måndag 10 oktober 2016

Modelördag


I lördags åkte Ulrika och jag till Dunkers kulturhus för att se på utställningen om Camilla Thulin. Vi är båda två mycket modeintresserade och tyckte det var minst lika intressant att titta på hennes sketcher som att se de färdiga plaggen.


Det fick oss att minnas när vi själva höll på med den sortens teckningar på Tillskärarakademin i Köpenhamn. Det är en väldans massa år sen vi gick där. Ulrika sökte in direkt efter studentexamen, men för mig dröjde det många år efter det. Ibland plockar jag fram mönsterskisserna och drömmer mig tillbaka. Det var den absolut roligaste utbildning jag gått på.

Camilla har designat kläderna till Army of Lovers och de hade en egen liten vrå där man kunde beskåda dem. Det visades även en film med gruppen när de sjöng. Jag är inte så förtjust i deras kläder, men smaken är så olika. Camilla började lite smått som underklädesdesigner och höll på med det i en del år. Det syntes väldigt tydligt i de här scenkläderna.


Hon är väldigt fantasifull och har gjort kläderna till många musicalförestllningar. Bl.a. visades de kläder som Charlotte Pirelli hade på sig när hon spelade Evita.


Teaterkläder fanns det en hel uppsjö av. Vilken lyx att få bära sådana kläder. De kanske inte var så bekväma alla gånger, men vill man vara fin får man lida pin.Jag var väldigt imponerad av den här klänningen med sina pärlbroderier. Det måste ha tagit evigheter att göra den klar.

Det visades väldigt mycket äldre mode. Camilla hade uttalat sig om att hon älskade gamla kläder för det var alltid så fin kvalitet på tygerna. Där kan jag hålla med henne. Dagens klädmode är mycket slit och släng. Visst är det bra att man tar hand om det gamla och ändrar om som man alltid gjorde förr. Det är synd att slänga omoderna kläder i fina material. Det finns alltid någon annan som kan ha nytta av dem ifall man anser att man inte vill behålla dem för eget bruk. Som tur är så har det åter blivit modernt att ta hand om det gamla och göra något modernt av det. För ett tag sen såg jag ett program på TV om en designer som specialiserat sig på att sy om begagnade kläder....eller second hand som det heter på svenska.

27 kommentarer:

 1. Det är kul att titta på fina kläder. Fick ni inte prova kläderna också. Det hade varit kul att få på sig sådana fina kläder.
  Ha en bra dag! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man fick inte röra kläderna över huvud taget, men det hade varit kul och få bara hålla modellen framför sig och se hur man såg ut.

   Radera
 2. Så fiiint av Camilla Thulin - en duktig skapare av kläder. Härliga kreationer du visar upp, en bra dag fär er! och se - bloggaren är bevandrat på Tillskärarakademin!
  Hatten av för dig Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Jag tycker en del mode är som riktiga konstverk.

   Radera
 3. Åh, vilka tjusiga skapelser! Kan förstå att det var mycket fint att titta på!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var precis vi hann med. Utställningen slutade igår.

   Radera
 4. Fina kreationer!
  Jag kommer ihåg att mormor och mor sydde om gamla kläder.De sprätte upp kläderna vände tyget och sydde nytt av det!
  Svar:...Det blir nog så att efter många års vänskap så känner man till en del om varandra .
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gjorde min mor med, och jag försöker alltid ta hand om så mycket som möjligt av ett gammalt plagg. Det är mycket roligare att försöka få till något nytt av det man har hemma än att alltid ge sig iväg och köpa nytt.

   Radera
 5. Så roligt det hade varit att kunna vara där. Kläder är en njutning när en skapare som Camilla Thulin står bakom och förstås många flera.
  Det är egentligen förunderligt vad en tillskärning betyder mycket för att få det rätta stuket på tyg. Jag har ingen gedigen utbildning i tillskärning men gick en kurs som hölls av ett par svenskar (man och kvinna) för snart fyrtio år sedan då barnen var små. Vilken glädje och nytta jag har haft av den kursen. Många klädesplagg syddes till barnen och också något till mig.
  Tack för fina bilder av fina kläder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett bra mönster är A och O. Då blir plagget alltid perfekt.

   Radera
 6. Det är verkligen kläder att beundras över. Själv kan jag inte mycket om ämnet men har en syster som suttit vid symaskinen hela sitt liv, i princip. Hon har de senaste delen sytt pälsar åt ett ett företag. Då jag har fått min skopa av ämnet, jag också

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter kul. Min mor jobbade som pälssömmerska innan jag blev född.

   Radera
 7. Riktigt intressant, då jag är ett stort fan av Camilla Thulin. Hon bejakar och skapar den kvinnlighet som jag alltid letar efter, överallt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag såg massor av tjusiga kreationer på utställningen. Hon är verkligen skicklig.

   Radera
 8. Någonstans på garderoben har även jag den här formen av tekningar och urklippta små modeller. Det var verkligen som du säger den roligaste skola jag gått på. Nu var det inte på tillskärarakademin utan en mindre utbildning där även vävning ingick. Det året har bidragit med många plagg framförallt till barnen och glädjen i att skapa är ju också värd mycket.

  Tack för intressant inlägg. Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hantverksskolor har alltid mycket kul att erbjuda.

   Radera
 9. Så många vackra plagg ni fick se. Min mamma var utbildad sömmerska och innan hon gifte sig arbetade hon på en atelje där de sydde teaterkläder. Inte såna här tjusigheter, men hon hade en och annan känd kund. Tutta Rolf till exempel.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så spännande att ha sytt till kändisar. Då fick hon kanske se sina kläder fotograferade i nån tidning.

   Radera
 10. Önskar jag vore lika intresserad som du. Army of Lovers kläder var väl rätt läckra? Eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som underkläder var de ok.....och i och för sig som scenkläder.....men inte riktigt i min smak ändå.

   Radera
 11. Förstår det fanns mycket att titta på där, och sen är det ju så kul med kläder och mode.

  Ha det gott och Kramiz.

  SvaraRadera
 12. Hej! Jag jobbar ju på en second-handbutik, eller loppis, vad man väljer att kalla den. Där finns allt mellan himmel och jord, utom stora möbler, de sparas till en auktion på sommaren. Kläder har vi mycket av, en del riktiga kvalitetsplagg. Om du är modeintresserad kommer du att sitta klistrad vid The Collection, den nya dramaserien som börjar på lördag i SVT. Såg trailern och den verkar mer än lovande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hört nåt om den serien, men det låter som nåt jag skulle gilla.

   Radera
 13. Jag tänkte på bland annat dig och visste att du skulle trivas med utställningen.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
 14. Många intressanta och vackra utställningsföremål. Jag gillar Camilla Thulins sunda tankar om kläder från förr i bra kvalitet. Det är bra att vi tar vara på dem och återanvänder. Och inte bara märkeskläderna.
  Min mamma sydde en del och även jag har tyckt om att sitta vid symaskinen. Men idag blir det inte så mycket sytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är guld värt att få tag på ett gammalt plagg i fin kvalitet.

   Radera