fredag 15 augusti 2014

Känsliga tåg


Tågen är ofta försenade under vintertid. Det är kanske inte så konstigt med tanke på snö som kan strula till det. Men när jag tänker tillbaka på när jag var barn, så var det nästan aldrig tal om förseningar.Tågen gick punktligt året om och dessutom ofta och stannade på alla tänkbara stationer. Då var det många som åkte med och underhållet av spår och tåg var kanske bättre, inte vet jag.

Numera är det förseningar året om. Idag läste jag att förklaringen på sommarens förseningar var den extrema värmen. Är det tro ett skämt? Tåler inte tågen eller spåren sol och värme heller? Vad ska vi då med tåg till? På hösten är det problem med nerfallna löv. Finns det inte någonting på våren också som kan sätta stopp för tågtrafiken? Vädret har varit i stort sett likadant i alla tider och dessa problemen har inte blivit aktuella förrän på senare tid, så jag tycker inte man ska skylla på vädret. Felet måste ligga någon annanstans.

Om jag tar färjan över till Helsingör, så är jag parallellt med Skåne. Då borde vi ha samma slags väder. Men det konstiga är, att i Danmark går tågen till t.ex. Köpenhamn var 20:e minut och jag kan inte minnas att de varit försenade någon gång. Det har säkert hänt, men det hör då inte till vanligheterna. Vad kan detta bero på, tro? De ansvariga för tågtrafiken i Sverige borde kanske göra ett studiebesök där.


17 kommentarer:

 1. Vi sätter in de gamla tågen igen!!!....................Hmm???... vilken fönstermålning tänker du på? Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den som man brukar göra med barn. Det finns speciella fönstermålningsfärger. Riktigt kul att göra.

   Radera
 2. Tacka vet jag de gamla hederliga tågen som min pappa brukade köra. Fast det fanns solkurvor på den tiden också. Helgkram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det fanns säkert problem då med, men som barn bekymrade man sig inte så mycket.

   Radera
 3. Litet konstigt är det allt. Jag är egentligen inte så insatt.
  Tycker du så små söta paddor kan vara äckliga också? De stora vårtiga som plaskar fram, det kan jag förstå. Önskar di en fin paddfri helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ovanstående ska vara min kommentar.

   Radera
  2. Jag får rysningar bara jag ser nåt krälande på bild. Finns det verkligen söta paddor? Du är en stor djurvän.

   Radera
 4. Vi har inte tåg alls på vår lilla ö, men när jag får tillfälle till det så åker jag gärna tåg, oftast i Sverige. Det är väl lite så att allt som tillverkas i dagsläget inte är lika tåligt som det var förr, då de mesta var mera gediget. Nu skulle tågen och attiraljerna för allt som därtill hörer, kosta för mycket. Läste om det någonstans....Allt styrs av kortsiktig framförhållning ekonomiskt sett.
  Så är det med mycket inom teknik och liknande...tänk bara på hur en symaskin höll förr...de gick ju aldrig sönder men när elektroniken kom med i sammanhanget så blev allt så känsligt...
  Ha en fin helg Gunnel!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du slog nog huvudet på spiken. Elektroniken är väl bra, men gamla tiders uppfinningar och tillverkningsmetoder står sig ganska bra ändå.

   Radera
 5. Jag tycker också det har blivit jättekonstigt med tågen. Det står ju ofta i tidningen om förseningarna och vad det eventuellt kan bero på......Och vadå, försening pga värmen?? Ja, det är galet :( Och som barn åkte jag mycket tåg och jag minns aldrig att de blev inställda eller försenade....
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag åker mest tåg i Danmark numera. Det är så enkelt att ta sig till Köpenhamn på det sättet.

   Radera
 6. När tågen är så söta som de du visar, så får de vara hur försenade de vill för mig:)
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, Thomaståget väntar man gärna på.

   Radera
 7. Visst är det märkligt att tågen inte tycks kunna hålla tidtabellen numera i Sverige.
  Eftersatt underhåll?
  Vi åkte ofta tåg när jag var barn - både lokalt och till Småland där vi hade släkt.
  Här i Kalifornien tar nog våra tåg priset dock - Amtrakstationen söder om Weed (i staden Dusnmuir) har till och med en skylt som säger att tågen aldrig går i tid. Jag åkte tåg en gång och det var 10 timmar försenat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Milda makter! Där kan man tala om förseningar som heter duga.

   Radera
 8. Jag åker alltid Swebus - men det är ju inte så långt från Söderköping till Stockholm. Bussarna kommer alltid i tid! Tåg har jag inte åkt på 25 år...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. För min del blir det mest bil eftersom bussförbindelserna här är mycket dåliga.

   Radera