tisdag 25 april 2017

I sagans världNär Zoés föräldrar plockade fram resväskan och började packa, så hämtade hon sin rullväska och gjorde likadant. För säkerhets skull packades flera prinsessklänningar ner. Man kan ju aldrig veta när det är dags för en prinsessa att representera.


Det är inte bara prinsessor som är populära utan även Mimmi får vara med i den här exklusiva skaran.


Det har tillkommit en ny favorit; nämligen Poppy. Det är ett litet troll med cerise hår.


Minns ni lyckotrollen från Danmark? När mina barn var små köpte jag de här trollen till dem. De är ca 5 cm höga och har stor, bred näsa och stora ögon. Håret står rakt upp och finns i olika färger som svart, rosa, blått, gult, grönt m.m.


Det finns även troll i större storlekar, och idag är de relativt dyra. De började tillverkas i Danmark av en fiskare som hette Tomas Dam. Han och hans fru var mycket fattiga och han skar ut ett troll av trä med ullhår för att ge som present till sin dotter. Många tyckte det var så fint och beställde fler troll. Tills sist blev efterfrågan så stor att en fabrik startades och trollen tillverkades nu av gummi.

För något år sedan läste jag att ett amerikanskt filmbolag hade köpt rättigheterna att få göra en film om de här små lyckotrollen. Zoé älskar Poppy, som är en prinsessa, givetvis. När jag var i Luxemburg senast så tittade vi på filmen och den är väldigt söt. Jag gillar tecknade filmer. Handlingen är lagom spännande och musiken är otroligt bra. Många kända artister har ställt upp och gör rösterna till de olika trollen. Justin Timberlake är en av dem och han har även skrivit musik till filmen. När Zoé var här i höstas så sjöng hon ofta "I've got that feeling inside my bones" och sången är från just denna filmen.


Nu säljs det naturligtvis många saker som har samband med figurerna i Trolls, som filmen heter. På nätet hittade jag nåt som man kunde göra nästan alldeles gratis.....en Poppyfrisyr. Jag köpte ett cerisefärgat diadem och sen klippte jag långa remsor av cerise tyll och knöt om diademet. När alla remsorna var fästa drog jag ihop "håret" längst upp och knöt om en rosett. Poppy har ett band av blå blommor i håret och nu kom en del sidenblommor från kasserade ljusmanschetter till användning. Zoé var mycket nöjd med sin nya frisyr och jag fick höra alla trollmelodierna igen.18 kommentarer:

 1. De där trollen som är “modell större" hade jag ett eller ett par när jag var liten. Minns att de var roliga att leka med.
  Jag har inte sett filmen Trolls men hört en av låtarna med Justin Timberlake. Jättebra låt!
  Zoé skulle passa på “röda mattan" med den hårprydnaden. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, ingen hade undgått att se henne.

   Radera
 2. Trollen känner jag igen men jag kände inte till bakgrundshistorien om hur trollet kom till. En härlig historia. Hoppas att han som skapade trollet fick ordentligt betalt för idén.
  Goda idéer och mycket handling besitter Zoes mormor. Men en liten prinsessa måste givetvis ha sin egen sömmerska. Så härligt allting!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag sitter som Askungens möss och trallar när jag syr. Det är så kul att göra lite annorlunda saker.

   Radera
 3. Troll har det funnits även här i perioder ... men inga prinsessor. Hon är så fin Zoé - en riktig liten prinsessa!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Prinsessor är det finaste som finns enligt Zoé.

   Radera
 4. Vilka fina klänningar eran Prinsessa har.
  Jag och min syster hade också en massa troll, tyvärr så har de försvunnit, ligger kanske på pappas vind.
  Therese och Sofie har ett par troll här hemma i klädkammaren.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollen har varit populära i perioder. De som tillverkas som kopior av filmtrollen tycker jag inte är lika söta som de gamla lyckotrollen.

   Radera
 5. Vilken söt liten prinsessa :)
  Och de där trollen hade jag också som barn. Älskade dem, men jag visste inte att de var danska!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror de flesta har haft eller sett de här trollen. De är så söta.

   Radera
 6. Söt prinsessa! Jag kommer ihåg trollen.
  S....Ibland kan det behövas värme i sitsen.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trollen är fortfarande populära efter alla dessa år. Det är fantastiskt.

   Radera
 7. Ja se dessa små söta tjejer, de älskar att få vara prinsessor och killarna ska helst vara stora starka superman m.m.
  Zoe' är så gullig man riktigt ser hur hon trivs i sagans-värld, tänk vad mycket fina prinsessklänningar det finns till små tjejerna.
  De små trollen finns nedpackade här, barnen hade många och inte hade vi hjärta till att bli av med dem. Barnens barn har också lekt med dem. Tina hade sina kära
  'My little Ponny', det finns en del kvar.
  Jag gick på bio med min kusins barnbarn Emelie 8 år och såg den Poppy-filmen.
  Jag älskar barnfilmer, hi hi . . .

  Ha en fin vecka, kram/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tecknade barnfilmer är väl så bra som många vuxenfilmer.

   Radera
 8. Klart att en liten prinsessa måste ha med sig fina stassen när hon är på resande fot. Visst minns jag trollen och jag hade flera stycken själv när jag var liten. Minns att de var väldigt populära men också att de hade en väldigt speciell lukt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De hade verkligen en speciell doft.

   Radera
 9. Prinsessan Zoé är söt som honung. Och vilken fantastisk garderob hon har! Toppen med en mormor som med finess kan designa allt från tjusiga klänningar till häftiga frisyrer. :)
  Prinsessor och troll kommer aldrig att bli omoderna. Mycket älskade personligheter i så många böcker och filmer. Finns väl knappt något barn som inte har läst och drömt om dem?
  Önskar dig en fin "lill-lördag"!

  I tidningen Scandinavian Retro, våren 2015, skrev man om Dam-trollen och deras "resa" till Hollywood.
  https://pysselochpinaler.blogspot.se/2015/04/ett-troll-for-hollywood.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagens tecknade filmer är fantastiskt bra gjorda och handlingen passar både barn och vuxna.I regel är musiken också mycket bra. Jag gillade Trolls.

   Radera