fredag 25 november 2011

En köpfri dag


I morgon ska vi "fira" att det är  en Köpfri dag. Detta började i Canada för ca 10 år sen och Sverige har hakat på trenden. En enda dag är naturligtvis ingen patentmedicin, men det är i varje fall en början. Den här dagen ska få oss att tänka efter lite mer vad, var och hur vi handlar, så det blir så miljövänligt som möjligt. Däremot tror jag det är svårt att få nån större genomslagskraft när man har det på en lördag så här nära jul. Dessutom har lönen just kommit. Det är inga problem för de som är lediga, som jag t.ex. Men tänk på alla de som jobbar måndag till fredag. När jag jobbade var lördagen alltid min"handledag" för jag ville ha söndagen till att bara göra sånt jag kände för just då. Varför inte flytta den här dagen till efter Trettonhelgen i stället? Då är man så less på att handla så man stannar mer än gärna hemma, och dessutom kan nog både plånbok och VISA-kort behöva en köpfri dag efter att ha jobbat för högtryck.

17 kommentarer:

 1. Jag tycker att vi är kloka nog att tänka själva och redan gör bra val för det mesta när det gäller mat iaf..Prylar däremot skulle vi ta oss en ordentlig funderare på om vi verkligen behöver eller bara går efter skapade behov och ha-galenskap!
  Själv trotsar jag allt idag och ska försöka hitta nåt snyggt att ha på mig till jul!Men nåt fantasipris blir det...inte :-)
  Ha en skön dag vännen,kram!

  SvaraRadera
 2. Jag kan väl också tycka att det är lite väl mycket pekpinnar idag. De flesta människor är utrustade med sunt förnuft.

  SvaraRadera
 3. Jodå man kan hitta energi! Leta på!! Alltid hittar du väl något bra i dina lådor.Som en bonus så får man städat i lådorna när man letar.. Kram!

  SvaraRadera
 4. hej Gunnel !

  Idag är det Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor.

  Undrar om det fanns på den tiden som jag blev slagen av svartsjuka karljävlar.I oförstång slog de mig.Kanske jag var provocerande.Men därför behöver man väl inte slå ut tänderna på sin älskade. Nämnde det idag, då ville han inte lyssna.Han tror jag har glömt.Aldrig jag gör det.Mina fina stora framtänder.De stod ut en aning och ett mellanrum hade jag men inte så stort som på Tore Skogman. Det kan man aldrig få på en protes.Undra på att jag inte känner igen mig själv i spegeln.Har tappat ansiktsuttrycket med.

  Nu är jag van vid dom.
  Vilket öde.

  Trevlig helg och första Advent.

  Kram Mi

  SvaraRadera
 5. Hej Gunnel!

  Kul att du uppmärksammar En köpfri dag. Tanken med att ha det just imorgon är att det ska bli en större utmaning än om det var efter trettonhelgen.

  Tyvärr är det svårt att helt undvika känslan av pekpinnar eftersom vi måste hitta sätt att minska konsumtionen för miljöns skull.

  Läs gärna mer på http://enkopfridag.wordpress.com

  Trevlig helg!

  Mvh Göran Håden

  SvaraRadera
 6. Jag var här och läste ditt inlägg i förmiddags, så nu har jag varit och handlat och tror att jag ska kunna hålla mig ifrån affärerna i morgon!

  Kram och trevlig helg!

  SvaraRadera
 7. Jag har också gjort mina inköp idag.

  SvaraRadera
 8. Har aldrig riktigt fattat det här med insatser för en dag. Kan inte tänka mig att det leder till förändring i långa loppet för det är väl det som det syftar till. Blir liksom bara ett jippo och sen pang så är allt som vanligt. Nej det här tror jag inte på. Måste finnas bättre vägar att gå för att förändra
  Ha en fin kväll
  Kram

  SvaraRadera
 9. Vissa sådana här jippon kan bli ganska "tandlösa". Tanken är god, men det är nog ganska svårt att ändra folks inställning. Är säkert mycket svårt att hitta en bra metod.

  SvaraRadera
 10. Låter bra med att påminna om eftertanke när det gäller inköp. Men den här helgen är nog inte den bästa för det.

  Visst är det gosigt med en kelig katt i knä... :-)

  SvaraRadera
 11. Nej jag tror de flesta är så stressade nu, så även om de vet om det så blir det svårt att följa.

  SvaraRadera
 12. Bra idé, "köper" den rakt av!
  Önskar dig en riktigt skön fredag och ha det så gott.

  SvaraRadera
 13. Det blir nog inga affärer i morgon, möjligtvis måste morotsförrådet till hästana fyllas på, och det är ett måste.

  HA en finfin kväll!

  Kramar

  SvaraRadera
 14. bra att sådana dagar finns, men jag håller med om att det är fel dag i almenackan
  kramar

  SvaraRadera
 15. Köpfri dag? Har jag aldrig hört talas om..jag har såna dagar ganska ofta eftersom jag storhandlar...då behöver man inte handla så ofta mer än färskvaror. Ha en fin Advent. Kram

  SvaraRadera
 16. Jag känner stark sympati för köpbojkotter. Vi handlar alldeles för mycket. Nu har jag sett föreställningen Grottmannen så nu vet jag att kvinnors benägenhet att shoppa har att göra med att det var belönande för kvinnor under urtiden att samla på föda och annat. Sen har vi bara fortsatt så. ;-)

  SvaraRadera
 17. Jaså det är grottinstinkten som gör att vi shoppar? Bra att ha nåt att skylla på ha. Haha!

  SvaraRadera