torsdag 28 februari 2019

På jakt efter 0.4:an


Statistik är lika obegriplig som en del forskning. Inte bara det att jag ofta undrar vad den gör för nytta, många gånger är den helt uppåt väggarna fel också. För en tid sedan läste jag utdrag från olika statistiska undersökningar där Åstorp var inblandat. En del verkade helt normalt, och det kanske t.o.m. stämmer med verkligheten, som hur mycket pengar som satsas på fritidsverksamheten i kommunen och hur många kilometer väg det går genom Åstorp. Det går ju faktiskt att mäta och man hade kommit fram till att det finns 376 km väg genom samhället. På en av de vägarna bor jag.


Det vita området nedanför mitt namn är ett stort grönområde med fotbollsplan, landhockeybana, basketmål och stor lekplats.
Den här lekplatsen använde mina barn när de var små, och nu är det  barnbarnen  som har kul där.


Det blå området på kartan visar skogen. Jag har alltså väldigt nära till otaliga promenadstigar. Här inne finns också Bäverdammen, Rasmus älsklingsställe ända sedan han var bara liten. Alla barn gillar ju att kladda med vatten och man kan vada i bäcken lång väg. Det har vi provat på en gång eftersom jag i ett svagt ögonblick lovade Rasmus att vi skulle göra det. Det påstods i en tabell att det fanns fyra öar i Åstorp. Jag har bott här i 50 år, men aldrig sett röken av dem. Vi har ca 3 mil till närmaste kust och någon insjö finns inte här i närheten. Bäverdammen är nog det närmaste man kan komma när det gäller vatten. Rasmus gav bäcken det här namnet när han var liten för han var helt övertygad om att det var bävrar som dragit ihop alla högar med pinnar. Jag har aldrig sett till några bävrar där, men de är kanske skygga. 

Jag läste även att det bor 2,4 personer i varje bostad!?!? Vi har bott fem stycken i vårt hus, men sen många år tillbaka är det bara Göran och jag som huserar här. Vem kattten är den här O,4:an? Kan det var den som stökar till så väldigt här? Jag tror att jag ska jag ge mig ut på O,4-jakt.

10 kommentarer:

 1. Haha ... vi är enande överens om detta med statistik - till skillnad mot en viss Bosse :)
  Kanske hänger 0,4:an kvar sen duvornas tid - det är alltid lite svårt det där när något ändras och statistiken hänger inte med.
  Kanske hittar du en bättre förklaring :)
  Fint med både skog och lekplats på gångavstånd ... och bäverdamm! Härliga bilder!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jag har aldrig tänkt på att det nog är duvorna som räknades in också. Bosse hade säkert kommit fram till samma resultat. Så tankspridd jag är.

   Radera
 2. Ha ha, ja att statistik kan lämna en del att önska är ett välkänt fenomen. Era öar tycker jag låter väldigt intressanta ;-) Undrar var de finns?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får ge mig ut på en öletarpromenad.

   Radera
 3. Du... det är den som ställer upp och samlar en massa skit som man själv får köra bort :-)Men du har väl hört att det finns lögn ,förbannad lögn och statistik :-)
  Svar...Pessimister är energitjuvar!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, statistik är ett kapitel för sig.

   Radera
 4. Härligt ändå att ha så nära till naturen. Det har i och för sig jag också, men jag utnyttjar den alltför sällan. Undrar hur många % som bor hos mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag borde också bli bättre på att utnyttja alla promenadstigar här. Det känns lite lättare nu när det blir varmare.

   Radera
 5. Du ser ut att bo fint tycker jag, med närhet till grönområde och skog.
  Statistik kan man verkligen fundera över. Hoppas att du hittar den där 0,4:an. Den kanske kan hjälpa dig lite nu när vårbruket står inför dörren.
  Ha en fin torsdag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker själv att jag bor på en perfekt plats. Bra idé att ta hjälp av 0.4:an i trädgården.

   Radera