måndag 29 september 2014

Mikaeli marknadIgår besökte jag och ett stort antal andra personer Mikaeli marknad. Den hålls varje år i september på Fredriksdals friluftsmuseum. När man går utanför staketen och tittar in tänker man inte så mycket på vad som finns där innanför. Man går på trottoaren och har biltrafiken alldeles inpå sig, och det verkar bara som det är en större park där inne. Stort är det verkligen. Jag vet inte hur stor ytan är, men det tycks aldrig ha något slut när man går där.


 Det är som ett Skåne i miniatyr. Här finns parker, trädgårdar, naturområden, odlingar, en herrgård en stadsdel och en bondgård med djur. Fredriksdal är ensamt i Norden om att vara både ett friluftsmuseum och en landskapsbotanisk trädgård.


Stadskvarteren med affärer är öppna och det finns en gammal handelsbod där man kan köpa godis i strutar. Eftersom det var marknad var många andra hantverkare också där och visade sina varor och hur  de tillverkades.


Jag fick se fårklippning, kardning och spinning, och en bit därifrån höll en dam på att färga ullgarn med lökskal och olika slags växter.


Av rödlöksskal fick hon fram en mycket snygg grön färg. Jag tror bestämt att jag måste plocka fram min växtfärgningsbok och sätta igång. Man blir så inspirerad när man ser allt man kan göra själv. Det visades linberedning, knyppling, hur man gör borstar och mycket annat.


Det bjöds även på musik och på ett ställe var en liten dansbana uppbyggd. De dansande hade klätt sig i väldigt tjusiga gammeldags kläder.


Att spela på såg fungerade alldeles utmärkt. Mannen ackompanjerades av en dam på dragspel och det lät riktigt bra.
Nästan vid utgången träffade vi på en positivhalare som bad Rasmus om hjälp att veva positivet.

Efter nästan fyra timmars promenerande kändes det skönt att sätta sig i  bilen och åka hem. Nu snurrar det för fullt i mitt huvud av alla nya ideér jag fått. Sådana här dagar behövs lite då och då.

24 kommentarer:

 1. Godmorgon! På sådana marknader får man många måsten ifrån! Så ta det så lugnt vännen! ............Mina måsten idag är ....Jag ska snart på teatergruppen ,och sen i em är det vattengympa. Morgonkram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har så mycket jag vill göra, så jag vet inte riktigt vilket jag ska börja med.

   Radera
 2. En äkta marknad! Så fin den ser ut att ha varit. Där jag växte upp är det också mikaelimarknad varje år, fast där kallas den för Mickelsmäss. Tyvärr har den inge gemensamt med den du visar upp utan är en vanlig standardmarknad, där ståndens innehåll repeteras ett antal gånger. Positivet var roligt att se!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredriksdal är trevligt att besöka alltid. Det är så stort så man hinner inte se allt på några timmar. Jag har nära dit så det är inga problem att besöka friluftsmuseet ofta.

   Radera
 3. Jamen där hade man ju velat gå omkring och njuta lite.
  Tur också att ni hade så fint väder.
  Gillade också dom vackra växtfärgade garnen. Snyggt.

  Ha en finfin måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så roligt för de försöker bevara allt gammalt så mycket som går. De har gamla svenska djurarter som knappast finns mer, håller liv i gamla hantverk och anordnar kurser. De tar gärna emot skolklasser och har då en personal som undervisar barnen. De får lära sig många gamla tekniker och det är väldigt populärt.

   Radera
 4. Roligt med höstmarknader! Jag blir också sugen att färga garn, när jag ser de vackra garnerna som hänger på tork. För många år sedan var jag en helg och färgade garn och fick just så där vackra färger.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att prova på olika saker. Garnfärgning är spännande både när man samlar in växterna och sen vid färgningen.

   Radera
 5. Måste ha varit oerhört roligt för Rasmus att få vara med och se hur man tillverkar olika saker. Jag tycker också sånt är väldigt roligt - vi brukar få se det när det är Söderköpings Gästabud.
  Jättehärliga bilder du har tagit - garnhärvorna gläder en amatörkonstnärssjäl...
  Kram från Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns så ororligt mycket att titta på och jag blev intresserad av en del nya saker, som jag aldrig ens funderat över tidigare.

   Radera
 6. Så mysigt det ser ut! Gillar sådana där evenemang :D

  Ha en finfin dag!
  //Linda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också om att få se och lära lite om hamla hantverk. Dessutom var det toppenväder, så det kunde inte bli en bättre utflyktsdag.

   Radera
 7. Visst är det trevligt att gå in på Fredriksdal :) Jag är uppvuxen där och vi hade alla våra skolavslutningar inne på teatern!
  Och Mikaeli marknaden är rolig att besöka, både för vuxna och barn!
  Ha en fin dag
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag inte att det hållits skolavslutningar där. Det måste ha varit festligt.

   Radera
 8. Vilken jättefin anläggning, och så kul med en "riktig" marknad
  istället för allt det vanliga komersiella skräp man är van vid.
  Gillar hönsen och grisen plus positivhalaren. :)

  Ruth i Virginia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar också den här sortens marknader. Det är lite mer rejäla grejer som visas och inte bara slit och släng-prylar.

   Radera
 9. Mycket roligt att bese på Fredriksdals friluftsmuseum. Positivhalaren är en favorit.
  "Min far han spelte posi.posi-positiv
  Grevinnan hon var nega-nega-negativ"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Den ramsan har jag aldrig hört förut. Fredriksdal är ett mycket trevligt ställe att besöka.

   Radera
 10. Det är trevligt med en sån där genuin marknad som är befriad från krimskrams.
  Det där växtfärgade garnet är hur vackert som helst.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garnet var också min favorit. Underligt att det kan bli så fina färger av bara ogräs och skräp egentligen.

   Radera
 11. Oh, där hade jag varit i mitt esse, jag älskar gammeldags marknader. Jag var på marknad i helgen, men dessvärre en vanlig tråkig marknad med bjäfs och krafs och inget vettigt att ha.
  Det som här kallas skördemarknader består av några trötta morötter och lökar, helt bedrövligt
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här marknaden var verkligen toppen.

   Radera
 12. Ååh... så trevligt det ser ut! Där hade jag gärna strosat runt... älskar att se hur man levde förr... gammalt hantverk är såå roligt att titta på.
  Fina garner... jag har aldrig växtfärgat, men svampfärgat har jag gjort. Riktigt kul! Men eftersom jag inte varken stickar eller väver så gav jag bort allt... både grytor och svamp och allt färdigt garn också :)

  SvaraRadera
 13. Kul med dessa marknader och att få lite inspiration och se allt vackert de tillverkar.

  SvaraRadera