söndag 31 augusti 2014

Min älsklingsfärgNu är det alltså dags för min orange vecka. När man blandade vattenfärger som barn så var det så enkelt, för då tog man bara lite rött och lite gult och så var det klart. Ordet orange kommer egentligen från franskans ord för apelsin, orange. Det äldre svenska namnet är brandgul, men visst låter orange mycket bättre.


Orange är en starkt lysande färg. Därför används den till koner som man sätter ut vid vägarbeten och de som jobbar där är ofta klädda i orange. Men det hindrar ändå inte en del från att susa förbi jobbarna i raketfart. Konstigt att de kan stå emot vinddraget som blir.

Färgen associeras med glädje, solsken, entusiasm, lycka, kreativitet, beslutsamhet och uppmuntran bland mycket annat. Det låter väldigt positivt och jag tycker det stämmer in på pricken. Orange är en glad färg.

Orange är Nederländernas nationalfärg. Kulören som nationalfärg går tillbaka till tiden för landets självständighetskrig. Kung Vilhelm I av Oranien ledde kampen för nationell frihet för Nederländerna på 1500-talet. Deras fotbollslandslag har orange matchklädsel och det gjorde att jag blev väldigt intresserad av fotboll helt plötsligt...åtminstone en del matcher under senaste VM. Jag har t.o.m. fått en del fotbollskort av Rasmus. - "Du vill klart bara ha spelare som är klädda i orange," sa han. Givetvis! Nu är det säkert inga toppspelare jag har fått kort på, för jag gissar att de behåller han själv.16 kommentarer:

 1. Tack för informationen om den orangea färgen :) Och idag behövdes verkligen din glada färgklick. Här verkar det som hösten kommit. Ösregn och grå himmel!
  Ha en fin söndag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar ändå som om sommaren är slut för i år.

   Radera
 2. På 70talet tapserade jag vårt sovrum orange.......Om jag får ett bra tips på energi så lovar jag att meddela dej Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När vi byggde vårt hus på 70-talet tapetserade vi hallen i orange. En riktig välkomstfärg.

   Radera
 3. Orange -- brandgul är också en färg jag gillar. Jag har massor av det i trädgården bl.an. ringblommorna.
  Nu har jag börjat ta fröer av dem till nästa säsong, de finns i överflöd nu.

  På 70-talet var köket i orange och brunt, jisses . . . men det var högsta mode.

  Trevlig söndag/ Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle nog inte kunna tänka mig att ha så mycket orange i inredningen som man hade på 70-talet, men lite orange här och där piggar alltid upp.

   Radera
 4. Trodde det skulle bli orange växter, inte fotbollsspelare. Så fel jag hade. Orange blommor med måtta tycker jag om. Men något orange plagg har jag nog aldrig haft.
  Men visst hade man mycket orange och brunt i sitt hem i början. Det var så mysigt, tyckte man.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man ändrar smak med åren har jag märkt, men något som aldrig ändrats är min fascination av orange i alla nyanser. Jag har kanske inte lika mycket orange kläder nu som tidigare. Det blir mer åt aprikoshållet......men det är nästan orange, tycker jag.

   Radera
 5. Jag såg så vackert orangea blodriskor idag och då tänkte jag på dig!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var omtänksamt av dig. Att hitta svamp är jag väldigt dålig på.

   Radera
 6. Visst är orange en glad färg... och uppiggande! Kul att du är igång med ditt färgtema :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det är en färg som höjer humöret.

   Radera
 7. Orange är vackert och en pigg färg. Tillhör inte riktigt mina favoriter ändå... Men håller sig strax i utkanten av favoriterna... tillhör absolut dem jag gillar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orange är kanske en sån färg som man antingen älskar eller hatar.

   Radera
 8. Det kanske skulle vara kul för dig att vara med på vårt lördagstema där vi skriver - några stycken - om samma tema varje lördag, eller när vi har tid. Ibland har vi just haft en färg. Det kommer att stå på min bloggsida vilka som är med och vilket tema vi har i veckan. En av oss är "värdinna" varje månad och hittar på rubriker till temat.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter väldigt intressant. Jag ska kolla i din blogg.

   Radera