onsdag 21 augusti 2013

Fortsättning på sömntemat.


En undersökning har gjorts om månen har nån inverkan på våra sömntider. Enligt experterna så hade den det. Testpersoner som sov i ett sömnlab hade svårt att somna och sov oroligt när det var fullmåne. Det stod inget om resultatet var samma för män och kvinnor, om det gav samma resultat alla fullmånekvällar hela året eller om det hade någon betydelse ifall personen i fråga var ung eller gammal. Detta är inget som jag har läst i nån vetenskaplig tidskrift utan i dagens tidning, så man får väl ta det med en nypa salt.

Reportern hade intervjuat en del "folk på stan" och de dömde ut undersökningen helt. De trodde inte för ett ögonblick på att det stämde. Jag är beredd att hålla med dem. Jag har stora sömnproblem och har haft sen jag var liten. Att jag är kvälls eller nattmänniska beror ju till stor del på att jag har svårt att sova eller rättare sagt somna. När jag var yngre fick jag insomningstabletter, som inte hjälpte ett skvatt. I stället för att då ligga och vända och vrida mig i sängen som en orm så tycker jag det är bättre att gå upp och göra något vettigt. Vad som är vettigt kan klart variera från natt till natt. Detta har absolut inget samband med om det är fullmåne eller inte.

Jag skulle kunna tänka mig att extraknäcka som försökskanin. Vilken lyxtillvaro att bara ligga i sängen och försöka sova. Ibland kanske man kunde ta "jobbet" med sig hem och sova i sin egen säng. Det lutar åt att jag kommer till att kika i Arbetsförmedlingens lista över lediga jobb. Pensionen kan behöva drygas ut ibland så det finns utrymme för att göra lite kul saker.


20 kommentarer:

 1. Personligen tror jag att det kan ha betydelse. Månen påverkar ju allt levande, t.ex. ebb och flod. Men sedan tror jag att man påverkas olika utgående ifrån hur man själv är i skick, hur "vätskorna" är i skick. Ibland vaknar jag av att månen lyser, blir smått mångalen, men det finns månnätter som jag sover som en död också. Det kan till och med gå många månvarv utan att jag berörs...och vanligtvis så sover jag när jag sover, vaknar sällan
  Men jag kommer gärna med dig och är försökskanin, vetenskapen behöver hjälp på traven. Månne vi får sova i samma rum i såfall?

  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade varit kul! Fast då hade vi kanske haft så mycket att prata om så vi glömt att vi egentligen var där för att "jobba".

   Radera
 2. Tror du det ingår fria morötter också? Jag hänger på. Det som stämmer är i alla fall ljuset. En fullmåne lyser extra bra. Det är svårare att sova under sommaren. Där kommer även värme in i handlingen och att man lätt vänder på dygnet.
  Jag tycker det är bra att du går upp och gör något vettigt. Som att skriva blogg. För det är du en baddare på. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste utnyttja tiden maximalt. Fria morötter????? Äter du på natten? Jag har hört talas om nattamat, men jag trodde det var nåt mer onyttigt eftersom alla dietister varnar för det.

   Radera
 3. jag vet inte riktigt vad jag ska tro, jag sover så olika, ibland kan jag helt inte sova och då spelar det inte någon roll hur månen är, och ibland sover jag som en stock även om det är fullmåne, så......
  kramar

  SvaraRadera
 4. Jag är ett levande exempel på månens inverkan på oss Varul....Människor:)
  Ligger alltid klarvaken två nätter i samband med fullmåne. Sover annars som ett litet lamm.....Men klart man ska göra något nyttigt då. Som att plocka ögonbrynen tillexempel. Det brukar behövas;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha! Kan tänka mig att varulvar behöver plocka ögonbrynen ibland.

   Radera
 5. Även jag skulle kunna tänka mig att vara testperson. Fast jag ska erkänna att det blivit bättre sedan jag gick i pension. Det har ju mindre betydelse nu också - om man sover eller ej menar jag. Fast det är lika tråkigt att inte kunna sova.
  Tyvärr går jag inte upp o gör vettiga saker, vilket hade varit bra. Tänk vad man skulle hunnit med!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja vettigt och vettigt....ibland tittar jag på deckare. Men det går nog in under kategorin vettigt.

   Radera
 6. Jag är lite kluven i frågan men tror att jag till viss del påverkas. Vaknade inatt vid tretiden och det var mörkt men molmfritt och den allra vackrast fullmåne lyste däruppe....

  SvaraRadera
  Svar
  1. I natt har jag sovit som en gris. Hade ingen aning om att det var fullmånedags.

   Radera
 7. Jag har alltid haft en väldigt bra sömn, men nu är det lite sämre med det. Jag tror att det är något av pillrena jag tar som stör balansen. Det kanske hör åldern till också!
  Det där med månen tror jag inte så mycket på. Möjligen blir man störd av att det är ljusare än vanligt.

  Ha en skön dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig att mediciner kan ha viss inverkan. Åldern spelar inte nån roll i mitt fall. Har sovit lika dåligt alltid.

   Radera
 8. Jag har också såna nätter som du. man snor runt i sängen som en propeller..Jag går upp och sätter mej vid datorn.SV:Så bra att jag kunde ge dej lite "massage" Ha en bra fortsättning på dagen. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. När man roterat tillräckligt många varv i sängen så man är invirad i lakanet och liknar en kåldolme är det dags att gå upp.

   Radera
 9. Ibland verkar det som om jag sover extra dåligt när det är fullmåne och även om det är nymåne
  tror nog att det har en viss påverkan.
  Jag har också stora sömnproblem
  hade det inte som yngre, utan de har uppstått de senare åren..
  och ja, istället för att sömnlös ligga och vrida sig så är det bättre att gå upp och göra något
  och sedan försöka sova igen
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ganska vanligt att ha sömnsvårigheter. Undras om det var likadant längre tillbaka i tiden eller det är all stress och jäkt som är boven i dramat.

   Radera
  2. Hm... vad hände nu då? Hade skrivit en kommentar... poff, så försvann den... gör ett nytt försök :)
   Nu har jag hunnit ifatt, förstår inte att dagarna går så fort!
   Fullmåne eller inte - sova eller inte... jag sover lika bra, eller lika dåligt oberoende av hur månen står, men gubben min, han kan inte sova när det är fullmåne. Jag behöver inte kolla i almanackan - Lasse sover = ej fullmåne - Lasse vaken = fullmåne!
   Ha det gott!
   Kram

   Radera
 10. Blogspot har strulat ett bra tag nu så det är inte så konstigt. Så lyxigt du har det som inte behöver hålla reda på när det är fullmåne.

  SvaraRadera