måndag 20 januari 2020

Är det vår nu?Jag har i flera veckor sett två duvpar som flyger upp i var sin cypress ute i trädgården. Jag vet inte om det är samma två par som byggde bo hos oss i fjor och nu har återvänt. Bona måste vara kvar för jag har inte märkt att det legat en massa pinnar eller kvistar på gräset, så de tycks inte vara rivna. Det råder kanske inte samma rivningshysteri inom duvpolitiken som inom politiken här i Åstorp. Det är helt vansinnigt så många gamla byggnader som har raserats bara för att man tvunget skulle bygga nytt. De här nya lokalerna blev uthyrda några år, men nu gapar många av dem tomma och centrum ser väldigt öde ut. Det är lätt att bestämma när man inte själv behöver betala allt ur egen ficka.


Jag tyckte det verkade lite tidigt att duvorna började visa intresse för sina lägenheter, men de ville kanske kolla upp ifall det behövdes några reparationer, precis som man kollar upp sommarstugan efter vintern. Hoppas de dröjer med att lägga ägg, för Skånevintern är väldigt nyckfull. När man tänker att nu är våren här, så kommer alltid ett bakslag med kyla och ibland t.o.m. lite snö.

Jag läste i tidningen att när man skulle ta bort en gran på en ort så upptäcktes ett koltrastbo med ungar i. Granen fick givetvis stå kvar och det är bara till att hoppas att föräldrarna kan ta hand om sina ungar även om det blir en köldknäpp. Det är inte konstigt att fåglar och andra djur blir lite konfunderade. Även vi människor blir lurade och vet snart inte vilken årstid det är. I trädgården är knopparna stora och ogräset växer som....ogräs.

30 kommentarer:

 1. Hoppas verkligen att de väntar medhäckning, för än så är det långt till vår. Vi brukar ha duvor ganska tidigt på vårvintern också. De tycks lugna sig med parning. Knepiga koltrastar. Borde ju känna av ljuset om inte annat....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket verkar vara uppochner i naturen idag.

   Radera
 2. Man kan undra hur det kommer att bli med frukt och grönt i år. Det börjar ju att grönska, fruktträden börjar få knoppar. Igår var jag ute och hackade i landen. Behöver rensa ogräs, för det växer...
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man kan verkligen undra hur det kommer att se ut i trädgården i år.

   Radera
 3. Ja och jag känner att det snart är dags för gräsklippning!! Nej, skämt åsido, men om det varit sommar skulle det absolut inte få var så högt som det här nu.
  Ha en glad måndag!
  Kram Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vårt gräs är också ganska högt nu.

   Radera
 4. Vintern är ju så pass mild att det blir en del oordning i naturen vilket gäller även djuren.
  Jag förstår inte heller varför det ska rivas så mycket och byggas nytt. Visst, om lokalerna inte går att renovera kan jag förstå det men jag tror att mycket rivs helt i onödan.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. I varje fall så var de husen som revs här väldigt fina och jag begriper inte varför de skulle bort.

   Radera
 5. Jag brukar ha ett duvpar i trädgårgen Men jag har inte sett dom än..
  Svar...Tipex finns kvar ,men annars kan du ta rött nagellack :-)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också får jag låta bli att skriva fel.

   Radera
 6. Vad gulliga paret ser ut på fotot.
  Årstiderna har blivit förändrade så jag inte känner mig hemma längre.
  Jag blev trött på rivandet redan i början på sjuttiotalet. Många gånger trist att de inte tänker några varv till. Dessutom tror jag det byggdes både bättre och snyggare förr.
  Måndagskram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Husen var rejälare förr och inte så hafsigt byggda som många är idag. Som du skriver så var det en stor rivningsvåg igång på 70-talet.

   Radera
 7. Så fina duvor! Men visst är det märkligt med vädret. Men jag är ju en vår och sommarmänniska så de årstiderna passar mig bäst och kanske även duvorna :)
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. De två årstiderna passar mig också helt perfekt, men det är nog inte så bra för naturen.

   Radera
 8. Även här i norr verkar årstiderna ha fått fnatt. I januari ska vi ha många minusgrader och mycket snö. Nu har vi haft långa perioder med flera plusgrader och snödjupet vid kusten är bara runt 10 cm. (Dock finns mer snö i inlandet och fjällen.) Inte ofta som slalombackarna i närområdet fått hålla stängt p.g.a. snö- och minusgradsbrist mitt i vintern.
  Idag — igen! — väntas plusgrader och regn. Och förfärlig ishalka, förstås. Helt galet.
  Ha en bra vecka! Och njut barmarken i söder! Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Någon ishalka vill jag definitivt inte ha här...och kan jag slippa snön så inte mig emot. Jag kan sträcka mig så långt som till att det kan få vara minusgrader.

   Radera
 9. Naturen bjuder på överraskningar. Hoppas att duvorna ger sig till tåls och väntar ett tag till innan de lägger ägg. Förmodligen är det samma duvor, vi hade ju Sven o Svea hos oss i flera år i rad. Sven flög ihjäl sig för två år sedan, men Svea kommer fortfarande men ett nytt par har också gjort vårt revir till sitt. Svea är nöjd också tycks det som. Det är alltid lika spännande att se om de kommer tillbaka varje vår. I april brukar de allra senast vara på plats.
  Ha en bra dag!

  KARIN

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt om det är samma par som i fjor. Lite svårt att veta för de ser likadana ut. Göran kunde se skillnad på sina brevduvor när de kom högt uppe i skyn, men det har jag aldrig förstått riktigt. För mig såg alla duvor nästan likadana ut och när de var högt uppe var det helt omöjligt för mig att se om det var en duva eller en kråka.

   Radera
 10. Igår fick jag faktiskt litet vårkänsla när jag var ute i solskenet. Men att kalla det för vår är att vara optimist, anser jag. Jag skriver som redan sagts, jag hoppas de väntar med äggläggning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får vi hoppas. De kommer ändå hinna med ett par kullar i år.

   Radera
 11. Det känns som vår, även för oss människor. 7,7 grader varmt just nu klockan 15.30.
  Jag gillar det inte! Fåglarna blir lurade, växterna likaså...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bäst när årstiderna kommer i turordning och inte som nu huller om buller.

   Radera
 12. Jadu, t.o.m här uppe är det knepig vinter, dock inga fåglar som börjat häcka än tack o lov!! Vi kan ju ha snö i maj om det vill sig illa!
  Så blir jag galen på rivningshysterin som råder och har rått (hoppas det lugnar sig) men det är som du skriver, man behöver inte bry sig när nån annan (skattebetalarna) betalar! Grrrrrrrr!!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det sägs att när spriten går in går vettet ut, men för en del räcker det att börja jobba inom politiken för att man ska tappa vanligt sunt förnuft.

   Radera
 13. Ja, det var tidigt med duvparet. Så söta de är. :)
  Inte lätt att veta vilken årstid det är numera även om almanackan säger vinter.
  Märkligt att man måste riva så mycket i Sverige. Vore det inte bra att ha bostäder som är litet billigare med tanke på hur stor bostadsbristen är?
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många politiker vill ha "minnesmärke" efter sig och då duger det klart inte med upprustade bostäder.

   Radera
 14. Jag hoppas att det inte kommer kyla och snö nu..Så tråkigt när de river gamla hus för dagens arkitekter gör inte alls samma stilfulla hus som de gjorde förr... Så goa duvor <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den gamla byggstilen hade mer charm.

   Radera
 15. Jag skrev också om vädret idag. Vill ju inte ge Greta vatten på sin kran, men klimatförändringarna är verkligen kännbara. Och här har fåglarna kvittrat utanför hela vintern faktiskt. Det har då aldrig hänt.
  Å det där med rivningar... Jo, så gör man här också. Gamla fina tegelbyggnader får "sätta sina liv till" för tråkiga skokartonger med gipsväggar. Det är så sorgligt tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är ganska bra på att ta vara på gamla kläder och inte slänga så mycket mat, men när det kommer till gamla byggnader är det tänket långt borta.

   Radera