torsdag 27 april 2017

En ovälkommen gäst


Den här gynnaren är varken Göran eller jag intresserade av att ha i vår trädgård. Sparvhökshonan är ganska stor och snabb. Näbben är skräckinjagande och blicken är inte speciellt mild. I förra veckan slog en sådan här rovfågel ner på en vildduva i Rasmus trädgård. Bo var snabb med kameran och lyckades få många bra bilder på den. Fastän han gick ut på altanen som är bara en liten bit från där höken satt och käkade, så brydde den sig inte det minsta. Den smaskade glatt vidare.


Inte förrän det såg ut så här på gräsmattan flög den iväg mätt och belåten.


Det händer ofta när Göran släpper ut brevduvorna för att flygträna att höken kommer farande. Duvorna blir livrädda och flyger kors och tvärs. Lyckligtvis brukar de klara sig men en dag i förra veckan satte höken klorna i en av duvorna och flög ner med den i källartrappan. Där tänkte den säkert sitta och smörja kråset, men Göran rusade efter och då var den inte så tuff längre utan flög iväg. Kvar satt duvan helt chockad. Den var inte så skadad utan att den klarade sig och kan nog vara med på tävlingarna i sommar. En av duvorna hade gömt sig bakom garaget och där satt den som en staty, så Göran fick ta den och lyfte in i slaget. Det dröjde ganska många timmar innan de övriga vågade sig hem. 

För en del år sedan hände samma sak och då var jag ensam hemma så det föll på min lott att agera räddande ängel. Jag, precis som duvorna, tycker att höken är lite skrämmande, men nu hade jag inget val. Jag slog armarna runt huvudet för att skydda ögonen ifall den skulle flaxa för nära mig, sen stegade jag nerför källartrappan. Jag kände bara ett sus tätt intill öronen när den flög upp.  

Den försöker även ta "mina" småfåglar och det gillar jag inte. Jag vet att det är naturens gång och att den måste ha mat för att överleva, men jag tycker den kan köra med en annan diet. 

28 kommentarer:

 1. Den där befjädrade huliganerna borde bli vegetarianer. Går det inte att omvända dem till att äta maskrosor, kvickrot och annat ogräs? Eller om de absolut måste ha proteiner kunde de väl BARA ge sig på råttor, fästingar och andra onödiga kryp. ;) Då skulle de ju göra nytta och betraktas med blida ögon av samhället. Usch för mördarmaskiner. I vilken skepnad de än visar sig ...
  Hälsningar från väderombytligt norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi människor ändrar ju dieter stup i kvarten så det borde inte var några svårigheter för djuren heller.

   Radera
 2. Rovfåglar är inte trevliga inne i ett villaområde men de är givetvis del av naturen och dess gång.
  Låter väldigt dramatiskt med era duvor.
  I trädgården i Enebyberg kom många katter och tog de söta småfåglarna tyvärr.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju en ekonomisk förlust också när höken ger sig på tävlingsduvorna.

   Radera
 3. Så fina bilder av sparvhöken!
  Här sitter de inte stilla om vi kommer på dem med ett rov mellan klorna.
  De lättar och tar rovet med sig för att äta på annat ställe om de blir störda. Också här har vi dagligt besök av sparvhökarna, ett par som troligen häckar i närheten. Jag förstår att ni inte vill ha in den bland era duvor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den satt och åt i lugn och ro så Bo tog massvis med bilder som jag fick låna.

   Radera
 4. Det är inte roligt att ha hökarna inpå husknutarna. Vilken tur att den inte tog era duvor.
  Då tjejerna var små hade dom dvärghöns. De var lösa i ladugården, och gick fritt ut i trädgården. Då hände det en gång i bland att höken kom och smaskade i sig en höna eller tupp. De blev då instängda ett tag. Fast som tur var så hände detta inte varje år.
  Hoppas att ni får en hökfri sommar. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går ju inte att skydda sig mot rovfåglar. Vi får bara hoppas att den inte har någon tur med duvstjälandet i år.

   Radera
 5. Vacker, stilig, o ovälkommen gäst, precis så är det! Vi hade hökbesök ofta när grannen hade höns och ankor, hur trist var inte det! Och så är det ju så dubbelbottnat, för rovdjuren behöver ju mat de också. Bara inte just mina vänner...Jag har blivit så blödig på gamla dar så jag knappt tål att titta på livet på savannen på teve...Finns det några bra hökskrämmor ni kan ta till? Här körde vi bland annat med en transistorradio som fick skräna vid hönshuset om dagarna..
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också svårt för att se de TV-program du nämner.

   Radera
 6. Men åh, visst är det sorgligt med naturens gång :( Jag gillar inte heller när man ser hur djur lider!
  Men vilken tur att ni hann rädda er duva där i källartrappan!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Höken fångar ju inte sitt byte av elakhet, men det är ändå grymt.

   Radera
 7. Är inte heller så förtjust i hökarnas framfart! Här har vi både duvhök och sparvhök, mest den senare, som flera gånger dagligen gör sina raider runt fågelbordet. Grannens höns råkar då och då ut för duvhöken och hönsen springer panikslagna åt alla håll och kan sitta som förstelnade en lång stund efteråt.Jag försöker tänka att rovfåglarna måste ju också ha mat ... de har också ungar som måste mättas ... men visst är det sorgligt!
  Önskar dig en fin dag utan hökbesök!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt och tycka att höken har rätt att göra som den gör.

   Radera
 8. Naturens g¨ng är att äta eller ätas,
  S....Minnet sviker inte bara på gamla ,även unga har dåligt minne ibland1
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det, men man står sig själv närmast och när någon tar det man tycker om är man inte så förlåtande.

   Radera
 9. Vi hade också sparvhökar som terroriserade småfåglarna vid fågelbordet på Stenstugu. De är vackra tycker jag och det är klart att de också ska ha mat, men jag gillade dem ändå inte. Har man duvor kan jag tänka mig att de är ännu mindre omtyckta.
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är som ett rött skynke är för tjuren.

   Radera
 10. Inte trevligt när hökarna jagar runt husen. hittills har våra små resturanggäster klarat sig bra. Men visst händer det att någon blir dagens rätt i en hök - eller kattmage.
  Det är bara min fotosugna del av hjärnan som välkomnar hökbesök :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ståtlig fågel och jag håller med dig om att det är kul att kunna fotografera den.

   Radera
 11. Vackra fåglar som jag förstår att du inte vill ha bland dina skyddslingar. Men att din önskan om ändrad diet, ja, det tror jag du kan se dig stjärnorna efter... :-)

  Naturen är vacker, men visst är den grym ibland... Den enes död är den andres bröd! I bokstavlig mening.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår att det är önsketänkande från min sida och att det aldrig kommer att bli verklighet.

   Radera
 12. Även om det är naturens gång så hade jag inte heller velat ha den som gäst i min trädgård. Speciellt inte om jag hade duvor. Ni får vara på hugget efter bästa förmåga!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Duvorna är ju som husdjur, så man vill skydda dem så gott det går.

   Radera
 13. Fantastiska bilder! Det är underligt att en vild fågel är så orädd. Här flyger de stackars sparvarna upp från fågelhuset så fort jag närmar mig fönstret.
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera