onsdag 8 januari 2020

Bucket list


På svenska heter filmen Nu eller aldrig och huvudrollsinnehavarna är Jack Nicholson och Morgan Freeman. Den handlar om två äldre, cancersjuka män, som träffas på sjukhuset. Tillsammans skriver de en "livslista"....en lista på saker de vill hinna göra innan de dör. Jag vet inte hur många gånger jag sett den, men jag tycker den är lika bra varje gång. Jag tröttnar aldrig på den....givetvis för att det är två mycket skickliga skådespelare, men också för att jag gillar filmens grundtanke. Den passar så bra in på mitt inlägg i söndags om att man är aldrig för gammal och inget är för sent...även om man är allvarligt sjuk.


Att planera för saker längre fram i tiden och testa något nytt har alltid roat mig, och det verkar inte som det intresset har avtagit med åren. Härligt! Det är uppiggande att fantisera och förställa sig vad som kan hända och vad man kan komma att uppleva. När jag var tonåring fick min bästa väninna och jag för oss att vi skulle cykla och hälsa på min brevvän i Bottrop i Tyskland. Jag minns hur vi låg på golvet i hennes rum med en stor Europakarta framför oss och ritade in dagsturerna. Hur långt vi planerade att cykla varje dag kommer jag inte ihåg. Vi var helt införstådda med att vi aldrig skulle få tillåtelse av våra föräldrar att göra turen, men det hindrade inte oss från att fnissande planera vidare.

Med åren har mina önskeplaneringar blivit mer realistiska, men något som jag tror kanske är omöjligt finns ändå alltid med....man kan aldrig veta....Jag har en lista som är megalång och den är mer som en slags idébank. Varje år väljer jag ut ca 30 saker jag gärna vill göra. När jag kan stryka en uppfylld önskan skriver jag till en ny från "idébanken" och en del får stå kvar när det gäller något som jag gärna vill upprepa. Några önskningar finns med varje år, som t.ex. att flyga till Zoé och vara med på hennes kalas. Den önskningen har jag fått uppfylld varje år i 7 år.

Några andra exempel från min lista kommer här.

Att besöka så många hobbymässor som möjligt under året.


Att åka en tur med Laxen. Det är en båt som går på Rönne å mellan Ängelholm och Skälderviken. Det sägs vara en underbar båtresa och någon har påstått att det var som att åka genom en regnskog. Ofta blir det så att attraktioner man har på nära håll skjuts upp, för man tänker att det där kan jag göra senare.


Att åka till Lubeck. Det är så många år sen jag var där senast och det skulle vara kul att se staden igen och fika på Niedereggers café.

Att besöka Gunnels gata i Wilhelmina. Den önskningen räknar jag till de som är ganska omöjliga, men jag envisas med att ha med den varje år ändå.


Att få träffa en bloggvän i verkligheten. När jag var tonåring hade jag många brevvänner och träffade en del av dem, bl.a. Gertrud i Bottrop. Senare blev det mailvänner och där har jag också haft turen att träffa en del. Nu hoppas jag ha samma tur när det gäller bloggvänner.

Att åka till Dallas och träffa Daniel och Hanna...och deras föräldrar så klart.

Det ska bli intressant och se hur många önskningar jag kan stryka från listan i år.

36 kommentarer:

 1. Låter som en trevlig bucketlist och den verkar helt möjlig att genomföra.
  Jaha, det finns en Gunnels gata. Spännande!
  Jag har träffat tre bloggvänner och i mars kommer det att bli en fjärde. Det verkar som om man faktiskt lär känna varandra relativt bra via bloggarna.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det känns som man är "gamla bekanta" efter att ha läst varandras bloggar och kommenterat en tid.

   Radera
 2. Vilken härlig idé!Klart att vi behöver ha genomförbara visioner, även då vi blir äldre. Dina nuvarande planer tycks inte så oöverstigliga.
  Har träffat bloggvänner och funnit dem som goda vänner, som man kunde prata med allt om.
  Vad ser du som problem med att åka till din egna gata?
  Ha en god dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är åtskilliga mil dit och jag är lite bekväm av mig och avskyr en massa byten på resvägen. Men jag ska försöka fundera ut en lösning.

   Radera
 3. Att sluta önska och att sluta ha drömmar vore väldigt tråkigt! Jag har ingen skriven lista, men i min hjärna finns en lista på sånt jag gärna skulle vilja göra innan tiden rinner ut så att säga. En del är mer realistiska än andra förstås!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dent känner jag igen. Jag har också en hel del orealistiska önskningar....men man måste få fantisera.

   Radera
 4. Den filmen har jag aldrig hört talas om. När kom den? Kanske att den finns på Netflix.
  Det är viktigt att drömma och önska, rätt att man vet att det aldrig blir verklighet.
  Jag har träffat två av bloggarna som jag läser, Annelie och min dotter har varit klasskompisar från lekis till o med sexan, på högstadiet gick de i paralellklasser, Lotta och jag gick gymnasiet tillsammans, sen hade jag en som har slutat med sin logg.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmen har några år å nacken och har visats många gånger på TV, senast nu efter nyår.

   Radera
 5. Men snälla nå´n. Varför skulle Gunnels gata i Vilhelmina vara omöjligt? Du verkar ju resa betydligt längre så? Du kan dela upp den på flera etapper så får du något av en Sverigeresa på köpet.
  Tror jag ska försöka se filmen du skriver om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att resa i etapper blir nog det enklaste. Jag ska undersöka det hela närmare.

   Radera
 6. Man kanske skulle sätta sig ner och skriva en sån där lista. Men jag är så velig så det blir väl inte av antar jag. Just nu skulle jag vilja resa iväg någonstans för det är så grått och trist, men det känns som om inte heller det blir av. Jag bevakar sistaminuten-priserna och ser det ena hotellet efter det andra försvinna från alternativen....
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även om du inte har en skriven lista så tycker jag du gör väldigt många kul saker. Det är alltid lika kul och läsa om dina resor.

   Radera
 7. Vilka bra önskningar du har inför det kommande året. Lübeck är alltid en trevlig stad och som marsipanfantast missar jag aldrig Niederegger. Bloggvänner har jag träffat några stycken och det har varit lika trevligt varje gång :D

  Kram och ha en fin kväll!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Hoppas detta året blir året då jag träffar någon bloggvän. De skulle vara spännande.

   Radera
 8. Lycka till med dina önskningar på The bucketlist.
  Jag har inte gjort någon men mitt i allt så skriver jag en.
  Filmen har jag inte sett annat än i några traileravsnitt och den skriver jag in på min lista absolut.
  Ha en fin dag Gunnel!
  Önskar Karin (på Uffes dator)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Den filmen är verkligen sevärd.

   Radera
 9. Imponerande lista du har och kul att du betar av flera per år. Vist är planeringen inför en resa halva nöjet =) Jag har också träffat och haft besök av vänner jag träffat på nätet, en tjej kom med sina två valpar och hälsade på oss i några dagar. Sedan tog jag och en annan nätkompis en tur upp till Dalarna och hjälpte henne med hennes hundar då hon var sjuk...

  SvaraRadera
 10. Så spännande, detta gillar jag skarpt. Skulle vilja höra om då du har uppfyllt önskningarna.
  Jag har haft många planer i mitt liv. Bland annat att åka dressin, nu har jag gjort det plus besökt Venedig. Cykla tandemcykel är kvar, bland många andra.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åka dressin står också med på min lista. Vad roligt att du provat på det.

   Radera
 11. Vilket underbart inlägg, det ger mersmak <3 precis som filmen, jag vet inte hur många gånger jag sett den, alltid med en tår i ögat på slutet men de senaste gångerna även ett leende med tåren, tack <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gråter också en liten skvätt, men filmen inger ändå hopp.

   Radera
 12. Åja, den filmen har jag sett flera gånger också. Så roligt att läsa om dina kommande planer, så käckt att du gör det. Du får mig att tänka efter hur jag som inte tycker jag planerar så ofta om jag inte ändå gör det fast jag gillar det spontana mest. Resorna jag gör planeras ju då det spontana har gjort klart. Utställningar planeras ju såklart långt i förväg. Men någon lista gör jag inte. Vad gäller bloggvänsträff så har jag ofta under åren tänkt på att också träffa dig; det tror jag nog att jag ska skriva på en lista och se in hur sommaren kommer gestalta sig vad gäller en tur neråt landet. Vi lägger det i tankebanken och ser an. Och så må du ha lust och känna för det också så klart. Hur som så är jag helt i tråd med att leva när jag lever och det ger så mycket glädje i mitt härliga liv. Känner mig privilegierad som får ha det så och kan göra mina val. Du är varmt välkommen till mitt nya hem i Karlstad Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Å, så roligt om vi kunde ses, Tove! Du måste höra av dig om du tänker åka söderut.

   Radera
 13. Jag hoppas att du får allt som står p0å din lista!
  Kram!

  SvaraRadera
 14. Det är ju riktigt fiffigt, alltså att göra en önskelista utan direkt planering. För att stryka önskningar från din bucket list måste ju kännas mera tillfredsställande än att ha många planer kvar som inte uppfylldes. Hoppas du förstår vad jag vill säga. En önskan är faktiskt mera positiv än en plan tycker jag då som nästan aldrig planerar nåt utan handlar spontant.

  Å du, om du tror att en resa till Bottrop är realistisk så borde väl Wilhelmina också vara det. Men först är det nog Hobbymässan i Göteborg i mars som gäller för dig, eller !?

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag planerade cykelresan till Bottrop var jag betydligt yngre och såg aldrig några hinder. Borde kanske försöka bli sådan igen. Första hobbymässan för mig i år blir i Köpenhamn i februari.

   Radera
 15. Filmen har jag sett och i ett par omgångar. Jag tycker också mycket om den och av olika skäl-
  Roligt och uppiggande att få ta del av några av dina tankar om det du vill göra.
  Fint att du kunnat hälsa på Zoé varje år och varit med på hennes kalas. Och tänk detta minne från ungdomen, att ligga på golvet och planera en resa. Och själva planeringen är ju viktig.
  Tack för tipset om denna båtresa med "Laxen". Skulle passa mig perfekt.
  Jag har också nyligen börjat fundera över vad jag vill göra. Både i det lite större och i det mindre.
  En del bloggvänner har jag träffat och plats finns för att möta fler. Några av dem har kommit att bli mina allra bästa vänner.
  Hoppas du under året kan få till några av dina önskningar 2020.
  Och vem vet- Kommer du till Stockholm så vore det roligt att ses.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Planeringen inför resor är minst lika kul som själva resan. Jag hoppas verkligen jag kan stryka en hel del önskningar från min lista och att träffa en bloggvän hade varit skoj.

   Radera
 16. Den filmen såg jag på TV för några år sedan. Varm, humoristisk, tankeväckande. --- Någon riktig bucket list har jag inte men en slags önskelista gjorde jag som mycket ung. Under årens lopp har många önskningar blivit verklighet. Jag är tacksam för dem. Numera inser jag att drömbilresorna för att bl.a. se Palladios villor i Italien, slotten i Loiredalen i Frankrike, vackra Skottland och Highway 1 i Kalifornien aldrig kommer att bli av. Jag tänker på citatet "den friske har tusen önskningar, den sjuke en". :/
  Usch, det låter trist och gnälligt men är tyvärr en realitet.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis som du säger. Det är inte lika lätt att förverkliga resor när man inte är helt frisk. Då får man försöka få till något annat som känns uppiggande.

   Radera
 17. Tänk att du har en egen gatan. Synd den ligger så långt norr ut. Men den där cykelturen skulle kunna kombineras. Kunde Stål-Farfar ska väl du kunna som är rena ungdomen och inte har något långt skägg som hänger och dinglar och är i vägen i motvinden.
  Där var många gemensamma saker till. Den filmen har vi i vår DVD-hylla och den är lika bra varje gång vi ser den. Två suveräna skådespelare, verkligen SJUK humor och en stor portion allvar med i botten. En av dem gör ju faktiskt både en lång yttre resa och en inre resa.
  Vad vore livet utan listor. Det där fiket skulle jag också vilja besöka. Vi har faktiskt åkt med Laxen. Det var en trevlig tripp. Fast lite kylslagen den dagen.
  Jag hoppas du får din årliga stående önskan uppfylld många år till när det gäller Zoé.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Föreslår du att jag ska cykla till Wilhelmina? Göran säger jag har tokiga idéer, men nu ligger jag i lä. Jag är ändå lite sugen på att försöka komma dit, så jag ska undersöka vilka möjligheter det finns. Laxen-turen hoppas jag också blir av i sommar, och biljetten till Zoé är redan bokad.

   Radera
 18. Filmen har jag inte sett men jag tror den har något att ge mig. Jag brukar ha en hel del planer, både realistiska och mindre realistiska. Idén att skriva ner och bocka av är riktigt bra, den ska jag prova. Det blir en ny typ av att göra-lista.
  Hoppas något från din lista förverkligas i år! Ha det gott och tack för en god idé!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då hoppas jag att du också kan bocka av en hel del från din lista.

   Radera