onsdag 27 augusti 2014

Vad tiden går fortI morse när jag läste tidningen blev jag åter påmind om hur fort tiden går. Det stod nämligen att läsa om La Tomatina, tomatfestivalen i Brunol i Spanien. Jag skrev om den i fjor, men hade totalt glömt bort det. Givetvis tycker jag det är precis lika korkat i år som alla andra år. Vi har ett antal tomatplantor i trädgården, som vi är väldigt stolta över. Inte katten börjar Göran och jag att kasta tomater på varandra även om det ibland blir väldigt många. De går ju att använda till så mycket. Egentligen skulle jag vilja plocka många gröna tomater och göra marmelad av, för det är jättegott.

Det här väldigt konstiga firandet i Spanien äger alltid rum sista onsdagen i augusti. Det startade redan 1945 med att några ungdomar började kasta tomater på varandra. Tydligen har många tyckt att det var enormt kul. Jag kan inte hitta nån annan förklaring. Om man då tänker på att de som var med och startade "kriget" var tonåringar, så bör de nu vara över 80 år. Har de samma acceptans för dagens "hyss", eller de lider av dåligt minne? Detta påhitt skadar kanske inte så många, men jag tycker det verkar helt förståndsbefriat att behandla mat på det här sättet.

24 kommentarer:

 1. Hej! Är inte stormförtjust i tomater men håller fullständigt med dig. Korkat.Liksom tjurfäktning.

  SvaraRadera
 2. nej, det skulle jag inte heller göra, att börja kasta tomater ! jag har för svårt att kasta mat
  överhuvudtaget !
  ha det gott Gunnel, kram !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns så mycket onödigt man kan kasta i stället.

   Radera
 3. Det finns mycket annat onödigt man kan kasta på varandra om man nu ska kasta något på varandra. Det enda förmildrande i tomatkastningen är att den är bättre än den tragiska tjurfäktningen som blott och bart är ett enda stort djurplågeri. Ofattbart helt enkelt.
  Må det falla snö på dem som vill kasta...då kan de ha snöbollskrig!

  Karinkram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att tjurfäktning är mycket värre....rena djurplågeriet. Vilken bra idé att önska snö! Hoppas det slår in.

   Radera
 4. Beautifull tomatoes, greeting from Belgium

  SvaraRadera
 5. Tur att det inte är ägg....
  Finas mammis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade kanske blivit aningen kletigare.

   Radera
 6. Inte klokt att kasta mat på varandra när så många svälter! .....Den inre skönheten är vackrast! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte heller meningen med det hela.

   Radera
 7. Jag läste också det och tänkte också - vad dumt! Aldrig i livet skulle jag slänga tomater, även om jag hade i mängder. Trevlig helg med kanske litet tomatsoppa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tomatsoppa är en delikatess tycker jag.

   Radera
 8. Ja mycket tokigheter finns det. Tänker på såna där ät-tävlingar där deltagarna ska proppa i sig så mycket mat som möjligt och där det förekommit dödsfall. De där festivaltomaterna är inte vanliga mat-tomater utan betydligt billigare som odlas enbart för festivalen. Kan tänka mig att festivalen genererar en hel del intäkter från turister i stället. Knasigt dock att läsa om för oss som inte vill slänga ens de minsta tomaterna som vi lyckats odla. Nu kan jag knappt släppa tanken på att ta mig ut till kolonilotten och se hur tomaterna mår. Tio dagar sen jag var dit senast och mycket kan ha hänt efter allt oväder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ät-tävlingar är lika idiotiskt. Det måste väl räcka att äta tills man blir mätt....när det finns så många andra som aldrig kan göra det. Jag skulle inte betala en krona för att få vara med på den där tomatfestivalen. Varför inte ha en gyttjefestival där i stället? Det måste vara billigare att fixa till och precis lika geggigt och äckligt.

   Radera
 9. Ja, jag tycker också det är helt sjukt att man kastar tomater på varandra. Har aldrig förstått det roliga i det!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår inte hur det kan anses kul.

   Radera
 10. Om jag nu mot all förmodan skulle lyckas odla några ätliga tomater så inte skulle jag frestas att slänga dem på någon. Hemodlade smakar ju så gudomligt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Solmogna hemmaodlade tomater är det godaste som finns.

   Radera
 11. Kasta tomater är helkorkat... liksom pajkastning... och tårtkastning... bara fjantigt tycker jag.

  SvaraRadera
 12. Ut i svampskogen! Brandgula (sa jag också, då förr) kantareller, blodriskor, tegelkremlor och aspsoppar. I förbifarten kan du fotografera vackra fingersvampar mm. Orange är fint det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svamp är nåt som jag aldrig lyckas hitta när jag går i skogen.

   Radera