måndag 10 april 2017

Världen är uppochnerSå tyckte med all säkerhet de flesta i fredags när vi fick höra om attentatet i Stockholm. Även om det kanske i viss mån var väntat eftersom redan så många andra stora städer drabbats, så kom det ändå som en chock. Det spelar ingen roll vem som ligger bakom eller vad syftet med handlingen var. I sådana här sammanhang är det alltid oskyldiga människor som drabbas.

Även om Sverige varit befriat från krig i många år, så har vi ändå fått vår beskärda del av elände. Jag minns när tyska ambassaden bombades. Det kändes underligt att sådant kunde hända i vårt land. Två kända politiker har mördats och det var också något som inte riktigt hörde till bilden av Sverige. Alla dödsskjutningar i Malmö har fått oss att inse att våldet kryper närmare och närmare. Vi är inget isolerat, skyddat land som bara kan titta på ondskan på avstånd.

Det är för mig helt obegripligt hur någon kan bli terrorist. Bara tanken på att skada en annan människa är för de flesta av oss helt bisarr och att döda en annan människa är helt otänkbart. Men de här personerna har absolut ingen respekt för människoliv. Egentligen är det mycket konstigt. Vi är alla människor som fötts med samma förutsättningar för förnuft och känslor. Något måste ha gått väldigt fel hos många.

Det sägs att svårigheter och elände svetsar samman människor, och det märktes i helgen. Det startades grupper som erbjöd skjuts hem för de som inte kunde åka kollektivt och en del erbjöd en sovplats för de som behövde. Om alla alltid haft den inställningen att vi skulle var omtänksamma och hjälpa våra medmänniskor så hade jorden varit en himmelsk plats att leva på. Tyvärr är det nog en utopi.

24 kommentarer:

 1. Mitt sätt att försöka förstå: Uzbekistan är ett eländigt och fattigt land, dessutom diktatur och människorna har det mycket svårt. Många vill förstås därifrån till vår rika, fria västvärld. Alla lyckas inte skapa sig det liv som de förväntat sig. Det föder avundsjuka som i vissa fall leder till hat, som i sin tur leder till dessa vidriga handlingar. Om man kunde byta ut girighet mot givmildhet hade världen varit ett paradis. En väldigt liten del av oss har det så oförskämt bra och den största delen har ett elände. Ingen ursäkt, bara ett försök att förklara.

  SvaraRadera
 2. Jag tror att människor som deltar i dessa våldshandlingar inte är vid sina sinnens fulla bruk.
  De har blivit “hjärntvättade" av olika orsaker.
  Det var ju väldigt fint att se att stockholmarna öppnade både hem och hjärtan. En positiv “bieffekt".
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Något måste ha gått snett i deras sätt att tänka, för jag tror inte att människor i grund och botten är onda.

   Radera
 3. Det går inte med ord att beskriva hur fruktansvärt hemskt detta är. Det har slagit slint i skallen. Hur bara kan man göra så emot helt oskyldiga människor.
  Hoppas nu bara att de skadande inte får några med för livet.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så hemskt för de anhöriga att få besked om vad som hänt.

   Radera
 4. Inte helt oväntat, men ändå alldeles chockartat och alldeles överraskande...
  Tyvärr har ondskan på något sätt kommit närmare. Så fint med alla hjälpande medmänniskor som var där och så värmande med manifestationen igår.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att sådana här extrema situationer måste till för att människor ska börja tänka mer på varandra.

   Radera
 5. Så sant allt är som du skriver Gunnel!
  Jag tror att det enda vi kan göra är att bli starkare tillsammans mot allt våld och hat som finns i världen. Man får helt enkelt inte låta sig kuvas via rädslor och liknande. Det är just det som de är ute efter de hjärntvättade "omänskliga" människorna. Här handlar det mycket om fanatism och då försvinner vettet. Det är oerhört grymt allt som har skett, de som dog och de som skadats. Polisen har varit enormt bra i sammanhanget förutom alla frivilliga som bara fanns där och hjälpte till med risk för eget liv. Stor heder och ära för deras del!
  Ha en fin måndag. Här blåser det och mulnar till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är utomordentligt bra att visa utåt att vi inte är rädda utan står enade mot allt ont. Terrorismen får aldrig ta över och styra människors liv.

   Radera
 6. Ja, det är helt obegripligt att det finns människor som vill skada! Jag frågar mig också vad som är fel på dessa personer?? Fruktansvärt!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går inte att föreställa sig hur de här personerna tänker.

   Radera
 7. Så sant det du skriver!
  Tyvärr så när vardagen kommer så glömmer vi bort varandra!
  S...Troligtvis är det en duva som den har tagit !
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Kan bara hålla med. Respekten för människan och livet är liksom något heligt och borde så vara för alla. Ändå kom vi "lindrigt undan" för i Egypten dog 40 kristna i attentat under Palmsöndagen. Vart är världen på väg? En skrämmande utveckling men hoppingivande att så många enades i vårt land!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att kunna visa för övriga världen att ondskan inte tystar folk utan får dem att engagera sig mer tycker jag är bra.

   Radera
 9. Tänk om det INTE var en utopi.
  Det börjar hända alltför mycket i min lilla mysiga stad också.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer alldeles för mycket elände idag, men vi får aldrig bli så att det känns som om det hör till i vardagen. Det måste alltid bekämpas.

   Radera
 10. Nog är det underligt att vi kloka och förnuftiga människor totalt kan tappa allt sans och vett och handla som den här terroristen gjorde! Och hur kan unga människor med hela livet framför sig radikaliseras och hjärntvättas så till den milda grad att de ansluter sig till IS i akt och mening att ta livet av alla som inte tycker likadant som de gör. Man fattar ingenting!
  Vad fredagens vettvilling hade för motiv för sitt handlande vet vi inte ännu, men vad jag förstår så har ingen terroristorganisation tagit på sig skulden för attentatet.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går nog aldrig att förstå vad som får människor att utföra sådana här hemska saker.

   Radera
 11. Hur ser ett himmelrike ut ? det ser nog olika ut för oss alla människor,
  men ett är nog säkert, de flesta vill ha lugn och ro och fred på jord. De som vill kriga är de som vill tjäna på krigen, makt och härligheten vill de ha.
  Tyvärr blir det aldrig fred på jord när det finns så många olika religion tolkningar.
  Det är de så kallade religionen och makten med pengarna som gör krigen.
  Terroristerna vill skrämma folket så att alla ska 'gå på led' inför makthavarna.
  En sådan terror ger oss människor större kamp att icke visa rädsla utan mera kärlek.
  'Allt vi behöver är kärlek'.
  Dessa terrorister har blivit hjärntvättade, de har glömt vad kärlek är.
  Dessa folk har vuxit upp bland bomber och ruiner och framför allt hämnd, kan det bli något annat än att 'ge igen', för dem. Hur ett normal liv ser ut vet de kanske inte
  när de ständigt levt i skräck tillsammans med syskon och mödrar, fäderna har ju bara krigat och talat om hämnd till sin fiende. Så har alla talat och vem är den skyldige.
  En hämnd för dem kanske minskar på deras ångest, säkert lider de av det och att döda någon kanske stillar deras oro.
  Även om det blir på oskyldigas bekostnad som inte har ett dugg med 'deras' krig att göra. Stormakterna flyttar på sina 'pjäser' och spelar ett högt spel med människoliv.
  Krig har ju funnit i begynnelsen, 'liten mark vill ha mer mark', stort land vill ha större land. Förr i tiden var 'storherrarna' med ute i krigen, nu sitter de på tronen och dirigerar med pekpinnen. Smarta och rakt igenom-ruttna - alla skyller på alla.
  Den 'lilla människan' gör en stor hemsk terror själv, dirigerad av den 'store herren'
  vem skyller man på denna gång.
  Som tur blev det 'bara' fyra som dog, det kunde bli ännu fler, hemska tanke . . .
  Dagligen händer attentat i de olika länderna 'där nere', många dör och så håller det på år efter år. Hur blir de i huvudet, vilken trauma upplever de ?
  Vi har tur som slipper bo så långt ifrån dessa attacker, fast nu kryper de närmare oss. Vad kan man göra ? Politiken är inte längre vad den har varit.

  Jag är glad att jag har en egen säng med tak över huvud, godnatt/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man undrar ju om det kan bli värre än vad det är i världen idag.

   Radera
 12. Nu har ju den där galningen ordnat det med uppehållstillstånd i Sverige. Även om det blir i fängelse - vilket kommer att kosta Sverige många skattekronor. Dessutom ska han genomgå en dyr sinnesundersökning. En helt onödig utgift. Om man med berått mod bestämmer sig för att mörda så många oskyldiga människor som möjligt för att de är så kallade "otrogna" då har man allvarliga fel i hjärnan. Ingen normal människa begår sådana handlingar.
  Det finns inga ursäkter, inga bortförklaringar, ingen logisk grund för mord och andra barbariska brott. Hur eländigt man än har det så blir det inte bättre för att man mördar, plågar och gör andra illa. Det är så vidrigt att man blir illamående. Om nu dårarna absolut måste döda så borde de börja med sig själva.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl utom allt tvivel att han är "rubbad". Det kan inte behövas nån undersökning för det. Det har alla normalt funtade människor redan räknat ut.

   Radera