onsdag 22 januari 2020

Trappa ner


Det kan ha lite olika betydelser. Jag trappar inte direkt ner just nu, för efter att julpyntet försvann började vi åter med sådant som vi sysslade med innan jul, nämligen att förenkla och förbättra saker i huset. Däremot började jag att jobba i trappan ner till källarvåningen. Det går inte bara att bomma igen den för jag har tvättrum, klädkammare och tre hobbyrum där nere. Ju äldre vi blir desto mer upptäcker vi många saker som kan göras för att förenkla tillvaron. Något som jag skulle vilja ha är en trapphiss. Visserligen är jag ganska stark men jag tycker ändå det är motigt att bära upp eller ner saker från källaren. Med en trapphiss kunde jag lagt tvätten eller vad det nu är som ska byta våning i stolen och låtit den åka ner eller upp och jag kunde bara gå bredvid som en slags ledsagare. Med tiden behöver jag kanske själv också åka med.

Igår började jag slipa de 13 trappsteg som finns där och sen ska de lackas. Därefter kommer Göran in i bilden. Han får ta hand om att lägga mattbitarna på plats. Jag köpte ett paket med färdigskurna bitar som man bara lägger på trappsteget. Det finns en klisterbaksida på dem, så inget extra lim behövs. Det lär nog dröja innan det blir en trapphiss här, för det är rena djungeln när man letar efter modeller. Men den som väntar på nåt gott.....

När man börjar på en sak så dras det ofta in mer i det hela. Efter att jag slipat och dammsugit trappan märkte jag att spaljén som vi har runt blivit väldigt dammig. Slipdammet låg som ett tunt stoft. Det blev till att plocka fram en stege och torka av alla brädorna. I och för sig skulle jag ändå storstäda de rum som omger trappuppgången, men nu blev det lite mer akut. Jag brukar alltid storstäda efter jul i stället för före.

I de rum som nu åker på storstädning kommer jag troligtvis att hitta en del detaljer som måste åtgärdas bums. Det är bättre att göra småsakerna med en gång, för risken är annars att de glöms bort....länge. Ofta är det sådant där smått som blir stora irritationsmoment.

38 kommentarer:

 1. Ja, trappor kan bli jobbiga. Minns trapporna vi hade i villan i Enebyberg och att vi ibland blev trötta på allt springande upp och ner. Vi hade källare plus två våningar så det blev mycket gående i dessa trappor.
  Kul att göra fint och visst blir det ofta så att man hittar nya projekt när man börjar.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trappor är jobbiga. Det känner jag av mer och mer.

   Radera
 2. Jag trappar ju ner yrkeslivet. Känns ok, fast lite ångestladdat också. Inför nederstatrsppsteget...
  Vi har riktig källare. Alltså inga rum som vi vistas i längre tid. Men tvättrum och duschrum finns där nere. När man var 25 och byggde huset, så tänkte man inte på att det kunde bli besvärligt. Det tänker jag på numera ... Bättre än ha byggt i ett plan ju...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett enplanshus hade givetvis varit modellen, men när man var ung tänkte man inte så långt fram. Jag tror inte du behöver känna ångest inför nedersta trappsteget. Är man frisk och har många intressen är det rena drömtillvaron.

   Radera
 3. Bra att ni håller igång!
  Vårt gamla hus har ingen källare ... och tvättstugan ligger i "Överhuset", den ena av gäststugorna - det funkar bra, men kanske skulle jag ha en lift dit :)
  Ha det gott ... och jobba inte för mycket!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tar det ganska lugnt. Du kunde kanske fixa en liten minijärnväg till tvättstugan.

   Radera
 4. Trappor blir helt klart jobbigare med åren så med facit i hand är enplanshus det bästa. Vår trappa skulle också behöva slipas och lackas men det får bli ett projekt framöver.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gick faktiskt snabbare än jag hade trott. Känns så bra för allt som blir klart. Tror inte vi kommer att bli arbetslösa, men kanske får vi mer tid över att bara slappa och njuta.

   Radera
 5. En trappa ner med väggar för tavleupphäng, det är fint det och din hängvägg och avsats är jättefin!
  Läste också ditt söndagsinlägg i MM serien din; satt som en smäck :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Tove! Rådet är kanske inte det enklaste att följa, men helt klart en fördel om man försöker.

   Radera
 6. Hos oss finns en trappa mellan våningarna. En bra markör som säger i vilket skick man är konditionsmässigt. Men så småningom måste något hända även hos oss. Åren gör sitt...oundvikligen.
  Jag imponeras över hur aktivt du och Göran förbättrar er tillvaro . Kloka är ni!
  Ha en fin dag och glöm inte att trappa ner en stund nu o då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi trappar ner ganska ofta och när vi väl är nere i källaren passar vi på att fika i ena hobbyrummet där jag har soffa och bord. Man får inte ta ut sig helt.

   Radera
 7. På Stenstugu har vi två trappor upp till övervåningen och där har jag sprungit upp och ner i över 50 år. När jag kommer dit nu, efter 8 trappfria år är det väldigt jobbigt när man ska ta sig upp till toa till exempel. Jag skulle helt klart behöva en träningstrappa!
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. En träningstrappa var en bra idé! Trappspring eller trapphasande fodrar rejäl kondition.

   Radera
 8. Bra ide om trapphiss,jag har tvättrum och gym i källaren..
  Svar...Stålfarfar var en tuff skåning som cyklade Sverige rundan när han var 65 och han blev 101 år
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Cykling är inte min favoritsport, så jag får tänka ut något annat.

   Radera
 9. Jaaadå, det där känns igen Gunnel!! Börjar man med en sak, så leder det nästan alltid till att man ser nåt annat som ska göras, ett litet moment 22 i livet ;) så det finns alltid nåt att göra....om man inte blundar ;) Ha en fin dag nu, kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hade nog varit bra om man kisade lite ibland och inte starrbligade på alla småfel....åtminstone nyttigare för blodtrycket.

   Radera
 10. Det är så med allt. Börjar man med en sak, så flyger tiden och man är någon annanstans. Eller hur? Även i datavärlden.
  Lycka till! Kram

  SvaraRadera
 11. vad snyggt och tavlorna som hänger där är verkligen läckra... Ha en riktigt fin helg nu.. kram....

  SvaraRadera
 12. Svar
  1. Det är inte så svårt och jag tycker sånt här småjobb är kul.

   Radera
 13. Trapphiss låter effektfullt och praktiskt. Jag hade säkert tagit en provtur.
  Nog stämmer det. Det letas efter en sak och plötsligt finns det mycket annat spännande som tar över "makten".
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag meddelar när den är monterad så du kan komma och testa den.

   Radera
 14. Trappa ner! Ja, betydelsen är lite dubbel. Men att förenkla när det kommer till trappor är ju värdefullt. För egen del är jag sedan många år tillbaka trapplös. Och jag har vant mig vid att just trappa ner när det gäller trappor. Tycker dina idéer är strålande och en bra början har ni fått till. Kanske kommer hissen i nästa trappsteg...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Ja, vi får hoppas på det.

   Radera
 15. Så smart av dig att alltid städa efter julen! Annars måste man ju städa två gånger - före och efter.
  Älskar att måla, men hatar förarbetet. Så sådant är jag mästare på att totalt strunta i, vilket såklart har ett (dyrt) pris. Trappor har vi inte, då vi bor i lägenhet. Tur för oss då vi inte är det minsta händiga någon av oss.

  PS. Det finns en liten ganska prisvärd slipmaskin med en sug. En kompis till mig har en sådan. Han är målare. När han målade vårt kök fanns det inte ett enda dammkorn någonstans. Allt damm hade sugits upp i manicken. DS.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har bestämt att köpa en sådan nu ifall det blir mer sliparbete. Dessutom är den batteridriven så man slipper allt sladdstrul.

   Radera
 16. Hahaha... det är bra att du "trappa ner", men ibland så blir det mer jobb.
  Börjar man med lite renovering, så är det oftast annat som också följer med.
  Dina inlägg brukar ge mig både skratt och glädje. Mycket känner jag också igen genom mig. Lustigt!!
  Kram Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tyvärr alltid så att när man börjar på en sak, så upptäcker man så mycket annat som också behöver fixas till.

   Radera
 17. Du har åtminstone en ledstång att hålla dej i! Mitt eget fel, jag skulle slipat och målat den i somras men jag vet inte...sommaren bara försvann...får ta tag i det i år!
  Fint blir det hos dej!
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ledstången är en bra hjälp, meme jag skulle vilja slippa bära tunga saker upp och ner i trappan.

   Radera
 18. Det blir fint i er trapp! Sedan är det bara att njuta av härliga känslan = färdigfixat! Och som belöning ... go´fika! Kan inte bli bättre.
  Här är det tre trappor ner när jag ska lämna hemmet. Eller hämta posten. Och sedan tre trappor upp igen. Men jag försöker trösta mig med att det är nyttig motion. Och det går an när jag bara har mig själv att förflytta; jag undviker ju att bära tungt.
  Kortvarigt snöfall här idag så nu är det vackert vitt igen. Ja, till nästa plusgradersdag. :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det ska bli riktigt skönt när allt är klart. Klart blir det nog aldrig här, för jag hittar hela tiden nya saker som behöver göras vid.

   Radera
 19. Usch visst är det så att ju mer man restaurerar desto mer ser man vad man behöver göra... Vi har köpt 10 liter färg till båda hallarna och ångrat oss =( Får väl kasta ut färgen på blocket eller måla om boxarna i stallet ;) Men fint blir det i er trapp...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ni kanske ångrar er tillbaka igen efter ett tag och vill måla om.

   Radera