onsdag 16 november 2011

Rävastenen


Dagens utflykt gick till Rävastenen. Den har förts hit med ett isblock när Inlandsisen smälte bort för mer än 10000 år sen. Den här stenen har tidigare stått mer upprätt, så då måste den varit rejält hög. Under Stenåldern användes den som offerplats. Den ska ha legat mitt i en stenåldersby. Det har man kommit fram till efter att titta på hålvägar och stensamlingar runt ikring. Namnet Rävastenen kommer av att det tidigare fanns rävgryt invid stenen.


Den här stenen har i många år varit ett populärt utflyktsmål, speciellt för barn. Äldre människor berättar om hur de gick dit när de var små, och nu är dagens skolbarn flitiga besökare här. Det är en sport att klättra upp på stenen. Runt omkring finns både färdigbyggda och halvfärdiga skogskojor. Det är ju gott om byggmaterial i närheten.

Det finns många platser på åsen som har en spännande historia. Det är väl utmärkt och det står också ett litet anslag vid varje plats som berättar om den. Det är som ett stort utomhusmuseum.

9 kommentarer:

 1. Oj Det var en stor bautasten..Det var duktiga pågar och de kunde prata bra Svenska .Jag frågade om de var dom själva som hyrde hallen och det var det Så det är inget slaveri.Kram!

  SvaraRadera
 2. Det finns många jätteduktiga ungdomar oberoende av nationalitet.

  SvaraRadera
 3. Vilket härligt ställe där man kan höra historiens vingslag. Förstår att barn älskar stället. Där kan ju fantasin få flöda fritt och inte stöpas i former som det ofta görs.
  Kram på dig

  SvaraRadera
 4. Vi tog ofta naturen till hjälp när jag jobbade i skolan. Väldigt lätt att få barnen intresserade då.

  SvaraRadera
 5. Intressant och så glad man ska vara som har tillgång till så fin natur.

  Var uppe till Väla idag och körde över Ödåkra hem, där har det gjort i ordning ett vandringsområde..........
  platt och öppet!

  Ha en go kväll!

  Kram

  SvaraRadera
 6. Platt kan ju vara bekvämt...men öppet? Ska man själv fantisera vilken omgivning man vill ha?

  SvaraRadera
 7. Oj...vilken stenbumling...
  Spännande med historien om den och hur den kom dit
  Tänk om såna stenar kunde tala...vad mycket de skulle ha att berätta
  Det får mig att minnas den lilla skogen bredvid där mamma bodde, och där fanns också en stor sten, som antagligen kommit dit på samma sätt
  och vi brukade gå dit och filosofera över stenen,om tider som varit där osv. och vi tyckte det var lite speciellt att gå dit
  kram

  SvaraRadera
 8. Det är spännande med allt som fanns och hände förr i tiden.

  SvaraRadera