söndag 9 april 2017

Skvaller


Det bästa med att bo i ett litet samhälle är att om du inte själv minns vad du gjorde, finns det alltid någon annan som kan tala om det för dig.

Det stämmer nog att om man bor i ett mindre samhälle så känner man till mer om sina grannar än om man bor i en storstad. Det behöver inte vara bara negativt. Det kan också betyda att man är mer mån om varandra, och ensamheten kanske inte är lika stor. Man blir inte så anonym i ett mindre samhälle. Nyfikna personer som gärna lägger sig i andras göranden och låtanden finns det överallt. Det är mycket upp till var och en hur mycket man vill berätta om sitt privatliv för andra, och om det händer att någon klampar in där de inte är välkomna måste man säga ifrån. De största skvallerkällorna i våra dagar är Hänt i veckan, Svensk Damtidning och liknande tidningar. Sannningshalten i de reportagen är inte hög.

16 kommentarer:

 1. Helt rätt!
  Så fungerar det lilla samhället, man bryr sig på ett annat sätt om varandra. Självklart finns det skvaller, men det finns det överallt och det behöver inte alls vara av enbart negativ karaktär. Det mesta är positivt, så är det bara.
  säger Karin på landet och önskar en skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trivs med att bo i ett mindre samhälle. Vill jag ha mer liv och rörelse är det bara att åka till storstan, men det känns alltid skönt att komma tillbaka hem.

   Radera
 2. Ja, det är både på gott och ont att bo på en mindre plats! Fast jag tror nog mer att det är gott....Det är nog en trygghet att känna till sina grannar!
  Kram och trevlig söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt när man åker bort att någon har koll på huset.

   Radera
 3. Finns både för- och nackdelar tycker jag. Jag är dock övertygad om att det skvallras mer på mindre orter vilket kan vara svårt för vissa. Det kan vara tryggt med en viss anonymitet också...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har turen att ha väldigt trevliga och omtänksamma grannar, men det finns säkert platser där det kan vara jobbigt med nyfikenheten.

   Radera
 4. Själv uppskattar jag att bo i en lite större stad där inte alla känner alla. Skönt att få vara ifred när man önskar och jag har heller ingen längtan efter att umgås med grannarna i hyreshuset där jag bor. Det var annorlunda när jag bodde i eget hus i min förra stad. Då umgicks jag gärna med några grannar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om våra grannar är väldigt trevliga så umgås vi inte med någon av dem. Det känns bättre att ha bekantskapskretsen på lite avstånd.

   Radera
 5. Vi är alla olika, och tur är väl det. Jag är uppvuxen på landet, bott i Växjö några år, och nu bor jag åter på landet. Jag skulle inte vilja bo i en stad, där man inte hälsar på sina grannar. Vi har en god grannsämja. Umgås lite smått med ett par stycken. Varje år så har vi en "byafest", alltid trevligt att träffa alla som bor här i Linneryds by.
  Hoppas att ni haft en härlig helg! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har bott i olika städer tills jag gifte mig. Det är nog enklare att bo i mindre samhällen när man har barn.

   Radera
 6. Jag känner en trygghet i att bo på en liten ort där jag känner igen många. Där jag vet att om jag känner mig ensam och övergiven är det bara att gå ut på en promenad så möter jag nästan alltid någon att byta några ord med.
  Ha en fin Stilla vecka!
  Kram, Ingrid


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker med det känns tryggt att inte vara alldeles anonym för de flesta.

   Radera
 7. Hej, jag hade vissa problem när jag flyttade ut från storstan där jag tillbringat de första fyrtio åren av mitt liv. Kunde inte alls förstå att alla höll sådan koll på varandra, o särskilt oss utbölingar...Idag tycker jag att det är mest positivt, jag bryr mig inte ett skvatt om vad som sägs om mig så länge jag inte har en aning...
  Jag utmärker mig också ganska tydligt, har alltid något att säga, dock alltid med ett leende på läpparna, någon gnällkäring blir jag aldrig, världen har för många sådana redan som det är. Ha en trevlig påskhelg, den blir något annorlunda än vanligt efter den förskräckliga terrorattacken men kärleken kommer att segra även om man kan misströsta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det man inte har man inte ont av, sa alltid min farmor.

   Radera
 8. För länge sedan hörde jag ett mycket förnuftigt råd: "Var alltid vän med din granne men riv aldrig staketet."
  De kloka orden har jag följt och de har fungerat bra. Att umgås med grannarna är inte, och har aldrig varit, min melodi. Jag har mina vänner som jag träffar när det passar dem och mig. Jag vill faktiskt inte ha folk ringandes på dörren dagligen och stundligen. Ibland har jag ett stort behov av att vara osocial. Och lämnad ifred. ;)
  Större delen av mitt liv har jag varit stadsbo, vilket jag trivts alldeles utmärkt med, men har även bott i en liten by på landet och trivdes bra. Numera känns det dock skönt att ha nära till det mesta.
  Vad gäller skvaller så tror jag det kan frodas både i stan och på landet. Skvallriga personer finns överallt men det är bara att ignorera dem. De hittar snart något nytt och mer spännande att pladdra om.
  Låt oss nu hoppas på en lugn och fridfull påskvecka. Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Ett mycket bra råd! Precis så har vi det i vårt bostadsområde. Vi har familjer som vi bott grannar med i snart 45 år, men som vi enbart pratar med när vi träffas i affärer eller kanske på gatan. Det fungerar alldeles utmärkt.

  SvaraRadera