torsdag 6 april 2017

Minns ni 6 april 1974?


Idag för 43 år sedan vann ABBA  Eurovision Song Contest i Brighton med låten Waterloo. Innan gruppen bildades uppträdde de tillsammans under namnet Festfolket. De var med i den svenska uttagningen även året innan och då kom de trea med Ring ring, som blev en stor hit. Hur många minns vilken låt som vann? Jag var tvungen att leta på nätet efter svaret. Vann gjorde "Sommaren som aldrig säger nej" med Malta. 


Deras scenkläder var verkligen annorlunda. Jag gillade deras klädstil. Det var en stil som passade på scenen. Kläderna ska vara så extravaganta att de absolut inte går att använda i vardagslag. Det måste vara skillnad på när det är vardag och fest. Ett tag skulle alla uppträda i trasiga jeans och skitiga T-shirts. Det är väl inget kul att titta på? Jag bara retade mig på det och glömde lyssna på musiken. ABBA hade inte bara tjusiga scenkläder; de var även superbra på att spela och sjunga. Björn och Benny kan verkligen konsten att skriva musik och Agneta och Anni-Frid har otroligt bra röster båda två. 

1982 beslöt gruppen att ta en paus, och den blev väldigt lång. Trots att de bara uppträdde tillsammans i ca 10 år har de alltid varit aktuella och många har spekulerat om ifall de skulle återförenas. De återförenades en gång 1985 i TV-programmet "Här är ditt liv" när Stickan Andersson var huvudperson. Alla fyra har fortsatt med sina karriärer på olika håll. Agneta och Anni-Frid har gett ut soloskivor och Björn och Benny har skrivit musikaler ihop som Chess, Kristina från Dufvemåla och inte minst Mamma Mia som även blivit film.

Det är fantastiskt att en musikgrupp som inte uppträtt inför publik på över 30 år fortfarande kan vara så populär. Deras musik spelas världen över och många artister sjunger deras låtar. De har t.o.m. ett eget museum, som jag hoppas kunna åka och besöka en gång.

22 kommentarer:

 1. Visst minns jag ... det var på den tiden jag fortfarande tittade på programmet :) Duktiga artister allihop och speciellt Björn och Benny har givit oss många godbitar med sina musikaler.
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att du precis som jag inte längre tittar på Melodifestivalen.

   Radera
 2. Det glöms nog aldrig bort!
  Deras musik har blivit klassisk och odödlig. Den sitter fortfarande som ett smäck. Njutbar i kubik!
  Och musikalerna som Björn och Benny har åstadkommit är fantastiska.
  hälsar Karin från ett frostigt med soligt Åland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras musik är odödlig...jag håller med dig.

   Radera
 3. Det minns jag tydligt. Befann mig på ett läger i fjällen just då. Gillar också ABBA, mer nu än då faktiskt. Kommer ihåg hur vi i årskurs sju fick sjunga Ring ring på musiklektionerna och hur illa det lät. På Gran Canaria hade de ABBA-shower när vi var där nyss.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De har gjort många låtar så det finns att välja mellan för många shower.

   Radera
 4. Nej, jag minns inte den 6 april 1974. Var då 5 ½ år. Men ABBAs musik har jag alltid gillat. Den musiken kommer nog alltid att vara populär.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns faktiskt när de vann. Det var riktigt spännande.

   Radera
 5. Visst är det otroligt att deras låtar är lika aktuella idag :)
  Vi spelar ofta bland annat ABBA här hemma!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en musik som nog de flesta har någon anknytning till.

   Radera
 6. Nej, jag minns inte. Men å andra sidan minns jag inget från de åren eller innan. Min pappa va sjuk och dog 1975. Det har pånågot sett raderat hårddisken. Men jag har mimat mycket till ABBA med hopprep framför spegeln. Det minns jag.
  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har själv samma erfarenhet att mycket glömts bort när man haft det kämpigt.

   Radera
 7. De var och är fortfarande helt fantastiska. Filmen Mamma Mia vet jag inte hur många gånger jag sett och jag behöver egentligen inte se den, det räcker att lyssna till den.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tittat på den filmen åtskilliga gånger och tycker lika mycket om den varje gång.

   Radera
 8. Hej, jag bodde i Finland ännu på den tiden men Mello fanns ju där med. Jag gillade inte Abba-låten alls, inte heller deras tuffa kläder, varför vet jag inte. Tror jag tyckte de gjorde sig märkvärdiga. Det skulle man inte göra, nej man skulle helst smälta in i tapeten...Waterloo är fortfarande inte min favoritlåt bland bandets låtar, kommer bara inte på vilken som är det så här i hastigheten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte precis nån favoritlåt. Jag gillar i stort sett all deras musik.

   Radera
 9. Älskar Abba fortvarande, och inte minst för att jag träffade min käre man samma dag... Waterloo är liksom vår signaturmelodi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har nog något minne förknippat med ABBA. Har du någon blogg som jag kan besöka?

   Radera
 10. Nej, det har jag inte, tanken har funnits så vem vet... Är dessutom själv en ganska kritisk bloggläsare, det är få utvalda som jag följer... Så då förstår du att jag tycker om det du åstadkommer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack! Det är jag jätteglad för.

   Radera
 11. lyssnade på typ Frank Zappa på den tiden...

  SvaraRadera