fredag 10 januari 2020

Julgransplundring


I Dallas hjälps Daniel och Hanna åt med att plocka bort pyntet från granen, men det ser ut som om de behöver hjälp av en längre person också. Det problemet hade inte jag. Vår gran var lika hög som jag, så jag fixade själv att plocka bort allt...även ängeln i toppen. Den barrade inte än, men det kändes ändå som den hade gjort sitt för denna gången. Lika roligt som det är att plocka fram allt julpynt lika roligt är det att efter helgerna lägga ner allt i lådor och sätta undan till nästa jul.

När jag inte längre har några hemmaboende barn, så blir det inte lika festligt med den här plundringen. Det blir ingen dans kring granen och något godis hänger jag inte upp i den heller. Det brukar i stället bli så att när granen står där utan pynt så sätter vi oss i soffan och tar en kopp kaffe före nästa moment....nerklippningen. Vi klipper gren för gren och lägger i en stor sopsäck, som vi sen tömmer i trädgårdstunnan. Det ser onekligen lite kalt och tomt ut i hörnet när granen åkt ut, men jag sätter snabbt dit de möbler som jag fått flytta bort under julen.

Ute i butikerna realiseras allt julpynt och det går att fynda rejält om det skulle vara något man saknar. Själv har jag pynt så det räcker, men det är ett bra tillfälle för de som som börjar samla på sig ett lager av julpynt. Även om "julmodet" också ändras, så är jag helt säker på att änglar och tomtar har en plats i allas hjärtan. Tomten är nog helt oundviklig för de flesta, men hos mig är det änglarna som är i ledningen. Jag älskar änglar och en del får stå kvar året runt.


Varje gång en klocka plingar får en ängel sina vingar.

29 kommentarer:

 1. Ja, nu börjar det bli dags att ta undan julgranen. Jag har ju ingen men minns att granen ofta barrade framemot Trettondagjul i mitt föräldrahem. Några få granar stod sig utan att direkt barra.
  När jag gick på mellanstadiet brukade min klass vara med på julgransplundring på ett ålderdomshem i Enebyberg. Vår lärare jobbade där och vi kom och sjöng och dansade ut julen. Minns att de som bodde där uppskattade att vi kom.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en trevlig tradition och jag förestår att den uppskattades.

   Radera
 2. Vi har inte haft någon gran på evigheter ... och därmed ingen julgransplundring heller :) Julen är utkastad för den här gången och några nya julprydnader behöver jag inte ... men den där ängeln är fin!
  Härlig bild på barnbarnen i Dallas!
  Ha det gott!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver inte heller fler julprydnader, men en liten ängel till kan jag nog få plats med.

   Radera
 3. Vi har bytt ut julgran mot en stor "bukett" med fururis under senare år. Fint det också, barrar med färre barr. När vi hade gran, så stod den så bra till att vi kunde öppna fönstret på andra våning och slänga ut den.
  Julen är bortstäfad sen några dagar. Så gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så praktiskt att ha granen vid fönstret. Det fungerar tyvärr inte här.

   Radera
 4. Ha ha Du är lika lång som granen...det beror på hur stor gran man har :-)
  Svar..Ibland så fick man inte upp trasslet .Det var bara att kasta ett helt band!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har krympt några cm så jag är 163 cm lång eller kort..hur man nu vill se på saken.

   Radera
 5. Jag älskar änglar och har massvis av dem. Till julen får alla flytta ut från sina lådor, men det finns en del som jag har framme alltid. På min dator sitter två små godingar och tittar på mig och kanske ger lite blogginspiration med.

  SvaraRadera
 6. Så trevligt med julgransplundring. Dock kan jag inte minnas när vi var på en sådan senast. Traditioner kommer och går...

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte varit på någon "riktig" julgransplundring sen jag slutade jobba.

   Radera
 7. Vi gör likadant som ni gör med granen förutom att vi påtar in kvistarna och stammen i kakelugnen, behändigt. Det är nu man kan fynda! En ängel kan man använda året om och att ge en sådan som gåva sitter sällan fel.

  Ha det gott önskar Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Änglar kan man aldrig få för många av.

   Radera
 8. Åhhhh ja, änglar!!!! Det finaste i juletid tycker jag också <3

  SvaraRadera
 9. Julgranen i Dallas var väldigt amerikansk om man säger så.
  Vi är ju inte ett dugg juliga, så vi har inte haft julgran på år och dag. Men jag minns alltid när en av mina chefer berättade att hans fru skickade upp honom på vinden varje år för att hämta allt julpynt. Sedan fick han släpa upp kartongerna igen tjugonde Knut. Å det varje år. Å så han svor över det;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dallasgranen är jättehög och yvig och fylld med pynt...som en Disneygran. Den hade inte rymts i mitt hem.

   Radera
 10. Tänk, jag älskar änglar också och har flera uppe året runt!
  Jag slapp julgransbestyret i år igen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också många änglar som alltid står framme.

   Radera
 11. Tomten hör helt klart julen till, men änglarna är inte så aktuella just då tycker jag. Dem kan man ha framme året runt tycker jag.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. En del av mina änglar finns alltid framme, men inför julen möblerar jag om i ett gammalt antikt skåp och skapar en tvåvåningslägenhet till dem. Jag tycker det blir lite väl mycket änglar annars under året. Jag vet faktiskt inte hur många jag har.

   Radera
 12. Oj vilken gran de har i Dallas, och så högt i taket.
  Vår gran började barra så en glaskula gled ner och gick i kras, så i går åkte det ut.
  Kul med jul, men så härligt att stoppa undan den. Jag har också några änglar framme året runt. Mina skyddsänglar, de står så fint på den öppna spisen.
  God fortsättning! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Deras takhöjd är ca 5 m så granen får lätt plats.

   Radera
 13. Härligt inlägg igen Gunnel och jag säger som du lika roligt som det är att plocka fram pyntet så är det lika roligt och skönt att plocka bort det, jag älskar pyntet och måste erkänna det blir en ny liten sak varje år.. Ha en fin och skön helg nu Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det händer faktiskt att jag också hittar något nytt inför julen som jag bara måste ha...i regel blir det en ängel.

   Radera
 14. Fint att du via bilder får var med de dina i Dallas och när de tar ner sin gran med pynt. En ståtlig gram! Och visst går det bra att stå på en pall att klä av granen. Barnen ser koncentrerade ut.
  Vi tog bort ju redan den 2/1 och eftersom jag inte är en julmänniska så var det lagom för oss. Någon gran har vi inte. Men adventsljusstakar och några tomtar finns. Vad gäller julpynt så har jag allt och en del gammalt får hänga med. Så något nytt blir det inte. Inga änglar finns heller så jag får träna på att vara en.
  Önskar dig en fin helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte det sämsta att själv vara en ängel.

   Radera
 15. Jag har julgranen kvar och allt julpynt, kanske åker det bort på måndag, vi får se.. Utan snö är det så mörkt på em. så jag tycker det är mysigt att ha allt kvar som lyser upp inomhus =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Adventsljusstakarna är alltid det sista jag plockar bort.

   Radera