lördag 9 december 2017

Lucka 9

Julmat


Jag kan komma på två maträtter som förknippas med julen och som är vita; nämligen risgrynsgröt och lutfisk. Risgrynsgröt är jättegott, men det tycker jag inte att luftfisk är. Det har berättats om att biskop Barsk, som levde på 1400-1500-talet festade på lutfisk med mandel, russin och ärter; en mycket underlig kombination. Lutfisken lär var den enda maträtt som varit populär som festmat i över 500 år. Förr åt man det till helger och fester året om, men nu är det mest till jul man hör talas om den här rätten.


Egentligen är det konstigt att julen är mest förknippad med lutfisk, för Lutfiskens dag infaller fredagen före Alla helgons dag. Jag har aldrig hört talas om någon som äter lutfisk då. Det hade ju annars passat bra till Halloweenfirandet, för då ska man ju servera lite läskig mat. Jag tror det är med lutfisken som med surströmmingen...antingen tycker man den är en delikatess, eller så tycker man det inte. 


Min farmor var väldigt noga med gamla traditioner och på Anna dagen den 9 december började hon med lutningen av långan. Det tog ca 2 veckor för fisken att bli klar. Den serverades sen sist av alla rätter på julbordet tillsammans med potatis och senapssås. Det var säkert välbehövligt med lutfisk efter all fet mat som åts. Den neutraliserade överskottet av saltsyra, så folk slapp bli dåliga.


När mor övertog julfirandet efter farmor så fortsatte hon att servera lutfisk, men hon köpte färdiglutad. Eftersom det till sist bara var mina föräldrar som åt den här rätten så slopades den så småningom på julbordet. Jag har aldrig tagit upp den traditionen igen sen jag började stå för julfirandet, och tänker aldrig göra det heller. Risgrynsgröten däremot går det inte att vara utan.

24 kommentarer:

 1. Lutfisk är gott tycker jag ... och det ska vara en god sås, gröna ärtor och knaperstekt bacon till :)
  Risgrynsgröt är också gott!
  Ha en fin dag!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bacon kan nog göra smaken lite bättre.

   Radera
 2. Vi äter faktiskt varken risgrynsgröt eller lutfisk i vårt hus när det blir jul. Inte Uffe och jag fastän vi nog tycker det är gott, men är barn och barnbarn med så blir det risgrynsgröt i alla fall. Vad gäller lutfisk så är det ju ändå såsen som gör rätten, tycker jag. Med svartpeppar på. Men som sagt, här har de båda vita rätt låg prioritet. Har nu öppnat alla de luckor som jag tidigare missade, om bäbä vita lamm, spöken och vitvaror. Spöken finns, vitvaror är något man inte kan vara utan längre och bäbävita är en klassiker. Alla kan den. En fin adventshelg önskas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror kanske inte att lutfisk är så populärt bland barn eller yngre personer.

   Radera
 3. Lutfisk finns inte på kartan att jag skulle äta. Tycker varken om smaken eller konsistensen. Risgrynsgröt har vi inte heller utan vi har alltid ris à la Malta som serveras med mixade jordgubbar.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har också Ris à la Malta med fläderbärssås till.

   Radera
 4. Jag skrattade gott åt din passande mening "För då ska man ju servera lite läskig mat"
  Förstår att du skippade den rätten till julbordet. Själv äter jag inte gröten heller. Precis som i skolan på sista matdagen äter jag med god aptit saftsåsen. :) Alla andra älskar gröten.
  Blåskramar från Ystad
  Ps. Vita blodkroppar kom jag nyss på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ris à la Malta tycker jag är gott, men det blir bara till julen det serveras här. Oj, så mycket idéer du har. Det får nog bli en vit kalender om något år igen.

   Radera
 5. Nej, Lutfisk är inte alls gott. Stefan har tyckt om det, men vet inte om han äter den nu. Då hans mamma serverade det så fick jag fläskkorv, men nu äter jag inte griskött heller. Risgrynsgröt/tomtegröt äter vi alltid på julaftonskvällen.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visa rätter är starkt förknippade med julfirandet.

   Radera
 6. Här har vi ätit lutfisk på julafton i alla år, men med italienarnas ankomst har vanorna ändrats. Jag tycker att lutfisk är gott och hade funderingar på att bjuda äldste sonen på det i morgon, men så såg jag att han och Carina åt det igår kväll och så gott är det inte att man vill ha det flera dagar i rad.
  Ha en fin Anna-dag!
  Kram, Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är många år sedan som jag smakade lutfisk, men jag kommer ändå ihåg att det var inte min förtjusning.

   Radera
 7. Lutfisken får vara för mig!
  s...Tur i oturen så är det vänster arm som är bruten.
  Kram!

  SvaraRadera
 8. Jag tycker lutfisk är gott om någon som verkligen kan tillreda den har gjort i ordning fisken. Den talangen har jag inte, har försökt, men lyckas inte få till rätta stuket - och då får det vara!

  Min mamma hon köpte "flak" också, som lades i blöt Anna-dagen osv. Den fanns alltid i mitt föräldrahem under min uppväxt. Men som barn gillade inte lutfisken, var tvungen att växa till mig innan jag kunde uppkatta den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kanske skulle smaka en gång nu när jag är vuxen. Smaken har kanske förändrats med åren liksom ens intressen kan göra.

   Radera
 9. Jag kan också vara utan lutfisken, men gröten vill jag gärna ha :)
  Kram

  SvaraRadera
 10. En jul utan lutfisk är ingen jul! Jag älskar lutfisk! (Och surströmming!) God och nyttig mat. För alla i min familj var lutfisken ett måste, åts flera gånger under jul och nyår. Långt tillbaka brukade min mamma luta den själv men på senare år köptes den färdiglutad.
  Här regnar det (igen!) och är två plusgrader. För någon dag sedan var det -21.
  --- Nu hoppas jag att min kommentar funkar. Jag skrev en i natt men när jag klickade `Publicera´ så försvann den bara. Man förstår sig varken på väder eller datorer. ;)
  Trevlig adventshelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tänk vad smaken kan vara olika. Surströmming gillar jag däremot. Det verkar som det är mycket strul i bloggvärlden just nu, men denna gången funkade det bra.

   Radera
 11. Får jag välja mella risgrynsgröt och lutfisk så väljer jag helt klart lutfisken. Konstigt nog så serveras inte alltid lutfuisk på julbord (I alla fall inte på de julbord som vi blev bjudna på när jag jobbade). Jag har en egen teori om detta... den har helt enkelt blivit för dyr.
  Däremot så serverades det luftisk en dag i personalmatsalen. Oerhört populärt, faktiskt. Många, som inte annars brukade äta där, gick dit just den dagen!
  (Förresten... jag älskar också surströmming!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog första gången jag hört någon föredra lutfisk framför risgrynsgröt. För mig låter det otroligt, men smaken är som bekant olika. Du har säkert rätt i att det är ganska dyrt med fisk i allmänhet idag.

   Radera
 12. å så många minnen du ger med dina inlägg - lutfiskan lutades hemma och jag älskar den! Vi åt med stekt rimmat fläsk med flott till också. En annan variant och den äter jag nu är med vit sås gröna ärtor och potatis förstås. Att vrida kryddpepparkvarnen några varv gör delikatessen alldeles fantastisk. När jag gör i ordning den färdigt lutade så saltar jag mycket före in i ugnen- då blir den fin fast i köttet - och är enligt mig en delikatess. En liten nubbe fördelat på två intag avAalborgs Aquavit och kall öl :-)
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som du beskriver rätten, så blir jag nästan sugen på att testa....men så minns jag hur jag tyckte det smakade....och då tänker jag att jag hoppar nog över i år med.

   Radera