måndag 1 september 2014

Färggranna fåglarJag har väldig tur som får se många olika sorters fåglar utanför mitt köksfönster. Det finns en hel del som lyser lite extra i orange. Ibland är det fjäderdräkten som lyser men oftast är det en orange näbb eller orange ben. För något år sedan var det stora flockar med bergfinkar som flög här förbi. Det såg ut som stora myggsvärmar. Det kommer några stycken hit varje år, men inte lika många som då.


Koltrastar finns här i massor och de måste gilla att vara här eftersom de bygger bo på vår altan. Nu blir det inte fler gånger förståss eftersom vi gjort om så de inte kan flyga in på altanen mer. Men det finns många höga och breda buskar som de kan bo i och det har jag sett att en del av dem gjort i sommar.


Rödhaken är min absoluta favorit. Både den och koltrasten är väldigt intresserade av trädgårdsarbete, för de följer oss hack i häl när vi är där ute och jobbar.


Storkar är inget som dyker upp i min trädgård direkt, men de finns på ganska nära håll. De har sitt bo på Tomarps Kungsgård i Kvidinge så det är ofta jag ser dem på åkern utanför Rasmus trädgård.


Eftersom jag bor i Skåne går det inte att undvika gåsen. I november firar vi Mårtensafton och då vankas det gåsamiddag. Svartsoppa har jag smakat, men jag tyckte inte det var så gott att det är ett måste varje år. Skånsk äppelkaka med vaniljsås till efterrätt kan man däremot inte vara utan.

24 kommentarer:

 1. Det finns mer orange än vad man först tänker sig :) Många fina fågelbilder bekräftar det... du är uppmärksam minsann!

  SvaraRadera
 2. Du har så många fina bilder och har verkligen fått med alla detaljer och just det orangea :)
  Storkarna är fina, tror aldrig jag har sett dem i verkligheten.
  Ha en trevlig dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storkarna är ståtliga fåglar. På Tomarps kungsgård i Kvidinge kan man komma dem ganska nära.

   Radera
 3. Du är duktig på att fotografera fåglar, vilket jag sagt förut. Rödhaken är nog min favorit också. Den är söt och verkar nästan litet sällskaplig o nyfiken. Och så är den ju åt orange.
  Men mest har vi skator och framför allt björktrastar. Idag var det nog hundra på gräsmattan. Några bär finns knappt hos oss (endast björnbär), så jag vet inte vad de är ute efter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Rödhaken är en riktig sötnos. Björktrastar får jag tyvärr sällan se här.

   Radera
 4. Jag gillar också rödhaken för den är så söt. Vi har några på baksidan på tomten och jag kan sitta på altanen och kika på dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kommer alltid bara en rödhake hit här. Jag skulle gärna ha sett att det blev fler.

   Radera
 5. vilka söta bilder !! jag gillar fåglar ! även om dem skiter på altanen...
  det är något magiskt med vissa fåglar, har jag läst,
  och just rödhaken är den fågeln som bringar tur och lycka i huset !

  kram och ha en fin start på veckan !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte om rödhaken. Så kul! Vår altan såg inte så rolig ut efter att koltrastarna flyttat, men det uppvägde att vi fick se ungarnas flygförsök.

   Radera
 6. Tycker det är så intressant att studera fåglar. Och jag glömmer aldrig då jag var på semesterresa ner till Skåne för ett antal år sedan och fick se en livs levande stork ute på ett fält! Det kändes lika exotiskt som jag tror det känns för tyskarna att komma hit och få se älgar :-) Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är faktiskt nåt exotiskt över storkarna. Det tycker jag också. Jag gillar att fotografera fåglar.

   Radera
 7. Jag vill lära mig mer om fåglar, se skillnad på dem, hur de lever. Jag har en fågelbok... kanske bra tanke att börja bläddra litet i den... ;-) Tack för härliga bilder på både stora och små pippin !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant med fåglar. Jag brukar titta i fågelboken när det kommer hit en gynnare jag inte känner igen.

   Radera
 8. Hej! Jag är helt novis vad gäller att känna igen fåglar. Gång efter annan lånar jag hem någon fågelbok från biblan, bläddrar och läser, men inte blir jag så mycket klokare...tycker många arter ser otroligt likadana ut, så små skiftningar i fjäderdräkten att jag aldrig hinner med att se dem så noga i verkligheten. Gäss och kalkoner är jag rädd för! Dom kan nypas ordentligt! Men gåsen är jättefin tycker jag, kalkon däremot, nej tack, inte levande men kanske på middagsbordet även om jag tycker den är för torr och mager medan gåsen nästan är för fet..."ler". "Mina" myskankor däremot, dom kan jag lovorda. När man närmar sig så viftar dom på svansen av glädje! Ja alltså dom viftar på hela stjärten, det ser urgulligt ut! Har inte fått klappa dem ännu, men hoppas att trägen vinner. Höns och kycklingar får jag hantera utom de hönor som ligger och ruvar. Där är det trädgårdshandskar på när man ska kolla statusen på äggen...
  Kram och ha en fin första höstvecka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kalkonen tycker jag är lite skrämmande. De små fåglar som kommer till mitt fågelbord är däremot helt ofarliga.

   Radera
 9. Fina foton, rödhaken är så fin.
  När jag kikar ut ser jag talgoxar.
  Dom fåglar som äter rönnbär får mycket att äta i höst, Man ser ju knappt bladen för alla rönnbär.
  Undra om det var från Tomarps dom visade storkar, fanns många storkar. Nu har jag glömt ihåg varför ungen spelade död. Kanske kommer på det när jag minst anar det.
  Tack, ska virka upp några rosa band som jag tar med när vi börjar.
  Blommans alla skott som ploppar upp kallas för horungar här uppe hos mej.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det uttrycket har jag aldrig hört här. Tror inte blomskotten har nåt speciellt namn. Det finns flera storkhägn i Skåne så det kanske var från något av dem.

   Radera
 10. Så många pippiar du har! Håller med äpplekaka med vaniljsås kan man inte vara utan.......Tänk Så kul vi kunde ha vid "tankställen" Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blir sugen på äppelkaka bara jag tänker på det.

   Radera
 11. Fina fåglar! Gås har jag aldrig smakat men är det lika gott som anka så borde man ju pröva på Mårten gås.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gås är faktiskt väldigt gott och inte alls så fett som många säger. Det beror nog mycket på hur den tillagas.

   Radera
 12. Storken är ju en fågel som aldrig förekommer norr om Skåne, vad jag vet. Så det måste vara kul för er att se sådana irl ibland. Maken är laktovegetarian så någon gåsamiddag har jag inte varit på sen jag gifte mig för 38 år sen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte varje år vi äter gås. Ibland fuskar vi och tar anka i stället.

   Radera