lördag 6 september 2014

Turmascot i orange


Skolan var helt annorlunda förr. Efter sjätte klass kunde man söka in till realskolan och gå där i fyra år och sen söka vidare till gymnasiet om man ville det. I slutet av de fyra åren var man tvungen att klara av skriftliga prov i matte, svenska, engelska och tyska. Jag och två av mina kompisar köpte Fred Flinta, Barney och Dino och sen valde vi var sin figur som vi skulle ha som turmascot. Jag valde kanske inte helt oväntat Dino. Figurerna hade vi med oss i aulan där proven skulle göras. Blev man inte godkänd kunde man inte vara med på det muntliga förhöret och då var det kört. Då fick man gå om ett år. I aulan var det knäpptyst och lärare gick runt och kontrollerade så ingen fuskade.

Det var en nervös väntan innan rektorn lämnade besked ifall man kunde gå upp i "muntan" eller inte. Alla klarade sig det året jag gick och det var rena feststämningen. Nu skulle här tillverkas hattar. Vi gjorde olika skapelser och dekorerade dem på olika vis. Jag köpte en halmhatt med litet brätte som jag klädde in helt i rosa smårutigt bomullstyg. På toppen satte jag blommor i alla färger som jag snurrat ihop av spets, brodyr, band och stuvbitar. Runt hatten knöt jag ett band som fick hänga långt ner på ryggen. På ena bandet skrev jag Plugga bör man annars kör man och på det andra stod det Saliga äro de korkade ty de hålla sig flytande.  

Det dröjde några veckor innan det var dags för det muntliga förhöret. Vi fick då reda på vilka ämnen vi skulle bli förhörda i och det skulle sitta en del bistra herrar från skolstyrelsen och lyssna. Om man klarat skrivningarna och inte svarade rent uppåt väggarna på frågorna under förhöret så klarade man sig. Då var det till att ta på sin grå mössa som gällde för realexamen och rusa ut på skolgården till väntande släktingar och vänner. Inte helt olikt studentutspringet idag.

32 kommentarer:

 1. Färggrann och fin mascot... förstår att det är en lyckobringare för dig :)
  Själv gick jag fyra år på Flickskolan efter de sex första skolåren. Farmor tyckte jag skulle göra det . en flicka måste lära sig att sköta ett hem sa hon... hm - tror hon menade att jag skulle lära mig sy och sticka... vilket misslyckades totalt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Maskoten står i mina hobbyrum nu. Man hade lite annan uppfattning om flickors utbildning när vi gick i skolan.

   Radera
 2. Redan då valde du rätt färg. Härligt nostalgiinlägg. Jag minns det du beskrev så bra från äldre syskon. Jag körde också med maskot. Men det var när jag pluggade som vuxen. Det måste ha varit ett härligt lyckorus när du rusade ut på skolgården med din gråa realmössa. Hade de något plakat med någon bild på när du var en liten flicka? Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Några plakat minns jag inte, men jag fick en jättestor nalle, som fortfarande finns kvar.

   Radera
 3. Godmorgon!Du har bra fantasi vännen har du halmhatten kvar? .........SV: Visst var det en häftig stol. Morgonkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr slets hatten upp. Flickorna hade den bland sina klä-ut-kläder och den användes flitigt.

   Radera
 4. Åh, så nervöst att behöva bli förhörd inför så många bistra herrar...Men förstår ni var lättade när allt var över och festen kunde börja :)
  Och lite del i det hade kanske Dino :)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag minns att jag var jättenervös. Dino hade säkert ett finger (har dinosaurier fingrar, tro) med i spelet.

   Radera
 5. Ja tänk vad tiden förändras. Nu vågar lärare knappt sätta betyg .......jag tog aldrig "realen" utan jag var med i den stora reformen "enhetsskolan".......sen blev det yrkesskolan och jobb innan det var dags att komplettera vissa betyg för att uppnå gymnasiekomppetens. Allt på fritiden naturligtvis och ingen arbetsgivare bekostade utbildningen som jag då behövde för att kunna utföra mitt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är otroligt stor skillnad på skolan nu och då. Jag har jobbat inom skolväsendet i åtskilliga år och det har varit många omändringar under den tiden.

   Radera
 6. Ja så var det på den gamla goda tiden, *fniss*
  Inte kul att vara ungdom i dagens skola, sen beror det på hur den skolan är och lärarna.
  Det kan finnas både bra och mkt sämre skolor.

  Vilken gullig mascot du hade, jag gillade också hunden Dino i 'familjen Flinta'.
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
 7. Skolan ansågs mycket strängare förr, men dagens skola är tuff på så många andra sätt. Jag är tacksam att Rasmus haft en jättebra lågstadielärare och nu har han en annan lärare på mellanstadiet som också är toppen. Det gör att han trivs i skolan och tycker det är kul att lära sig nya saker. Läraren spelar stor roll.

  SvaraRadera
 8. Kul att du berättar hur det gick till med realen. Jag visste inte det innan. Ja, nog kan det vara stor skillnad på hur skolan och lärarna är. Det ser jag tydligt på mina barn och hur de med lugna, trygga lärare fått en helt annan skolstart och skoltid än de som inte haft det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolan är en ganska tuff plats idag, så det är värdefullt med duktiga och engagerade lärare.

   Radera
 9. Så spännande och jobbigt det måste ha varit att vänta på besked. Din fyndiga humor har du visst haft med dig hela livet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var faktiskt väldigt nervöst. Att gå om ett år var inte precis något man såg fram emot. Jag har nog alltid haft lite sjuk humor.

   Radera
 10. Men herre min tid hur man kan läsa. De kan inte tro hur jag grubblade över vad en turma-scot var för någonting.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! När du kommer på vad det är får du gärna berätta det.

   Radera
 11. Vad kul att du har kvar din turmaskot. Och roligt att få höra hur det gick till tidigare i skolan. På min tid fick alla studenten, även om man inte gjort så bra ifrån sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skolan har ändrats en hel del under åren.

   Radera
 12. Skolan är inte vad den varit. Och riktigt så var det inte på min tid heller. Nu verkar det vara fritt fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstått kan det var stor skillnad beroende på vilken skola det gäller. Det behövs satsas mycket pengar på skolan över lag.

   Radera
 13. Ja du, skolan är inte vad den var förr.
  Jag började skolan 1968 och då hade vi uppförandebetyg. Det tror jag verkligen skulle behövas i dagens skola. Har läst hårresande historier om hur stökigt det är numera.
  Kul med din hatt. Och gillar den litet ålderdomliga "äro". :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får höra hemska historier från skolans värld, men det är inget som jag känner igen fastän jag jobbat inom skolan i många, många år. Kan kanske bero på att jag alltid jobbat på mindre skolor.

   Radera
 14. ja, det var det, skolan och läraren var mycket annorlunda förr,
  vi satt tyst och hade respekt för läraren, fast jag lärde mig inte så mycket då heller, ville bara ut och gifta mig, hahaha....kram på dig !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sant att det visades mer respekt för lärare och alla vuxna förresten förr i tiden.

   Radera
 15. Det var tider det när man gick i skolan.
  Vi sa alltid goddag och neg till lärarna och rektorerna.
  Känns som det var på stenåldern jag gick i skolan. Vi hade yrkesvalslärare som hjälpte en med val när man skulle sluta nian.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, när man jämför sin egen skolgång med dagens skola, så är det inte mycket som är likt.

   Radera
 16. Kul att du ha Dino kvar, en liten skatt kanske rent av.

  Tjingelingen från Rantamor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många minnen förknippade med gamle Dino.

   Radera
 17. Kul att läsa. Precis så var det när jag gick i skolan.
  Tog realen på våren 1945, då andra världskriget slutade.
  Då var vi lyckliga på alla sätt. Hitler död och fred i Europa.

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en helt annan tid och ett helt annat levnadssätt då. Så mycket har förändrats.

   Radera