onsdag 15 januari 2020

Depparedan

Jag önskar att det bara fanns en depparedag på året precis som det bara finns en dopparedag, men sån tur har vi inte. Det är inte ofta jag känner mig så här trist, men vädret påverkar mig väldigt mycket. Så fort det är mörkt och disigt dalar energin.


Ibland känns det som om jag skulle vilja dra något över huvudet...gammalt eller nytt.

Det finns massor av saker som jag kan sysselsätta mig med inomhus, men lusten blir aldrig densamma. Nere i källaren är det ganska ok, för där har jag inte samma koll på hur det ser ut utomhus. Källarfönstren är ganska små och sitter högt upp. Dessutom har vi ljusgårdar utanför dem så jag kan fantisera att vädret är bättre än vad det är. I mina syrum är det alltid ljust av två lysrör i varje rum. Det är helt nödvändigt för att jag ska kunna se att sy. Jag har även skaffat mig ett förstoringsglas som sitter fast i en ring, som jag trär runt huvudet...nästan som en gloria.....


Trots att jag tillbringar mycket tid med att sy så måste jag någon gång gå upp på ovanvåningen och göra något där. Då tänder jag alla lampor. Att sitta och mysa med stearinljus eller annat ljus som knappast lyser upp sig själv är inget för mig. Jo, en kort stund kanske, men sen skulle jag kunna klättra på väggarna av frustration.

Ljusterapi är något jag aldrig testat, men de som varit med om det lovordar det väldigt. Jag tror att vi är väldigt många som är beroende av ljus. Det räcker att solen bara skymtar fram ett ögonblick, så börjar livsandarna vakna till livs. Den här tiden på året är det extra viktigt för mig att ha många skoj saker inplanerade.


Då känner jag hur mungiporna dras upp och jag ler från öra till öra.

32 kommentarer:

 1. Ljuset, solen påverkar humöret väldigt mycket. Det som har varit botten blir toppen. Nästan i alla fall.
  Hoppas solen lyser på dig Gunnel!
  Önskar Karin (via Uffes dator)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, Karin! Hoppas solen åtminstone är hos dig idag, för här ösregnar det.

   Radera
 2. Ja, det är verkligen grått, mörkgrått! Det enda positiva är väl att vi går mot ljusare tider... Jag stickar och jag knypplar och tänker inte på det mörkgråa.
  Kram Inger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man måste ha något kul att göra för att fördriva tiden .

   Radera
 3. Lär inte bli någon bra dag idag heller.Solljus, ja det är en lisa för själen. Lysrör och vitt ljus, det är något jag verkligen avskyr här hemma. Vill ha gult ljus och stearinljus och en liten extralampa för att läsa...eller sticka. Vi är olika. Ha en bra dag, trots vädret.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste vara rejält ljust om jag ska kunna se och göra något.

   Radera
 4. Allt känns mycket lättare då solen skiner. Vi hade regn i går, grått och trist. Men framåt 15-tiden klarnade det upp, hade då lust att ta en promenad. Men jag skulle göra lasange till middag, så jag hann inte. För efter maten skulle vi till affären, sen skulle vi gå in till Therese och hjälpa henne med barnen och hunden.
  Hoppas att vi får bättre väder idag. Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hos mig är det inget bra väder idag. Det ösregnar och vad jag kan se på gatan så har det nog hållit på ett bra tag, för där är fullt med pölar.

   Radera
 5. Jag påverkas väldigt mycket av om det är ljust och kanske till och med soligt, eller om det är molnigt. Sånt tråkväder som det har varit under november, december 2019 kan jag inte påminna mig att jag upplevt tidigare. Januari har i alla fall bjudit på en och annan fin dag, men i dag vete rackar´n om det kommer att bli ljust.
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är svårt att känna sig pigg på morgonen i det här mörka och trista vädret.

   Radera
 6. Att som du verkligen må dåligt av bristen på solljus måste vara jättejobbigt. Jag lider inte alls av det, men jag längtar förstås också efter att dagarna ska bli lite längre och att solen ska visa sig lite mer. Hoppas du har något roligt inplanerat, så du har trevligheter att se fram emot!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har saker inplanerade som tur är, men det blir alltid några mellandagar under tiden jag väntar som humöret åker långt ner.

   Radera
 7. Jag avskyr också det gråa vädret som vi har där hemma. Det är inte ofta det är sol och blå himmel när vi är hemma i Sverige. När vi senast var hemma hade vi sol tre dagar på en hel månad :(
  Skickar en solkram till dig!

  SvaraRadera
 8. Håller med dig helt och hållet detta trista gråa ständiga väder gör att man till slut börjar gå runt med ständigt dåligt humör, jag känner mig sur och grinig och har inte ens lust att fotografera längre, den här så kallade vintern är ett skämt så håll tummarna att vi åtminstone får en glad och solig vår... Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det nu ändå inte ska bli nån riktig vinter, som det verkar, så kan det lika gärna bli vår med en gång.

   Radera
 9. Vädret påverkar mig i allra högsta grad! Även om jag försöker hålla skenet uppe så är det lite moloket inombords när ljuset saknas och allting bara är grått. Jag tänder upp här hemma också.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gör som du...försöker inbilla mig att det är ok...men det är det inte i det här förbenade trista vädret.

   Radera
 10. Håller helt med dig,det är grått och trist väder.Man har lust att bara ligga i sängen och dra täcket över huvudet.Men som tur är blir man hungrig och får asa sig ur bingen och fixa till något!
  Svar .....På FB och instragram förkommer mycket skvaller och koll på vad man gör och inte gör..Vi glömmer att vara i det verkliga livet!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äta har jag inge problem med hur trist vädret än är....tyvärr.

   Radera
 11. Visst påverkar vädret oss mycket och hittills har det varit en mycket grå vinter. Här regnar det mer eller mindre alltid. Ljusterapi lär vara väldigt uppskattat så kanske ska du testa.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte hur många dagar i sträck som jag vaknat till att det regnat ute. Att stiga ur sängen då känns inte alls lockande.

   Radera
 12. Så trist vinter vi har.. vissa dagar släcks inte våra utelampor för det är så mörkt och de tänds av sensorer...Jag har vaknat till flera nätter av att det viner i knutarna av den starka blåsten... Idag skiner solen hos oss, 6,3 grader ute...härligt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt väderprognosen ska vi ha uppehållsväder några dagar....men jag undrar om det stämmer.

   Radera
 13. Jag håller med dig! Ljus, ge oss ljus!!! Jag kan inte heller mysa med tända ljus, det vore ju skönt annars, men icke.... det krävs mer! I mitt mörkaste fönster har jag satt upp ett "lysrör" som ska ge dagsljus, sen lyser lamporna hela dagarna i huset...nåja, vi får hoppas på bättre tider, kram på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också tänt i hela huste. Det känns lite bättre då.

   Radera
 14. Instämmer helt! Jag har alltid varit beroende av ljus och lever upp då på ett helt annat sätt. Värre var det när jag var yngre och jobbade. Nu, som pensionär, när jag äger min tid känns det mycket bättre. Då kan jag i alla fall gå ut när det är ljust ute. När man jobbade var det mörkt både när man gick till jobbet och kom hem.
  Sedan några år tillbaka har vi vår spanska sommar/vinterstuga (är inte här sommartid) och hit pendlar vi ungefär var sjätte vecka. Och vi stannar mellan 4 och 6 veckor. Jag kom igår och kunde njuta av ljuset fram till klockan 18. Stor skillnad mot hemma. Skickar genast lite sol, ljus och blå himmel till dig. Och kan även skicka med +18 grader som det var idag.
  Men nu kommer ljusare tider även hemma. Men i långsam takt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det bar hemskt när man jobbade och vissa dagar inte hann vara ute när det var ljust. Nu när jag har all tid i världen är det ändå inte särskilt ljust ute de här månaderna, Jag längtar så till våren när det blir lite ljusare och varmare. Det låter helt perfekt att kunna oka till en varm plats som ni gör. Tack för sol och blå himmel. Hoppas det kommer fram till i morgon. Vad jag ska njuta då!

   Radera
 15. Visst påverkar ljuset oss väldigt mycket. Jag minns hur trött jag var i Sverige många gånger under den mörka årstiden eftersom jag gick hemifrån när det var mörkt och jag kom hem när det var mörkt. Försökte alltid att gå på en promenad på lunchen men det var jobbigt med mörkret.
  Här i Kalifornien blir det aldrig lika mörkt så har egentligen aldrig känt av påverkan av vintermörkret på samma sätt.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dagsljus är absolut det bästa....men det skadar inte om det är lite extra sol också.....och mindre regn.

   Radera
 16. Antagligen är jag väldigt konstig eftersom jag gillar, och alltid har gillat, mörker. Jag tycker att den mörka tiden är så kravlös och vilsam. Mår som bäst under november-december-januari när det verkligen är mörkt här uppe i norr. Brukar säga att under sommaren skulle jag behöva mörkerterapi för då har vi ju ljust dygnet runt.
  Bryr mig inte så mycket om vädret heller. Men det har förstås med vilka aktiviteter jag har inplanerade. Ska jag bara vara hemma så får det gärna vara grått och regna småspik.
  Håller tummarna för att solen ska lysa på dig många dagar framöver.
  Kram från norr!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, så olika vi är. Jag hatar mörker och mår som bäst när solen skiner och det är lagom varmt.

   Radera