fredag 28 oktober 2016

Samlarmani

Jag har alltid inbillat mig att jag är en riktig hamster, men jag får nog tänka om. I jämförelse med Bosse är jag närmast en slit-och-släng-person. Den lista han visade på saker han samlat var enorm. Jag kommer aldrig ens i närheten av så många samlingar.


5 fotoalbum kunde jag förståss hitta.


Egenispelade VHS band har jag en del och det är givetvis mode på banden. Bl.a. är det många Modejournaler med Ingrid Schrewelius som finns inspelade. Jag vill gärna ha dem på DVD i stället eftersom jag inte har någon video kvar.


Julkort hittade jag några i en låda. Det är egentligen ingenting som jag sparar på, så det är nog ett misstag att de finns kvar.


 Vykort får jag i stort sett aldrig numera och de här fem låg in ibland en massa papper, så det är nog slumpen som gjort att de finns kvar....slumpen eller min oorganisation.


Här är tre brev som är adresserade till mig. De är samtliga från mina bloggvänner. Idag skriver jag mest mail och då kan jag knappast förvänta mig några gammeldags brev i retur. Det är jättekul att få brev, men när det kommer ett lite större som är ett mellanting mellan brev och paket blir jag som ett barn på julafton. Jag bara sliter upp pappret. Det är därför det större brevet är lite trasigt i kanten.


LP-skivor finns fortfarande en hel del kvar. Det känns lite nostalgiskt.


Den enda konsertbiljett jag kunde hitta är den till Chicago i Köpenhamn nästa år. Det är egentligen en musicalbiljett, men jag chansar ändå.


Två klänningar har jag sparat sen jag var ung. Den första har jag visat här på bloggen tidigare. Bosse tyckte vi kunde ta kläderna på oss och ta en selfie. Hur i all världen skulle det gå till? 


Inte ens provdockan som gick att göra mindre med hjälp av rattar både fram, bak och i sidorna kunde få den att räcka runt. Idag har jag alltså inte den figur jag hade som tonåring. De där rattarna skulle jag gärna velat ha inmonterat på mig nu.


Den andra klänningen jag sparat är min brudklänning. För de som är intresserade kan jag tala om att den passar mig inte heller, men jag tycker det är roligt och ha den kvar som ett minne. Det gick åt betydligt mindre tyg till den här klänningen än den blåblommiga. Jag gifte mig nämligen under kort-kortperioden. Men mitt äktenskap har blivit långt....snart 50 år. 

Det jag samlar mest på är sådant som har med sömnad och mode att göra som gamla symaskiner, 


minisymaskiner, 


fingerborg,


gamla strykjärn,


 miniskor och miniserviser. 

Sen samlar jag givetvis på allt som är orange också från skärbrädor, knivar och stekjärn till väskor, skor och kläder. 

När någon nu säger att de vet ingen som samlar på så mycket saker som jag gör, kan jag lugnt svara: "Men det vet jag."

20 kommentarer:

 1. God morgon! Vilka fina samlingar du har. Prylhyllan med alla fingerborgar är läcker. Jag samlar inte på något, eller hur?? Vi har en stor vind, som är fylld. Då jag körde bil, tog jag ofta en glasbruksrunda. Alltid så kom jag hem med något, skål, vas, fat eller glas. Nu har jag gett tjejerna det de vill ha.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittar alltid lite extra efter saker som har med sömnad att göra när jag går på loppis eller kommer på ett ställe där jag aldrig varit förr.

   Radera
 2. Tycker nog dina samlingar är toppen; din klänning, symaskinerna och skorna gillade jag verkligen! :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det gäller att kunna säga stopp ibland när jag ser en sak som passar in. Men i regel brukar jag hitta en plats för den.

   Radera
 3. Du fixade Bosses sista uppdrag med glans! Många fina samlarprylar hos dig - en del visste jag efter att ha följt dig några år.
  Det där med en inbyggd ratt för att minska kroppsomfånget verkar som en bra grej :)
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Rattarna kunde bli en ny sorts skönhetsoperation.

   Radera
 4. WOW!! Så mycket du har samlat!!Vilket jobb att damma allt!!!
  SVAR:..Man får ju ställa upp !
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 5. Det mesta står i vitrinskåp så det behöver inte dammas så ofta.

  SvaraRadera
 6. Jag tror jag behöver några rattar också. :)
  Det som intresserar mig mest är allt det som du inte får några poäng för. Du hade garanterat uppskattat ett besök på Lidéns Samlingsmuseum. :D
  Jag uppskattar era årliga besök i grannlandet för detta ändamål. Alltid trevligt att ha något att se fram emot och ventilera tidigare besök. Vilka minnen ni måste ha tillsammans.
  Kram Bosse Ekorre
  Ps. Jag skulle kunna ägna minst ett bloggår (varje dag) åt att visa upp fina kaffekoppar, kaffekannor och annat. Vi har sålt alla fingerborgar.

  SvaraRadera
 7. Jag visste inte att ni hade fingerborgar också. Det hade varit kul och få se fler bilder av både koppar och fingerborg.

  SvaraRadera
 8. Undrar vad jag samlar på...äktenskap??? haha, efter fyra misslyckade börjar man ju undra, men alla kan ju inte vara lika lyckosamma som du! Nä jag tror jag säger erfarenheter, det är nog det jag samlar på. Med tanke på antalet flyttar skulle det varit snudd på omöjligt att samla på några prylar...men tycker ibland det är synd att jag kastat vykorten, för snart är ju de rariteter...
  När jag var barn fick jag ofta följa med min mormor när hon hälsade på en massa andra tanter. Där fick jag sitta uppflugen på en stol ett par timmar (kändes som minst tio) o då fick jag ibland en kartong med gamla vykort att pyssla med. Där satt jag sen och sorterade: kyrkor, natur, roliga kort, grattiskort osv. ojoj det skulle dagens ungar aldrig gå med på!
  Ha en skön helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi sysselsatte oss verkligen med annorlunda saker när vi var barn. Det är inte v´bara av goda att man samlar på saker och ting. Ibland önskar jag att jag kunde stå emot när jag ser en pryl jag gillar.

   Radera
 9. Jag kunde bidraga med gamla strykjärn och ett par symaskiner till dina samlingar. Rätt kul att tänka efter vad man egentligen samlar på. Ibland samlar man utan att veta om det...och ibland tror folk att man samlar på någonting speciellt och så får man många sådana särskilda saker så man får en samling. Jag har fått mängder av pepparkaksmått (som jag inte samlar på) . Visste att du samlar på prydnadsskor och tänkte spontant att du nog samlar på änglar också.
  Ha en fin helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har helt rätt. Jag samlar på änglar. En del står framme hela året men resten gästspelar bara under december månad.

   Radera
 10. Njuter av bilderna på dina härliga samlingar, Gunnel! Känner så igen mig själv i hamster-rollen. Alltid lika roligt att hitta likasinnade.
  "Samlare är lyckliga människor" står det på en lapp på min frys. Lappen är fastsatt med två av mina över 1000 magneter som pryder (döljer!) kyl och frys. Jag är en ekorre av VÄRSTA sorten. Snart får jag flytta ut på balkongen eftersom lägenheten är fullproppad med prylar. Och jag överdriver inte!!!
  Jag tror t.o.m. jag slår Bosse "Ekorre" i de flesta grenar. Det är roligt att samla och spara. Och många gånger kommer det sparade till användning, kanske inte just prydnadssakerna, de har man ju mest till lyst. Men annat är ofta bra-att-ha-saker.
  Trevlig helg alla samlare! Och andra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer att bra-och-ha-grejer har räddat situationen många gånger. i stället för att hals över huvud ge sig av och köpa en pryl, så kan man alltid hitta nåt i sina gömmor. Det har jag sparat mycket pengar på. Skulle vara kul att se en bild på din magnetsamling.

   Radera
 11. Du klarade ju av uppdraget riktigt bra :)
  Och dina klänningar tycker jag är så fina!
  Kram och trevlig lördag

  SvaraRadera
 12. Tack! Även om klänningarna bara påminner mig om hur smal jag en gång var, så är det roligt att ha dem kvar.

  SvaraRadera
 13. Oj så mycket skojigt du samlar på.
  Jag samlar också men inte på något speciellt. Men huset är fullt av bra-att-ha-saker. Det är väl också en sorts samlande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är viktigt med bra-att-ha-saker. De klarar man sig inte utan.

   Radera