädgården nu.

   Radera
 7. Hej Gunnel, javisst är det vår nu men du vet väl hur april månad kan luras.
  Så det gäller att vara beredd med varma kläder ännu. Här hemma i trädgården går jag klädd lite hur som helst, men ska jag till byn byter jag självklart om.
  Jag vill ju inte skrämma folket alldeles, men blir det hopp in och hopp ut till affär behövs inte vinterkläder nu. Det är ändå svårt att veta hur man ska klä sig vid denna tid punkt, samma visa varje åt, hi hi . . .
  Härligt att få se hur det spritter i din trädgård och visst är det mysigt med humlesurr, det behövs massor av bin nu framöver, allt hänger på vädret.
  Visst är kornellens grenar vackra, gillar dem också, har en röd buske och en gulkornell. Forsythian är fantastiskt vacker, älskar den men den är riktig seg till att växa till sig och sen kan den bli alldeles för stor. Ha ha alltid något fel . . .
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska vara lite mer ihärdig den här gången och tukta forsythian när den börjar vilja växa vilt.

   Radera
 8. Jo, nog får man vara beredd på bakslag ett tag till, men det finns hopp! Idag när jag vaknade på eftermiddagen var det strålande sol och 24 grader vid väggen på min uteplats! :)

  SvaraRadera
 9. Ni är mycket tidigare än vad vi är. Varken forsythia, klätterhortensia eller kornell har kommit så långt här ännu. Bara små, små knoppar. Fördelen är förstås att man kan uppleva många vårar på det här sättet via bloggvärlden. Humlor har vi inte ännu, men snart, snart.
  Härliga bilder Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Man upptäcker nåt nytt varje dag. Skönt och kunna sitta ute för att fika även om det bara blir en kort stund.

   Radera
 10. Hej där nere i värmen och våren! Här är det snålblåst, fem varma grader, snöhögar kvar lite här och var och siktade första tussilagona idag! Så är det att bo i ett avlångt land, men desto mer glada blir vi här uppe när marken äntligen torkat upp och idag var det premiär för jympaskor efter en hel lång vinter med kängor och stövlar. Fötterna kommer att tacka mig, var så säker. Du har så mycket spännande i din trädgård, arter som jag aldrig hört talas om. Kul att man via nätet ändå kan få ta del av alla skönheter som finns.
  Kram från pörtet

  SvaraRadera
 11. Det är verkligen skillnad i väderlek mellan norr och söder. Våren har fått riktigt fäste här nu, så jag är nästan 100% säker på att det bara ska bli varmare och varmare. Fast det är klart, jag har haft fel förr.

  SvaraRadera