torsdag 11 september 2014

Den som spar han harNär jag var barn fick jag en spargris i present. Det var en trind grisskär liten nasse med en fyrklöver bak örat. Det fanns inget hål med ett lock i botten, så de pengar som lades i fick stanna kvar tills den var full. Men det finns lösningar på allt. Med hjälp av en kniv gick det att pilla ut mynt från den smala springan i ryggen. Hålet blev ganska stort med tiden. Till sist "tappade" jag grisen i golvet och den gick i så många bitar att det var helt omöjligt att laga den. Den här lille nassen finns alltså inte mer, men jag har kvar min fars gamla pengaskrin, som han använde i många år. Det är en plåtlåda som har en lös insats bestånde av två fack med lock över. I de här små facken förvarade far mynt och i det stora la han sedlar. Jag har det mest till att samla olika småprylar i. Det finns alltid sånt som inte direkt passar att ha någon annanstans och då är en sån här extra låda perfekt.

(bild lånad från nätet)

I skolan sparade vi också. Det var en stor trälåda med små fack......ett fack för varje elev. En gång i veckan var det "spardag" och då fick alla som hade pengar med sig gå fram till fröken och lägga i sina pengar. Så hemskt det måste ha känts för de barn som aldrig kunde ha pengar med sig till skolan. Tack och lov så slutade skolsparandet så småningom.

(bild lånad från nätet)

Jag minns även en sparbössa som jag fick från banken. Det var en tung sak. Här fanns en lucka i botten, men man var tvungen att gå till banken för att få den öppnad. Då blev det ju automatiskt också att pengarna sattes in där. Nu vill inte banken ha hand om kontanter längre så att spara i sparbössor borde ju egentligen vara något som var helt förlegat. Men jag tror faktiskt aldrig att det blir det. Det går fortfarande inte att använda Visakortet överallt så det skadar inte att ha lite kontanter hemma. Dessutom är det ganska kul att se hur pengahögen växer. Den chansen har man aldrig med ett bankkort. Det är lika litet och platt om det är värt mycket eller litet pengar.


Det finns så många annorlunda och kul sparbössor idag. De kan se ut i stort sett hur som helt. När jag var och hälsade på Daniel köpte jag en ny sparbössa, som ser ut som ett jättestort läppstift. Pengarna jag lägger däri används inte enbart till smink eftersom jag tycker det räcker så bra med min naturliga skönhet. I stället används det som hamnar i den sparbössan till saker jag blir glad av, som teaterresor och andra småutflykter.


23 kommentarer:

 1. Sån grön sparbössa hade jag,undrar var den är??.Läppstiftsbössan tycker jag är cool!! ........Ja du har så rätt att vänner är guld värda. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland har jag sett gamla sparbössor på loppisar, och då blir man lite nostalgisk.

   Radera
 2. Vad kul att du har bevarat din fars gamla sparskrin. Och läppstiftet tyckte jag var jättefint....Men det där med spardagen i skolan var ju för hemsk. Fanns ju säkert alltid någon elev som inte hade råd :(
  Ha en bra torsdag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det var verkligen till att peka ut de som inte hade så bra ekonomiskt. Tur att det inte finns kvar.

   Radera
 3. Kul inlägg ! Undrar just vart de tagit vägen, grisen och min röda sparbössa. För jag hade en sådan som du beskriver , gris med fyrklöver vid örat och en från banken. Jag var otroligt bra på att plock ur pengar med hjälp av en bordskniv kommer jag ihåg...../M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget var omöjligt om man ville tömma grisen ibland.

   Radera
 4. Ett sånt där sparskrin finns det på Stenstugu också, men jag vet inte var det kommit ifrån., men jag minns en sparbössa från söndagsskolan, där en liten negerflicka (man sa neger på den tiden) dansade för oss (eller bugade sig, jag kommer inte riktigt ihåg) när vi la i slantar i den. Den hade nog blivit ett ramaskri idag.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade det alldeles säkert blivit, men man måste sätta in det i sammanhanget. Det var helt annorlunda förr. I stället för att irritera sig och lägga energi på sånt som fanns då, tycker jag det hade varit bättre att jobba mer intensivt för att ändra hur det är nu.

   Radera
 5. Vilket fint skrin att ha sina pengar eller annat i...
  Minns min gamla spargris... och hur jag pillade ut pengar... och den"riktiga" sparbössan som bara kunde öppnas på banken. Sådan finns väl inte längre - de flesta banker vill ju inte hantera pengar... så konstigt det har blivit...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lite underligt att inte banken är intresserad av pengar. Det är ju det som är huvudsyftet med en bank. Så långe samhället inte är helt kontantlöst borde de ta emot mynt och sedlar.

   Radera
 6. Kul att du fortfarande sparar småpengar i en spargris. Det blir ju en del pengar i slutändan som man inte tänker på. Minns själv hur spännande man tyckte det var som barn att sitta och räkna småpengarna och se hur spargrisen (i mitt fall en söt elefant) blev allt fetare. Samma känsla får man inte av att titta på några siffror på ett konto!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så overkligt med ett kontoutdrag. Pengarna kunde man ta och känna på.

   Radera
 7. den som spar han har, säger man, haha....!
  är du en som sparar ? för man säger att en sparsam väljer en lösaktig partner,
  och så är det hemma hos oss !
  jag sparar och "gubben" slösar, alltså jag är mera ekonomisk.

  kram och ha en skön helg !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är nog lika ekonomiska båda två, men det hindrar oss inte från att unna oss det vi gillar.

   Radera
 8. Sparbössor finns det i dessa yttersta tider? I skolan sparade vi 5 öre eller vad det kunde vara varje lördag. Gick i skolan på lördagar. Länge sedan. Jisse.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gick också i skolan på lördagar. Minns inte när det blev ändrat.

   Radera
 9. Tänk att jag inte minns om jag hade en sparbössa av något slag men brorsans kommer jag ihåg, en stor gris som mycket riktigt plockades på mynt med hjälp av en kniv:)
  Barnbarnen har en lång rad med flodhästar, grisar och andra djur som samlar upp mynt från far och morföräldrarnas börsar och plånböcker. Det händer att jag växlar till mindre slantar bara för att den allra yngsta tycker att det är så kul att lägga in slantarna i flodhästen.

  Kram
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hörs så kul när det skarmlar i sparbössan. Kreditkortet säger inte ett ljud.

   Radera
 10. Wooow en sparbössa som ser ut som ett läppstift vore nåt för mig det. Jag som aldrig går utan läppstift haha.
  Önskar dig en riktig fin och vacker solig helg.
  Kramkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett rejält stort "läppstift", så det räcker länge.

   Radera
 11. Kul minnen. En del av dem delar jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir lite nostalgisk när man ser vissa saker.

   Radera
 12. studied the info on this site lots, planning to take the leap soon and get a steam shower cabin, very likely
  after the holidays

  my web blog: steam sauna shower units

  SvaraRadera