måndag 18 december 2017

Lucka 18

Snögubbe


Snögubben är en figur som ofta avbildas vid juletid. Idag är det faktiskt inte så enkelt att göra en snögubbe...i varje fall inte i Skåne. Först och främst behövs det snö, och det är det största problemet. Snörika vintrar hade vi när jag var barn, men idag är det väldigt unikt. Så fort de första flingorna dalade ner började vi barn planera för snögubbstillverkning och letade upp en morot, några stenar, en halsduk och mössa eller om man hade tur....en hatt. Vi ville naturligtvis göra gubben så stor som möjligt, och den första delen brukade bli ganska stor. Mellandelen skulle vara aningen mindre, men kramsnön var tung och jag minns att vi fick hjälpas åt att lyfta upp mittdelen. Ofta gick den sönder, men det lagades snabbt med lite snö. Huvudet däremot var det aldrig några problem att lyfta upp.


Till sist var det bara påklädningen kvar. Det förvånar mig fortfarande att snögubbem kunde få stå kvar orörd länge. Det var aldrig tal om att någon sparkade ner den bara för att det var kul eller nån annan dum förklaring. Tövädret var nog det enda som tog musten ur gubben, och det var inte mycket vi kunde göra åt det.


Något som passar alldeles utmärkt en kall vinterdag är Snögubbesoppa. Till det behövs en påse chokladpulver, en polkagriskäpp och några minimarschmallows. Om man lägger allt i en mugg och knyter cellofan om det hela blir det till den finaste present att ge bort.


Mottagaren behöver då bara tömma ut chokladpulvret i muggen, hälla varmt vatten över och röra om med polkagriskäppen. Till sist kastas de små "snöbollarna" i. Mums! Man behöver inte vara snögubbe för att tycka om Snögubbesoppa. 

26 kommentarer:

 1. Egentligen borde man göra snögubbar även upp i (över)mogen ålder. Det var ju en rolig sysselsättning. Motion, frisk luft och rosiga kinder fick man naturligt. Gympass totalt onödiga. :)
  Den där Snögubbesoppan låter väldigt smarrig. Och eventuella (hm...) kalorier har man ju redan gjort av med vid snögubbetillverkningen.
  God julvecksmåndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. En perfekt dryck efter snögubbetillverkning.

   Radera
 2. Ett nytt recept för min del är snögubbesoppan! Så roligt och säkert oerhört smaskig och god.
  Ja, du har så rätt, snögubbarna fick stå kvar tills de rann bort och bara näsan fanns kvar, ungefär. Undrar varför det inte får vara någonting i fred längre, varför respekten för varandras saker och skapelser inte finns på samma sätt. Den världen vi har i dag skulle behöva en rejäl uppryckning, tas i kragen. Vi tanter har ett uppdrag tror jag :). Ha det gott Gunnel!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Det har du absolut rätt. Detta året får bli tanternas år.

   Radera
 3. Snögubbesoppa!!!!
  Tillverkning av snögubbar har det blivit några av jaa- och en liten liten längtan efter att än en gång få bygga en med barnbarnen dyker upp här. Men nu blir det endast kommande generation som jag kan få en chans och om inte så finns ju massor med snöminnen ;)
  ..och en snögubbesoppa kan jag bjuda Pontus på ändå!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snögubbesoppa passar utan att det finns snö, och den är jättegod.

   Radera
 4. Snögubbesoppa är något nytt, har aldrig hört talas om de innan. Så det måste testas.
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det är sällan numera som vädret erbjuder möjlighet till att bygga snögubbar men den goda soppan kan man ju njuta av ändå:D

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den fodrar absolut ingen snö, som tur är.

   Radera
 6. Det här inlägget känns som att komma tillbaka till min egen barndom. Vist blev det några härliga minnen från liknande händelser med mina döttrar. Men det känns som du skrev. Det var mer vita vintrar förr. Underbara minnen. Tack för att du fick mig att "återtänka" en stund.
  Kram Bosse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att jag blir mer nostalgisk när det börjar närma sig jul. Jag minns alla härliga jular hos farmor och farfar och vill så gärna återskapa dem för både vuxna och barn.

   Radera
 7. Jag hoppas på en vit jul i år. Vi har snö, har dock inte sett några snögubbar än. Men de finns säkert, det är jag inte som har kollat efter dem. Snögubbstillverkning, jo, det har man varit med om några gånger under livets gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir troligtvis ingen vit jul här i år heller.

   Radera
 8. Har aldrig druckit snögubbesoppa!
  S.Ha en bra dag!
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Jag fick aldrig snögubbesoppa när jag var liten, trots att jag byggt många snögubbar. Men jag fick varm kakao på min födelsedag, som är i december och jag ville nog helst ha haft sommarsaftkalas.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte testat snögubbesoppa förrän nu. Min födelsedag är på sommarlovet och jag önskade alltid att jag fyllde år under skolterminen i stället, för det var nästan inga kompisar hemma när jag fyllde år mitt i semestertid.

   Radera
 10. Snögubbesoppa - kul idé.
  Jag tycker lite synd om er söderut som så sällan får uppleva det roliga med snön.
  Själv har jag flyttat norrut, och även om vintrarna inte är som tidigare så är det i alla fall vinter. Med snö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vintrarna i Skåne är inte särskilt humörhöjande.

   Radera
 11. Vad kul med snögubbesoppa :) Det har jag aldrig hört talas om!
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Receptet är nytt för mig med, men jag har hunnit laga den några gånger. Det är säkert inga kalorier i den.

   Radera
 12. Hej, nog ser det lite märkligt ut på fotot, snö och gräs på samma bild! Tänk, det är ju barnen som har roligast när det finns snö på vintern. Åka pulka, skridskor, åka skidor, bygga snöborgar och snögubbar, det finns ändlösa möjligheter som inte behöver kosta skjortan. När jag tittar på liftpriser och skidhyrepriser i vår backe här och tar beloppen gånger fyra, två vuxna och två barn, då baxnar jag. Hur har folk råd??? Men eftersom stugbyn är fullbokad hela julhelgen och alla sportlovsveckor så förstår jag att det visst finns pengar. Här har vi minusgrader ena dagen o nästa töar det. Imorgon ska det således åter bli kallt för att i övermorgon slaska. Bara att gilla läget

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detr gäller att utnyttja den lilla snö som kommer.

   Radera
 13. Oj ... snögubbesoppa - det måste jag nog bjuda barnbarnen på!
  Kram

  SvaraRadera