onsdag 20 februari 2019

HjälpAlla dagar på året är en firardag för någon. Antingen är det en födelsedag, namnsdag, bröllopsdag eller annan bemärkelsedag. Sen har vi alla helgdagar som också firas av de flesta. Till detta kommer alla hitta-på-firardagar om allt mellan himmel och jord. Det finns musarmsdagen, kladdkakans dag, kanelbullens dag och jag vet inte allt. Speciellt om det är något ätbart som firas så är affärerna på hugget. Det slås upp stort och annonseras om det i god tid, så ingen ska kunna glömma bort den dagen.

Det finns en dag som jag tycker verkligen är värd att fira; nämligen 112-dagen, men konstigt nog är den väldigt anonym. På större platser vet jag att SOS Alarm anordnar en del saker för allmänheten, men i min kommun uppmärksammas det inte alls. År 1996 gick Sverige över till det här larmnumret som är samma i hela Europa. Det är smart att ha samma nummer, för då behöver man som turist inte känna sig orolig om det händer en olycka. Man blir tillräckligt nervös ändå utan att behöva leta fram ett telefonnummer för att få hjälp. Om den här dagen firas mer utomlands vet jag faktiskt inte. Det är ett väldigt lämpligt firardatum för 112-dagen....den 11 februari....11/2.


Idag känns det bra att ha en mobil med sig när man åker hemifrån. Det är ändå en extra säkerhet. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att gå in i skogen utan den numera. Det är inte så att jag går och pratar i den hela tiden, utan den är mest med som en försäkring ifall nåt händer. Nu inbillar jag mig inte att den motar bort varken banditer eller vilda djur, utan jag tänkte mer på om jag ramlar eller nåt. Då kan jag ringa hem till Göran och tala om det. Jag tror inte han kommer springande för att hjälpa mig upp eller stötta mig hela vägen hem, men han kan åtminstone tycka synd om mig. Skulle det hända en svårare olycka kunde jag ringa112.

16 kommentarer:

 1. 112-dagen har jag aldrig ens hört talats om! Det borde vara en väldigt stor dag för oss alla att fira! Tänk så bra att vi har detta larmnummer och att vi kan få hjälp när det blir någon slags kris - olycka eller sjukdom - det finns mycket som kan hända. I övrigt är jag ganska "anti" mot alla påhittade dagar, som mest är till för att fylla handlarnas plånböcker.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också det finns alldeles för många påhittade firardagar. Den enda som egentligen borde uppmärksammas mer är just 112-dagen, tycker jag.

   Radera
 2. Det visste inte jag att det var 112-dagen det var en dag som alla borde känna till ska lägga det på minnet.. Och jag håller med dig numera har man ju alltid mobilen med sig ut inte för att prata utan bara ifall att något händer... men annars tycker jag att många tema dagar numera är fåniga.. Men som sagt det finns några bra.. ha en fin dag // Kram Nicki

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mobilen är ett bra hjälpmedel som ibland kanske utnyttjas fel.

   Radera
 3. Jag har också mobilen med mig,det kan ju hända att man trillar eller behöver annan hjälp!
  Svar:..Jag tyckte att hatten blev både kul och fin.
  Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag märker att jag glömt mobilen hemma när jag åker iväg på egen hand, vänder jag och kör hem och hämtar den.

   Radera
 4. Jag har alltid också mobilen med mig för visst är den en trygghet om något skulle hända. Jag visste inte ens att den dagen fanns men vi ser till att numret är väl förankrat hos alla barn redan från förskoleklass. Alltid något.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett lätt nummer att komma ihåg.

   Radera
 5. Jag visste inte att det finns en 112 dag, men mobilen är alltid bra att ha om något skulle hända!
  Kram

  SvaraRadera
 6. 112-dagen har jag aldrig hört talas om, men visst är det rätt att den uppmärksammas.
  Visst är mobilen en bra försäkring att ha med sig när man går ut på egen hand. Jag har också sonens mobilnr som ICE (In Case of Emergency).
  Ha en fin dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inlagt Ulrikas och Bos nummer som ICE.

   Radera
 7. Hade inte heller hört talas om den dagen! Och det var ju ett lämpligt datum. Liksom många av er andra har jag sonens nummer som ICE. Härom dagen när jag skulle åka hem från dem, började min telefon föra ett förskräckligt oljud. Sonen, som befann sig i källaren, kom rusande uppför trappan för att höra vad det var frågan om. Han hade nämligen fått ett ICE-meddelande. Handväskan var så trång, så jag lyckades trycka på ICE-knappen när jag skulle tränga ner telefonen i väskan. Så nu vet vi att det funkar!

  SvaraRadera
 8. Jag har också lagt in ICE, Stefan, Therese och Sofie.
  I Växjö firades SOS-dagen den 11/2 med öppet hus. Man kunde då träffa olika räddningspersonal, titta på film, mm.
  Kram

  SvaraRadera