onsdag 24 september 2014

Utestädning


När jag vaknade i går morse var det bara 3 plusgrader och det såg inte alls inbjudande ut för en trädgårdsdag. Men efter en lång frukost med kaffedrickning, tidningsläsning och bloggkoll så började solen så smått titta fram. Det var verkligen nödvändigt att ta sig ut bland ogräset. På vissa ställen hade man behövt en machete för att kunna ta sig fram. Kändes nästan lite exotiskt. TV brukar visa naturprogram från djunglar och regnskogar och annat outforskat och hade det inte varit så förbenat kallt skulle man kunnat tro att man hamnat på ett liknande ställe.

Först och främst var det en del buskar som växt hej vilt i sommar och de måste jag klippa in lite, annars tar de över hela trädgården. Vi måste bli bättre på att hålla en normal höjd och bredd på träd och buskar, så vi slipper att dra upp och plantera nytt ännu en gång. Växterna trivs väldigt bra i vår trädgård, och det är säkerligen jordens förtjänst. Vi kan inte själva skryta med att vara så energiska med gödning och annat pyssel.

Man blir lite uppiggad när man ser att det fortfarande lyser färgglatt av olika blommor. En del sorter har blommat hela sommaren och fortsätter glatt in på höstkanten.Doftviolen och Brinnande kärlek, tror jag den heter, har blommat sen tidigt på sommaren och kämpar fortfarande på.
Den här sommardahlian som är nästan omringad av lavendel har nog ingen större koll på årstiderna.


Det är härligt att komma ut i trädgården och direkt få syn på den här soliga blomsamlingen.


Fåglarna har sin matplats utanför mitt köksfönster och det är inte långt från altanen. Antagligen är det de som har sett till att det växt upp en sån här ståtlig växt. Jag hittade ett par till i närheten. Det är väl tveksamt om det kommer att bli en solros som de kan knapra på, innan frosten tar död på den. 


Något jag är riktigt stolt över är den här pelargonian som står på yttertrappan. Jag planterade den innan påsk i år och den har bara blommat och blommat hela sommaren. Just nu är det 7 utslagna blomklasar på den och 7 som står på tur att slå ut. Det skulle varit kul att veta hur många klasar det egentligen varit på den. 

32 kommentarer:

 1. Ja, det har varit ett par riktiga höstdagar nu. Men härligt att få se dina vackra blommor. Hoppas de står sig länge än och att frosten blir borta ett bra tag till....
  Idag skiner solen :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har inte kommit till Åstorp än.

   Radera
 2. Så fint det ännu blommar i din trädgård!
  Den där pelargonian är verkligen imponerande. Mina blommar ännu de också, men inte så rikligt längre och ett par stycken har blivit röda och fula i bladen. Det är nog dags att ta in dem nu ser det ut som.
  Ha det så gott!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur länge jag vågar låta pelargonian stå ute över natten. Det blir kallare och kallare.

   Radera
 3. Jag fnissade glatt, en djungel hos dig, hi hi . . . du är för rolig, men du kanske kände det så, *fniss*
  Oj vad det blommar, men du bor ju i Skåne, där är det 'utlandet' för mig, hi hi . . .
  Fy vi fick rejäl frostnatt - 2 gr, vitt på backen, hänga skynken på alla dahlior är jobbigt och trist.
  Snart är det, eller det är slut med sommaren, kylan kryper in och vinter kläderna åker fram, blä . . .
  Vilket häftigt namn på en blomma 'brinnande kärlek', ska kolla upp den, vill också ha en brinnande kärlek.
  Må så gott/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har blivit rejält omslag i vädret. Man springer inte längre ut i trädgården utan att plocka på sig lite varmare kläder.

   Radera
 4. Igår var det ruggigt kallt, idag lite mildare men regn. Inget kul. Gillar din sommardahlia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Idag har vi perfekt trädgårdsväder. 15 grader och inget regn. Kan inte bli bättre en höstdag.

   Radera
 5. Det blommar på bra hos dej!........ Det tog tid ,men nu är jag frisk i foten ! Man ska inte förakta de gamla huskurerna .Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns lite lättare att jobba i trädgården när man är omgiven av lite färg.

   Radera
 6. Oj var det så kallt. Det tror jag inte det var här. Men blött har det varit hela dagen. Fina färgklickar hos dig fortfarande. Fortsätt med röjet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ganska blött här med, men det betyder ju också att det är lätt att dra upp ogräset. Det är så mycket så jag får luka för hand först innan jag hackar i rabatterna.

   Radera
 7. För en som har väldigt få blommor och buskar i sin trädgård är det väldigt roligt att se så vackra bilder. Det enda som växer så det knakar är vårt lilla vinträd som klänger på söderväggen. Det är fullt med vindruvor i år så förhoppningsvis har småfåglarna mat ganska länge...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill så gärna ha en vinranka som slingrar sig i taket på altanen. Får nog se tlll att det blir planterat en vinranka till våren.

   Radera
 8. Du har fortfarande mycket blommor hos dig... härligt!
  Här har vi haft både frost, sol och regn den här veckan. Just nu är det 9 plusgrader, mulet men uppehåll, så det får nog bli en städdag i trädgården... har en del blomsterlökar som ska ner också...
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig regnar det idag, så det blir inget trädgårdsjobb för mig.

   Radera
 9. Hej du,,Blomsterlandet,,du verkar bo mitt i..Fina bilder på fina växter..Haé Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det är nog på sluttampen nu misstänker jag.

   Radera
 10. Härliga bilder, gillar speciellt färgen på dina dahlior. Här hade vi regn hela dagen igår, lite bättre väder idag tack och lov.
  Ha en fin dag!
  Kram/Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Väldigt skiftande väder här med. Jag får hålla mig till att tukta buskar, för jorden är så blöt så det går inte att göra något i rabatterna.

   Radera
 11. Underbart med alla blommor!
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gäller att ta vara på all färgprakt, för snart är alla perenner vissna.

   Radera
 12. Du har mycke blommor som fortfarande blommar fint . Så roligt. Hos mig är allt brunt och vi ska ta bort dem till helgen.
  Ja buskar och träd gäller det få bukt på. Man får hålla efter. Bäst det.
  Ha en JÄTTEFIN fredag nu.
  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har en del perenner som blommar långt in på hösten, och det är kul att vara ute och jobba när allt inte bara är brunt och visset.

   Radera
 13. Tre plusgrader var verkligen ingen värme men kommer solen fram blir det ju genast litet varmare.
  Vilken vacker pelargon du har. Förstår att du är stolt över den. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir tack och lov varmare uppåt dagen, men ingen värmebölja. Det ska bli så spännande att se hur länge den håller på att blomma.

   Radera
 14. Jaha. den hette Brinnande kärlek, blomman jag hade i en samplantering med minipetunia-häng på min terass. Båda är vissna nu.
  Visst är det kul med barnbarn! Vi är nu på väg att passa våra barnbarn hela helgen, medan föräldrarna är på hummerfest i Bohuslän. Lite lugnare schema under helgerna. Men jag vet att det finns en del aktiviteter i kväll och imorgon. På söndag får dom följa med oss, då ska vi på exkursion.
  Kram Karin
  PS Fika är viktigt, och jag har inte hunnit baka, så jag har handlat gofika för några dagar fram, som jag har med.

  SvaraRadera
 15. Fina blommor du har i din trädgård. Pelargoner är verkligen tacksamma och jag gillar dem och har flera mindre på gång, men ingen så stor som din. Men nästa år hoppas jag mina vuxit till sig och blommar lika rikligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hör inte till vanligheterna att mina blommor blir så stora.

   Radera