onsdag 19 oktober 2016

Nytt sätt att spara?


Förr i tiden samlade folk pengar i madrassen. Sen blev det mer vanligt att sätta in sina sparpengar på banken. Det lönade sig faktiskt att göra det, för man fick en del ränta på sina pengar. Idag är det ett minne blott, så det går lika bra att stoppa dem i madrassen. Fast "riktiga" pengar är inte lika populärt längre. Det ska vara betalkort i stället.


Idag läste jag ett tips om att stoppa ett mynt i frysen. Givetvis varar saker längre om man lägger dem i frysen. Betyder det då att det inte behövs tillverkas fler nya mynt eller vad är vitsen egentligen? Innan jag läst färdigt började min hjärna fundera ut den ena förklaringen efter den andra men alla var fel. Det visade sig inte ha så mycket med ekonomi att göra över huvud taget. Först skulle en mugg fyllas med vatten och ställas in i frysen. När det frusit till is skulle man lägga myntet högst upp och sätta tillbaka allt i frysen igen. Då gick det sen att kolla ifall det varit elavbrott, för då hade vattnet smält och myntet ramlat ner. Låg det på botten så var det riktig kris och då var all mat förstörd, men låg det bara i mitten nånstans så var det lite tveksamt. Jag vet inte om jag tycker att det var något revolutionerande precis.


Jag är själv väldigt förtjust i att använda kort och har sällan kontanter i plånboken. Att använda swish är bekvämt på mindre loppisar eller marknader, för då slipper jag ifrån att ha en massa småpengar eller sedlar med mig. Även om inte bankerna vill ta emot mynt mer, så sparar jag ändå i sparbössor. Jag har tre stycken som jag lägger kronor och tior i och nu är ju tvåkronan poppis igen. Vem vet, snart blir det kanske populärt att få ränta på sina sparade pengar också. Allt går igen, eller.....?

15 kommentarer:

 1. Det var ju också ett sätt att kolla frysen på!
  Glöm nu inte att tömma din spargris med enkronor innan de blir ogiltiga.
  Ha en skön onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får jag inte glömma bort. Tack för påminnelsen.

   Radera
 2. Pengar är till bekymmer för fattig och för rik - fryskollen var ju också ett sätt, kan väl räknas som elekonomisk insats kanske?
  Och räntan på sparkonto får gärna stiga - men positivt är ju att det aldrig kan bli mindre på sparkontot ...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. En vacker dag kanske man får betala för att få ha pengarna på banken. Då kommer det att bli många knöliga madrasser, tror jag.

   Radera
 3. Jag har mera eller mindre kommit fram till att man ska börja lägga pengar i madrassen igen....eller alla värdepapper om man har sådana, för precis som Hasse och Tage funderade så tänker ingen på att man är så galen att man lägger pengarna i madrassen, så därför ska man nog göra det. Där ligger de säkert säkra men säkrast är kanske ändå att göra av med slantarna medan man lever. Det är ju det som de är till för sist och slutligen. Jag hann inte med i den svenska förändringen vad gäller sedlar häromsistens, så nu har jag några sedlar som inte är värda någonting längre men om jag väntar tillräckligt länge så kanske de blir det igen? Allt går ju igen ;)
  Ha en fin dag Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hasse och Tage hade många bra funderingar. Haha! Jag tror säkert att om du väntar tillräckligt länge så kan du använda gamla sedlar igen. Det är så inne med återanvändning och antikviteter idag.

   Radera
 4. Swish är ju så smidigt i många lägen. Kontanter är det inte många som har längre. Jag brukar vilja ha några hundra iallafall.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland brukar jag ta ut lite extra när jag är och handlar.

   Radera
 5. Ja, dessa pengar! Har man inga är det ett bekymmer. Och har man för mycket ställer det också till....Men nu när du skrev om loppisar blev jag sugen! Det var längesen jag var på en loppis. Det är ju så roligt :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man hittar alltid så mycket saker som man absolut behöver på en loppis.

   Radera
 6. Inga problem ... här går pengarna åt lika fort som de kommer in. Det blir sällan något över vare sig till någon sparbössa eller madrass...
  Ja, Swish är bra!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen är det skönt och inte ha de problemen var man ska göra av pengarna. Det löser sig alltid.

   Radera
 7. Det blir det inte heller något över vare sig till någon sparbössa eller madrass...
  SV....Pensionen blir man inte miljonär på.
  Pensionärer betalar mer skatt än vanliga skattebetalare.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej det är tunnsått med slantarna när man blivit pensionär.

   Radera
 8. madrassen brinner lättare än en bankbok..

  SvaraRadera