tisdag 8 november 2011

Många gula sidor


I Sverige har vi Gula sidorna, men i Storbrittanien har de en hel gul bok. Jag brukar titta på Engelska Trädgårdar på TV. Vilket jobb människorna där lägger ner på sina trädgårdar. Det verkar inte som de gör det för sin egen skull, utan mest för att komma med i Gula boken. En del blir väldigt besvikna när de inte blir godkända av Gulaboksrepresentanten, och kämpar på för att ha en chans året därpå. Om man nämns i den här boken betyder det att folk får komma och titta på ens trädgård mot att man betalar inträde. De ställer även upp med fikaförsäljning under visningsdagarna. Intäkterna går till välgörande ändamål, och det är ju en bra idé.

Då tycker jag det är bättre med en helt vanlig Trädgårdsrunda som vi har i Sverige. Här behövs det varken en Gul bok eller ens några Gula sidor för att det ska fungera. Trädgårdarna som visas här är oftast normala villatomter, där man kan få lite tips och inspiration till sin egen trädgård. Det tycker jag är en stor fördel. Då kan alla hitta något intressant. Det betyder inte att de svenska trädgårdarna inte skulle vara lika tjusiga som de engelska. Det är dem absolut och dessutom mycket fantasifulla. Naturligtvis finns det säkert "helt vanliga" människor i England också som tycker om trädgårdsskötsel. Det som visas på TV är givetvis de mest extrema eller "intressanta" fallen.

Igår var vi ute i trädgården och planterade de sista buskarna och lökväxterna. Nu har vi en hel lång höst och vinter framför oss då vi kan planera vad som ska göras till våren. Det brukar alltid vara många och stora förändringar som bestäms i början, men ju närmare våren man kommer desto mer krymper den här listan ihop. Vi inser då att egentligen är trädgården helt perfekt som den är. Det viktigaste är att man kan utnyttja den för fester och avkoppling. Om vi sen inte platsar i Gula Boken har inte så stor betydelse.


8 kommentarer:

 1. Jag brukar också titta på det men förstår inte varför man har sånt behov av att hamna i gula boken! Vår egen trädgårdsrunda verkar mycket sundare.Vackra blommande balkonger är också en "höjdare" Jag har en granne som varje år skapar nya saker så otroligt fint och spännande att se vad hon ska hitta på,vilka färger o.s.v Påminner mig f,resten om att jag borde fixa min egen balkong innan vintern men det får bli en annan dag för risken är nog minimal att gul-boken hälsar på,hehehehe!
  Ha en fin tisdag vännen,kram!

  SvaraRadera
 2. Vi klarar oss ganska bra utan gula böcker. Jag tycker också att den svenska varianten av Trädgårdsrunda är betydligt trevligare.

  SvaraRadera
 3. Jag har långt ifrån en perfekt trädgård... Jag känner yngre personer som jag får hjälp av med datan.. Kram!

  SvaraRadera
 4. För många människor räcker det inte att de har ett brinnande intresse för något, de måste ha bekräftelse också. Till exempel att komma med i Gula Boken.
  Jag älskar trädgårdar och fina parker. Min far arbetade på några slott och herrgårdar i Skåne och vilket arbete det lades ned på just trädgårdarna. Gratis är det att besöka dem.
  Nu är det balkong som gäller här.
  Saknar inte slitet med trädgård men planeringen och vad som kunde bli vackrare.
  Idag ska vi göra i ordning balkongen.
  Det finns mycket som man kan göra
  för att få det lite mysigt så här på höstkanten innan snön lägger sig som ett täcke över allting.
  Ha det bra.
  Kram Viola

  SvaraRadera
 5. Jag har Vrams Gunnarstorps slott alldeles runt hörnet och avenboksallén där är helt fantastisk.

  SvaraRadera
 6. Jag brukar också titta på engelska trädgårdar och förundras över hur de jobbar hårt för att komma med i Gula Boken. Det framkommer inte, men jag misstänker att det oftast är hemmafruar som har massor av tid att hålla på i sina trädgårdar efter att barnen flyttat hemifrån. För oftast är de äldre de som vill komma med och mest kvinnor.

  Det är nog inte många svenska trädgårdar som platsar i Gula Boken. Min gör det absolut inte, även om det skulle kunna gå att fixa till den så det tar 45 minuter att gå runt i den. Visst har jag en del fina växter, men den är alldeles för vildvuxen för att komma med i den boken. Skulle inte ens vilja visa upp den på en svensk trädgårdsrunda...:-)

  SvaraRadera
 7. Det viktigaste tycker jag är att man själv gillar sin trädgård. Jag skulle inte vilja ha en visningsträdgård.

  SvaraRadera
 8. Å den gula vi har här har krymt väsentligt, där hittar man inget numera.

  Gomorron på dig i grådiset!

  Kram

  SvaraRadera