fredag 26 september 2014

Frukostsällskap


Den dagstidning vi prenumererar på har gått samman med Sydsvenskan. När jag som barn bodde i Eslöv var det just den tidningen som mina föräldrar prenumererade på. Man läser ständigt om hur svårt det är ekonomiskt för pappersupplagorna. Jag tror säkert att många hellre läser sin tidning på nätet, och det är en fördel att kunna göra det. Trots allt föredrar jag ändå pappersversionen. Jag vill kunna breda ut en hel sida över köksbordet och hoppa mellan rubrikerna utan att behöva använda en datormus. Jag läser alltid tidningen i samband med att jag äter frukost, och jag kan inte plocka in kaffe och youghurt och sitta och äta framför datorn. Risken finns alltid att kaffet hamnar där det inte ska. Ipaden skulle klart kunna var ett alternativ vid köksbordet, men jag tycker den skärmen är alldeles för pyttig för att läsa morgonnyheter på. Jag behöver något stort att fästa blicken på innan jag vaknat till livs.

Det är länge sedan det fanns en lokalredaktion i Åstorp. Jag kan väl sakna det ibland, men man måste vara realistisk. Så väldigt mycket nytt händer det inte här, så det är befogat. Om det är något speciellt som ska ske, som en marknad eller föreställning av något slag, så annonseras det klart om det. Stölder, mord och annat otyg är bara bra om det inte behöver sättas i samband med Åstorp.

Något som jag alltid läser i tidningen är krönikorna. Tidningen har flera olika personer som skriver olika dagar. Alla har en speciell vinkel på sin krönika och det tycker jag är kul. Något som jag aldrig missar att läsa är det Stefan Lindqvist skriver om. Han avhandlar det ena ämnet efter det andra. Det spelar ingen roll vad det är, han kan skriva så kul om vad som helst. Ibland ligger jag dubbelvikt av skratt när jag läser. Hans snåriga tankegångar och sjuka humor är oslagbar.

20 kommentarer:

 1. Även jag är uppvuxen med Sydsvenskan. I början var det svårt att vänja sig vid en annan tidning. När vi var barn, såg den ju inte ut som nu. Då fyllde den hela frukostbordet. Nu är det i massor av delar. Rätt bra, så man kan dela upp tidningen.
  Jag gillar också pappersformatet, även om jag läser på IPaden ibalnd. Vi äter ju frukosten i sängen, så den går rätt bra där med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidningarna har ändrat format några gånger under årens lopp. Jag gillar också att det är många delar, så man inte behöver sitta och vänta på varandra.

   Radera
 2. Jag tillhör dom som läser på nätet.........Jag kryddade en del av köttet och la in i frysen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör Göran också....jag är lite omodern.

   Radera
 3. Ja nu är ju tidningen mycket mer lätthanterlig att läsa vid frukostbordet, även om jag läser min på nätet. Men tänk förr när HD tog halva bordet :)
  Ha en trevlig helg!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar den här storleken. Innan fick man knappast plats för maten på köksbordet.

   Radera
 4. Jag gillar också att sitta med tidningen utbredd på frukostborden och bläddra och läsa i lugn och ro. Datorn, surfplattan och mobilen är bra att ha för att söka information och för att bläddra lite i tidningar och läsa rubriker och annat, men kan absolut inte ersätta papperstidningen.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att iPad och dator är bra komplement, men jag vill inte vara utan en "riktig" tidning.

   Radera
 5. Visst är det härligt med krönikor. Jag gillar också att läsa krönikor och att skriva dem. Fast ibland är det jobbigt när man inte kommer på något ämne och deadline närmar sig :)

  Hoppas att du får en fin helg!
  Kram
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att det är en stor press att ha. Lättare när man bloggar....det gör man när man känner för det. Skriver du för någon tidning?

   Radera
 6. Det där med lokalredaktioner försvinner mer och mer. Det erfar ju vi som har en lokal "korre" i familjen....Det tråkiga är att när det väl händer något här i byn så är han ledig och de två huvudredaktionerna i Värnamo och Jönköping är inte sugna på att åka hit:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. De flesta småkommuner är lite utanför. Trist!

   Radera
 7. Jag skulle inte kunna tänka mig att vara utan NT på morgonen. Synd bara att den inte kommer ut på söndagarna. Vi har en Söderköpingssida varje dag - där läser man ju om vad som händer i vår lilla stad. Annonserna är också viktiga för mig som har en del framträdanden och vikariat i kyrkan som jag kollar upp. Idag t.ex. har jag inhandlat två jättefina trestänglade orkidéer för 99 kr styck. Skulle jag naturligtvis inte ha gjort om jag inte hade sett annonsen...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker det är bra att bli påmind om olika erbjudanden, även om man kanske läst om det tidigare. Minnet har en tendens att ta semester lite då och då.

   Radera
 8. Innan jag slutade läsa papperstidningar tyckte jag det var omöjligt att läsa dem på datorn. Nu tycker jag det skulle vara besvärligt med en stor papperstidning och kan absolut inte tänka mig det. De nyheterna är ju också gamla när man läser dem. Fast allt är ju en vana.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du säger så är det en vana. För min del behöver inte alla nyheter var pinfärska. Det finns mycket att läsa som inte räknas som nyheter också.

   Radera
 9. De tidningarna läser ju inte vi, men innehållet kan vara det samma, bara vad som då händer i de lokala delarna i landet. Eländes elände händer ju överallt. Krönikor är trevliga en del riktigt roliga, som du skrev det beror på vem som skriver. Jag gillar också sjukhumor och mycket humor på ett allvarsamt sätt.
  Jag undrar om inte våra 'Ängelholmare' läser Nordvästra Skånes tidningar ? !?
  Så då har det faktiskt hänt att vi läst eller tagit hem dem för läsning även om nyheterna är ur-tid.
  Det är likadant hos oss bloggare alla har vi olika 'skrivstil' att skriva på, mkt beror väl på hur människan är bakom skriften, tror jag. Du skriver ju mer än ta bilder, du är mkt bra på att formulera dig.
  Bilder behövs ju inte så många bara ämnet är intressant och det har du verkligen lyckats med.
  Jag äter ej frukost vid datorn, frukost hela året ute eller altanen utan tidning, nyheterna lyssnar vi på.
  Att prenumenera på Värnamo Nyheter (mkt tunt blad) till det hemska priset, nej det gör vi icke!
  Men vi köper då och då Kvällsposten, men däremot så läser jag eller bläddrar i nya eller äldre olika trädgårdstidningar. Givetvis får vi gratis 'Västbo Andan' och 'Finnveden' som då handlar om lokala NH.
  Tidningen 'Land' brukar vi läsa (äldre) sen prenumenera jag på M-magasin (Amelia Adamo) chefredaktör.
  Den har jag läst sen allra första början, har sparat alla också (varför) lånar o lånat ut till många.
  Gillar den tidningen, det finns många intressanta livsöden, både glatt och ur livets allvar som berör.
  Den enda tidning som jag har prenumenerat under årens lopp.

  Jag är en 'pratkvarn', gillar att skriva men skriver väl som ett barn, är barnslig och barnförtjust.
  Sen gillar jag att 'fota' oavsett om de inte är världensbästa så är det mina och jag skäms ej för det.
  Vilken tur att det finns olikheter här i världen, eller hur ? !
  Tack för din trevliga intressanta blogg.
  Trevlig helg/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att du har så mycket bilder, och du har även kul och intressant text. Så flitig är inte jag med kameran. Det är kul att inte alla bloggare har samma sätt att skriva på. Jag tror inte det hade blivit lika intressant då. Amelia har jag också prenumererat på från och till. Jag gillar facktidningar av olika slag, men de går att läsa på biblioteket, så de behöver jag inte ha hemma.

   Radera
 10. Jag delar prenumeration av papperstidningen med min granne. Det är därför inte alltid jag har tidningen till frukost, men oftast. Hon är morgonpigg, trots att hon är pensionär. Jag ligger gärna litet längre när jag är ledig... men när jag arbetar på hemmaplan, då får jag oftast vara utan morgonnyheterna. Tidningen finns kvar när jag kommer hem från arbetet då, men inte riktigt samma känsla. Jag vill nämligen göra som du, breda ut tidningen och läsa när jag äter frukost... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man har sina idéer. Just denna känns som en bra början på dagen.

   Radera