måndag 3 oktober 2016

Städning kan leda fram till nåt kul


Jag minns från när jag var barn hur mor alltid julstädade. Det var oftast köket som fick sig en rejäl genomkörare. Min mor var väldigt pedantisk, men det smittade aldrig av sig på mig.....eller har det gjort det? När jag öppnade en av köksluckorna såg jag att det var lite svart precis vid upphängningen, så jag tog en trasa och försökte tvätta bort det. Allt gick inte bort....och det var då den där bortglömda städgenen knäpptes på. Jag lyfte ner luckan från sin plats och satte igång att skrubba den med diskborsten. Allt svartfärgat försvann och den blev jättefin. Men nu passade den inte in bland de övriga luckorna. Jag blev helt enkelt tvungen att lyfta av alla luckor och skura på samma sätt. En bra sak med detta var att jag fann många saker som jag aldrig använt, utan de bara stod i skåpen och tog plats. Nu är allt sånt borta och det som är kvar är väldigt överskådligt. Jag tänker inte skaffa mig fler köksattiraljer. Om inte det jag har räcker för att fixa maten, så får vi väl gå ut och äta. Det finns lösningar på allt.


När köket var klart började jag på mina garderober. Varför jag sparar vissa plagg år ut och år in fattar jag inte. De enda gånger jag tar tag i galgen de hänger på är när jag hänger ut dem för att luftas vid säsongsbyte. Nu är alla sommarkläder förpassade ner till klädkammaren och jag har bara höst och vinterkläder här uppe. Det är faktiskt ganska stor plats i garderoben efter att jag sorterat bort en hel del såg jag, och det är alltid humörhöjande. Nu finns en stor anledning till att ge sig ut och leta nya kläder. Här gäller inte samma regler som för köket. Garderoben behöver inte var överskådlig...den får gärna vara smockfull. Idag är det lite småmulet....en perfekt dag för klädinköp.

23 kommentarer:

 1. Det känns skönt att städa lite, där man inte brukar städa så ofta.
  Kan undra om du hittar några fina kläder idag.
  Kram

  SvaraRadera
 2. haha, jag trodde att vi fick sämre syn med åren för att inte se alla skavanker :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om jag har starr på båda ögonen så kunde jag se det som inte borde vara där. Jag behöver nog ingen ögonoperation.

   Radera
 3. ett litet klädmuseum har jag; barnbarnen behöver utklädning, maskerad - vissa saker jag jag sytt själv, några babykläder... som passar dockor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade jag med när mina egna barn var små. Rasmus är för stor för det nu och Zoé och Daniel är har bara några gånger om året så det lönar sig inte för mig. Däremot har jag massor av pysselgrejer. Det går hem i alla åldrar.

   Radera
 4. Tänk att hitta nya pinaler, så där bara, det måste kännas bra. Fast, har de inte behövts förut så kanske de inte behövs alls. Det finns mycket som bara står och skräpar, även i vårt kök.
  Städa, där har jag nästan alltid dåligt samvete för att jag inte orkar allt det jag vill gnugga och gno på. Jag är inte pedant men vill ha det snyggt och rent omkring sig och så är det inte alltid nu.
  Garderoben, ett kapiel för sig. Tänk, om du hittar något riktigt fint och trivsamt då du är ute och letar nytt att fylla garderoben med. Sånt är skoj.
  Lycka till och varm kram till dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns alltid en massa som man egentligen inte behöver, utan det bara står där i skåpen och tar plats. Känns riktigt skönt och ha rensat bort det nu.

   Radera
 5. Nu gav du mej dåligt samvete Jag skulle behöva rensa ut i mina garderober! .
  SV..Många buskar och träd har fina färger nu !
  Ha en bra måndag med klädinköp!!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vissa favoritplagg är svåra att göra sig av med.

   Radera
 6. det svåra med städning är väl att komma igång. sen går det ju av bara farten. och precis som du säger, gör man en grej upptäcker man att det behövs mer.
  och garderoben behöver också ses över med jämna mellanrum. och jag kan se på bilden att du tänker köpa snygga finblåsor, hihihi….

  SvaraRadera
 7. Det ena ger det andra som sagt. Jag brukar försöka "punktstäda", ta lite nu och då men i köket fungerar det inte riktigt bra. Det blir som du beskriver det, när andan väl faller på.
  Här väntar storstädning av garderoberna och jag borde göra som du, för kläderna har hängt med så länge att de har krympt. Hmfr....
  För det är väl så det hänger ihop?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Givetvis är det kläderna som krymper. Det har jag råkat ut för med många plagg. Måste ha varit väldigt dålig kvalitet på dem.

   Radera
 8. Det är så skönt att få göra en sån rensning och städning ibland. Kanske inte undertiden men efteråt ;)
  Min mamma kommer jag ihåg tvättade fönstren väldigt ofta, vi hade alltid rena och fina fönster. Jag själv har inte tagit efter det. Tvättar fönster alldeles för sällan. Så himla tråkigt juh haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner inte den pressen att jag måste göra saker på bestämda tider, utan det får bli när jag tycker det är kul. Det fungerar alldeles utmärkt.

   Radera
 9. Minns med fasa farmors storstädningar ... framför allt julstädningarna - de var inte att leka med :)
  Nu fick jag lite dåligt samvete - jag är urusel på garderobsstädning! Gjorde du några klädfynd?
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 10. Du skriver så härligt, det är en fröjd att läsa om din framfart i kök och garderob. Humörhöjande och jag ser dig i aktion med dörrar och kläder :-)
  krma

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt riktigt kul när jag kom igång.

   Radera
 11. Det är faktiskt bra att göra den där storstädningen vi fick i arv av våra mammor. Det blir rena inventeringen!
  Ha en skön tisdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upptäckte att det var väldigt nyttigt. Hittade en hel del saker som jag letat efter länge, och trott att jag lagt någon annanstans. De passade inte alls in där de låg nu, men har väl kommit dit nån gång jag haft bråttom.

   Radera
 12. Städ-genen jag ärvt efter mamma ligger latent hos mig. Det gör inget, den kan gärna få slumra vidare. ;)
  Men samtidigt har den pedantiska pappa-genen firat triumfer sedan jag var mycket ung. Jag får inte ihop det. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det verkar invecklat. Mina städgenen är för det mesta väldigt inaktiva.

   Radera