torsdag 27 oktober 2016

Det är bra att var ute i god tid


I år blir vi endast fem personer här hemma till julafton. Min son och hans familj kan ju av förklarliga skäl inte komma eftersom de var här för några månader sen, och det är knappast heller så lämpligt att flyga när det inte är så lång tid kvar tills "lillasyster" kommer. Katarina och hennes familj stannar i Luxemburg eftersom de inte har så många lediga helgdagar som vi, och det är inte så lätt att få semesterdagarna att räcka till.

Men glädjande nog så kommer de hit på lördag. Zoé har också höstlov samma vecka som Rasmus, så det är inplanerat en hel del roligheter. Jag kom på att det går egentligen att fira jul när som helst. Häromåret så firade vi alla helger mitt i sommaren på vårt Årskalas och det fungerade alldeles utmärkt. Så på söndag ska vi fira minijul med ägg och sill av alla de slag, brunkål och skinka och lite annat smått och gott och naturligtvis Ris á la Malta. Jag har redan involverat Bo i det hela, så han tar hand om Janssons frestelsen och jag ska höra med KG om han blandar till mumman. Det är bäst att låta experterna ta hand om sitt.
Nu är det först Halloween, men det är ingen större helg hos oss. Jag pyntar lite smått med söta, äckliga djur...dvs. såna som jag själv har gjort och som inte ser så skrämmande ut. Rasmus brukar hjälpa mig med en del och det är till stor del tack vare honom som jag har gjort lite spöken och annat spex.


 Ett år gjorde vi lite läskig mat. 

Han ska fixa en pumpa som vi kan ha på trappan, annars är det som vilken annan helg som helst. Det mest positiva med Halloween är att det finns så mycket orange dekorationer.

24 kommentarer:

 1. Godmorgon!
  Jag pyntar inte till halloween.
  Skräckmaten ser god ut
  Jag hinner med att slinka in på Lidl också Och att göra mat.
  Ha en bra dag!
  Kram!
  Kram!

  SvaraRadera
 2. Ja, visst kan en fira julen på annan tid - jag minns årskalaset du skrev om. Fin idé.
  Håller med dig om att den vackra orangea färgen är det bästa med Halloween.
  Barnen påverkar ju och det blir roligt att göra något tillsammans med de :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag firade aldrig Halloween innan Rasmus började bli intresserad av det.

   Radera
 3. Vilken bra idé att fira jul nu när Zoé med familj kommer :)
  Kram och ha en bra torsdag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska bli kul med en försmak av jul redan nu.

   Radera
 4. Ja, mycket orange blir det gärna till Halloween .. De söta men äckliga tycker jag, om det nu är lov till det :), var jättegulliga. Och fint tycker jag det är att hitta sin alldeles egen tid och plats för att samlas och fira.
  Kram Mia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lite fobier när det gäller läskiga djur så jag måste avdramatisera det så mycket som möjligt. Det ska bli kul med en större fest igen.

   Radera
 5. Härligt med lite julfirande i höstrusket.
  Vi firar inte halloween, har tom slutat att gröpa ur pumpan, den får stå hel på trappan.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt ljus behövs nu när det är så mörkt. Rasmus kommer hit i morgon och gröper ur en pumpa som jag ska ha på trappan med ett ljus i. Zoé kommer på lördag kväll och då kan den stå där och lysa välkomnande.

   Radera
 6. men vilken kul att fira minijul nu med släktingarna. men du glömmer väl inte julklapparna?
  själva ska vi för första gången sen vår pojkes död fira jul hemma. det blir en prövning.
  halloween är inget jag bryr mig om. ska dock göra oordning "mina" gravar i helgen inför allhelgonahelgen nästa helg, granris och lyktor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska slå in julklapparna i eftermiddag.

   Radera
 7. Hallowen firar jag inte alls, ingen pumpa vid dörren eller annat, men om jag skulle haft någon bjudning just den helgen hade det kanske blivit en pumpa med ljusdekoration.
  Att vara ute i god tid är ju bra, gott att veta vad som komma skall, kul för dig med alla dina dina, men du har ju dem på långa avstånd och man får pussla ihop släkt träffarna så bra man kan.
  Jag vet hur vi ska ha det, som tur är vi bjudna till barnen både hit och dit,
  bara att sätta sig vid dukade bord, hi hi . . .
  Förr gillade jag jularna när barnen var små, nu inte alls, en alldeles för stor kommers har det blivit, men vi gör ju alla som vi vill.
  Häftig sista bild och tummen upp för den färgen, 'fniss'
  Må väl/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid älskat julen. Det är min favorithögtid.

   Radera
 8. Nu för tiden finns alla möjliga sätt att kontakta varandra, så som med Skype och annat. Det känns inte lika hårt då när man kan prata och se varandra ändå :)
  Jag har ännu inte riktigt gjort upp julplanerna fullt ut. Som tur var är jag ledig julafton och juldagen i år. Det kommer dröja ganska många år innan jag är det nästa gång pg a mitt schema så jag får försöka hinna med så mycket som möjligt..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tacksam att det finns Skype så jag kan följa barnbarnen när de växer. Det blir ändå inte som "på riktigt" eftersom man inte känner doften av dem och inte kan krama dem.

   Radera
 9. Har man barn blir det kanske av att fira Halloween, men när mina barn var små fanns ju inte den helgen ännu, så jag nöjer mig med att köpa hem lite godis till eventuella besökande barn. Kommer det inga äter jag så gärna upp godiset själv.
  Har man barn och barnbarn på olika håll i världen, så får man väl fira när man får tillfälle till det.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det går inte att vara så noga med datum när det kärvar ihop sig med gemensamma träffar. Det viktigaste är att vi ses och sen får man improvisera därefter.

   Radera
 10. Bara fantasin begränsar oss så visst kan man ta en liten minijul redan nu! Allting finns ju att köpa året om. I år åker son med sambo till Brasilien för att fira med hennes familj så dem får vi klara oss utan. Men det går det med :D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. När barnen är vuxna och har egna familjer blir julfirandet lite annorlunda.

   Radera
 11. Man behöver inte gå efter almanackan för att fira högtider. Det är ju känslan inom oss som betyder något. När de nära och kära ÄR nära blir är det alltid helg.
  Det var jättesöta och mysiga otäckingar du tillverkat. Sådana vill man se fler av. Annat är det med de r-i-k-t-i-g-a. Usch! Jag avskyr levande äckelkryp!
  Skön fredag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min fasa att träffa på läskiga djur i verkligheten.

   Radera
 12. Vilken bra idé att fira minijul på Halloween!
  Här firas inte Halloween alls - inga andra spindelnät och spindlar än de som finns här helt naturligt, inga pumpor och spöke får jag vara själv :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Du har en härlig syn på hur man Halloweenpyntar. Tror jag ska ta efter det nästa år.

   Radera